Tjeders whisky

Bara whisky

High Coast Atmosfär

2017 lanserade Mackmyra en whisky för SAS Business class och SAS Plus. Den heter Traveler. Nu har High Coast klivit in på samma marknad med sin whisky Atmosfär, buteljerad på 46%. Till skillnad från Mackmyra vars Traveler är deras whisky Svensk ek men med annan etikett och annat namn har High Coast svängt ihop en virre som är unik just för flighterna med SAS. Den finns tillgänglig från 1 mars.

Atmosfär är en whisky lagrad på first-fill bourbon samt amerikansk nyek och har en fenolhalt på 6%. Om det avser whiskyn i flaskan eller att malten sammanlagt hade 6% framgår inte riktigt på informationen jag har fått ta del av, men jag utgår från att det handlar om ppm på malten, sammanräknat. Den har lagrats uteslutande på barrels, alltså fat på en 200 liter ungefär, förutom en quarter cask (fat på cirka 125 liter). Upplagan är på 2148 flaskor och whiskyn kan bara avsmakas ”by the dram” på SAS flighter. Just den grejen måste jag säga att jag verkligen gillar. Så, du ville ha en komplett samling? Tji fick du, för dessa kan inte införskaffas i form av helrör.

Åldern på den ingående whiskyn varierar mellan 5,92 och 7,82 år, med ett snitt på 6,62 år. Det handlar alltså förstås om ung whisky. (Notera förresten att det på etiketten står ”Batch 01”. Givetvis kommer High Coast blanda till flera batcher av denna whisky om och när den första tar slut.)

Doft: helt nyupphälld upplever jag den som väldigt tydligt ung. Låt den stå i glaset ett tag, och det passerar. Doften är mycket ”ljus”: päron, citrus, svagt av rabarber. Definitivt vanilj, men inte fullt så vaniljvrålande som en kunde misstänka med bara first-fillfat och fat av ny amerikansk ek. En svag touch av rök långt bak som blir tydligare och torvigare med tid glaset. Rejält torkade blommor långt bak och tydligt av kokosflagor. För att vara sex år gammalt är detta mycket imponerande, om än en viss ungdom känns. Blint hade jag nog gissat på att whiskyn var en typ 9–10 år.

Smak: mycket fin: vaniljkräm och röda äpplen; fin kryddighet från eken. Tydlig men svag rökighet ligger en bit bak. Kolasås. Den där ytterst lilla röktouchen funkar perfekt i sammanhanget. Här känns den som en fullmogen whisky.

Eftersmak: grape och koppar i inledningen; torv, malt och syrliga äpplen. Hänger kvar länge.

Med vatten: mer koppar och ljust bröd (nybakad baguette) på doften; ännu finare än före vattning i gommen, med kolasås och apelsin/mandarin och den där perfekta lilla touchen av rök; eftersmaken lite kryddigare än tidigare. Särskilt gommen vann på vattning.

Sammanfattning: enbart normalstora fat och bara runt sex år gammalt: det går inte att inte bli imponerad av denna whisky. Särskilt i smaken levererar den enormt mycket mer än en whisky borde kunna göra efter bara sex år, och är mer som en dubbelt så gammal whisky där. Den lilla kryddan av rök är mycket lyckad. En bra buteljering som lyckas med sitt syfte: att göra resenärer på SAS nyfikna på att prova mer från ett destilleri de kanske inte kände till innan. Poängmässigt ligger jag där någonstans omkring en 84 poäng, kanske till och med 85. Det är mycket bra.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén