Tjeders whisky

Bara whisky

Aberlour 23 YO (TBWC batch 4)

Aberlour: destilleriet som fan alltid levererar, och som jag avsmakar alldeles för lite av. I den värld av väldigt engagerade entusiaster för whisky som numera utgör mitt Facebookflöde är Aberlour nästan likställt med deras sherrylagrade NAS-whisky a’Bunadh. Jag har på senare år provat deras ”vanliga” åldersbestämda whiskies, bland annat en 15 YO från förr som var helt fantastisk. Jag har provat några a’Bunadh och gillat dem. Men tydligen har inget alls av det åkt upp på bloggen i form av publicerade noter.

En whiskyblogg på svenska som varit igång i snart fem år utan att a’Bunadh har provats, det är ju inget mindre än en skandal faktiskt.

Idag dock, något helt annat från Aberlour. Där deras officiella buteljeringar tenderar att vara riktigt bra sherrylagrade whiskies brukar oberoende buteljeringar vara bourbonlagrade. Det gör alls inget, Aberlour trivs i bourbonfat också. Idag är det den oberoende buteljeraren med det långa namnet – That boutique-y whisky Company – som buteljerat en 23 år gammal Aberlour. Alkoholstyrkan är precis 51% och den kallas av dem batch 4 (en något märklig användning av termen batch om ni frågar mig, den borde ha hetat 4th release eller så). Nu kör vi!

Doft: helt klart bourbonlagring. Den känns spontant som yngre än 23 år, med väldigt pigga och ”vibrant” liksom ljusa dofter: päron(splitt), kiwi, apelsinzest, krusbär. Fin, ganska viskande doft.

Smak: många lager, mycket mycket fruktig: päron igen, Granny Smith, aprikos (nästan konserverad aprikos), men också russin. Spunnet socker eller sockervatten med lång tid i munnen.

Eftersmak: väldigt viskande igen, med grapefrukt och gröna vindruvor. Detta är en härligt långsamhetslagrad whisky: ett nästan dött fat har gett underbar syrlighet och fin syrlig fruktighet genom oxidativ lagring. Det är liksom bara frukter, men så härligt.

Med vatten: lite mer röda äpplen. Mindre syrligt. Jag föredrog denna på originalstyrkan (fatstyrkan?). Smaken är mer, som jag skriver ibland, utsmetad: de många olika frukterna blev mer en fruktblandning där smakerna är mer ihopblandade. Eftersmaken är härlig nu, med svag spearmint och tydlig syra (kiwi möter rabarber).

Sammanfattning: en härlig whisky, särskilt på fatstyrka. Den känns som något yngre än sin ålder, kanske en 15–18 år eller så. En whisky som, helt som väntat, visar att Aberlour kan leverera i alla åldrar och på alla slags fat. Sådär en 86 poäng. Klart gott, men en bra bit ifrån amazing.

Aberlour 23 YO batch 4 från That boutique-y whisky Company är en flaska på 50 cl som finns att få för sådär en €120 utomlands ifrån. Det är ett jämförpris på €168, om flaskan vore på normalstorlek. Mja…känns lite dyrt för vad jag får i glaset, tycker jag nog.

*

Tack Åke D för att du samplade.

 

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén