Tjeders whisky

Bara whisky

High Coast Silent Mills 03 – Svanö

High Coast är tillbaka med sin fyndigt betitlade serie Silent Mills. (Fyndigt? För att Silent stills är nedlagda destillerier och serien är döpt efter de många nedlagda sågverken omkring destilleriet.) Alla i denna serie är rökiga och kan därför beskrivas som ”Timmer with a twist på 51%”. Ettan, Marieberg, hade inslag av amerikansk nyek. Tvåan Sandö hade en del sherryfat med i mixen. Nu med Svanö är det den svenska nyekens tur att skruva till destilleriets rökiga recept. Liksom de båda tidigare i serien är denna buteljerad på 51%. Upplagan är på 6674 flaskor varav 3600 kom till Systembolaget. Där släpptes denna den 13 april. Priset är 800 kronor. Detta är den näst sista buteljeringen i serien. Eller om även de planerade specialbuteljeringarna byggda på de andra i core range (Älv, Hav, Berg) också kommer heta just Silent Mills, det vet jag inte.

Du kan hitta mer om whiskyn här, och den fullständiga fatlistan från High Coast finns här. Den är förresten rätt intressant att titta närmare på: den innehåller oväntat många ankare (40-litersfat) som torde ha varit överlagrade, i närheten av nio år. Lejonparten kommer från stora fat men just dessa fat är oväntade. I whiskylitteratur påpekas ibland att de som blandar ihop whisky har stor användning för överlagrad whisky som i sig själv inte alls behöver vara njutbar: häll ned sådan whisky i en blandning och den ger djup och kropp till den färdiga whiskyn. Här verkar man ha gjort något liknande månne? Något att fråga Lars Karlsson om när ni efter Corona stöter på honom på någon festival!

Kortversionen är: nästan all ingående whisky är rökig, 18% av den har spenderat en hel del av sin tid på fat av svensk nyek, den yngsta ingående whiskyn är 6,42 år medan den äldsta är 9,04 med en snittålder på 8,38 år.

Doft: rejäl kraft och mycket tydlig rökighet; mynta och lite lätt bränt nybakat bröd. Jag tycker också att här finns det som på engelska skulle heta pottery; som att du är i en verkstad där de bränner lerkrukor. Varm sand. Jag ville först skriva tallbarr men det är inte riktigt det utan en lite ”parfymigare” skogston. Som höstskog, men också faktiskt jasmin. Komplex. Jag älskar den där lite beska tonen som av lätt bränt bröd och de där jasmintonerna.

Smak: rökigare…och ändå inte, rökigheten är så balanserad. Gammalt läder; balanserad och mycket tydlig rökighet (men någon rökskadad som bara gillar whisky från Islay skulle säga att det finns en antydan till rök här), djungelvrål/saltlakrits. Men också ”som mahogny luktar”, och om det är mandel eller marsipan ovanpå låter jag vara osagt. Blandningen av rök och långt finare toner – igen jasminen, men också något som drar åt rökelse – är häftig.

Eftersmak: smutsigare, fulare rök, mycket härligt. Rejält med läder och maskinsmuts.

Med vatten: ah, det var något lite liksom syntetiskt godisigt frukttuggummi det där jag kände bakom röken! För här är det nu, mycket tydligare, tuggummitonen. Röken bolmar tydligare här. I smaken är det istället lite mildare än tidigare – jag kommer tillbaka till just balansen. Det är trots röken mycket liksom…välordnat. Eftersmaken har fått mer av den parfymiga kryddigheten – är det kanel?

Sammanfattning: det är fånigt och lite tjatigt att hela tiden behöva säga ”tänk att det här inte ens tio år” när jag skriver om High Coast. Men det är ju märkligt att deras whiskies kan vara såhär mogna och välbalanserade när de inte ens är tio år gamla. Detta är en mycket konsekvent whisky, en rökare som tonats ned av eleganta toner som är ovanliga i whisky, som jasmin och rökelse. Om man ska våga sig på en riktigt vild spekulation kan det mycket väl vara så att de svenska destilleriernas bidrag till den internationella whiskyscenen är de många experimenten med olika sorters nyek. Särskild då den svenska eken, som Mackmyra var först med att marknadsföra men som sedermera dykt upp hos i princip alla andra svenska destillerier. Den ger ofta toner som gör whiskyn i fråga världsunik – en lite parfymig touch och en helt annan typ av kryddighet än vad andra typer av fat ger.

Hur som: denna whisky är otroligt välbalanserad och väldigt snygg. Som ofta med High Coasts rökare är det långt ifrån ett monster. Kan absolut rekommenderas. 85 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén