Tjeders whisky

Bara whisky

Har Profilen några fat överhuvudtaget?

Detta är den tredje delen av mina undersökningar av Profilen. Jag har i två tidigare texter visat att en känd svensk whiskyprofil administrerar fat som inte finns. Se här för del 1 och här för del 2.

Administrerandet tycks ha startat runt 2015. Ett fåtal buteljeringar av privatfat från två svenska destillerierer har genomförts. I övrigt är Profilens fat allt från fullständigt omöjliga till minst sagt osannolika.

Som framkommit tidigare hävdar Profilen att han har de flesta av sina fat via en tysk broker. Tack vare ett par skärmdumpar som Profilen gjort när han ska visa på vad som händer med olika fat kan namnet på denna broker identifieras: han heter Manfred Weber.

Från Profilens mejl till sina andelsägare den 9 juni i år:

Manfred Webers namn dyker upp igen på skärmdumpen när Profilen mejlar mig den där fatlistan som jag i min förra granskning kritiserade för en mycket låg grad av trovärdighet:

Manfred Weber var också namnet som Profilen lämnade till Springbank när de frågade honom om hans fat. Han lämnade dock inte någon kontakadress till herr Weber. Om nu ett välrennomerat destilleri avkräver svar från dig, varför bara droppa ett namn och ingen mejladress eller telefonnummer? Det är mer än lite konstigt. För att poetiskt alliterera: det är bortom bisarrt, mycket mystiskt och whäldigt weird.

Det första mejlet ovan, det om Kilchomanfatet, är förresten också märkligt. En tysk broker med bas i Tyskland skriver att hans team har börjat preppa flaskorna och att samma team förbereder skickandet av flaskorna till Danmark. Kilchoman är som bekant skotskt, så fatet måste befinna sig i Skottland. Fatet i sig kan inte ha lämnat Skottland eftersom 1) skotsk singelmalt får inte lämna Skottland annat än i flaskform och 2) om whiskyn mot förmodan skulle lämna Skottland i fat är det inte Scotch whisky längre och så skulle cirka ingen bete sig. Men Webers team är där, i Skottland? Detta är uppenbarligen en människa med omfattande verksamhet i både Tyskland och Skottland.

Som så mycket från Profilen gäller att om man bara tittar lite mer noggrant på ytan ser man krackeleringar. Redan från början väckte den där brokern min nyfikenhet. Hur ligger det egentligen till med den där Manfred Weber? Vem är han? Vad heter hans företag?

Jag vände mig därför direkt till Profilen, väl medveten om att jag kanske inte precis är hans älsklingsperson. Han har blockat mig på Facebook, så jag kan inte se vad han gör på Facebook längre. Det stänger också möjligheten att skriva till honom på Messenger. Jag mejlade honom därför den 30 augusti, dagen innan jag publicerade min andra granskning, och skrev såhär:

Hej [Profilens förnamn],

ju mer jag tittar desto mer förbluffad blir jag. Jag är nu övertygad om att din fatadministration till stor del består av påhittade fat. Vart jag än tittar bland faten verkar de visa sig vara påhitt.

Detta kommer jag förstås att skriva om, och detta skriver jag redan om. En sak skulle dock kunna hjälpa ditt case: att du ger mig en epostadress och en webbadress till din tyska broker. Om han nu ens existerar, han är inte alldeles lättgooglad.

Jag skulle gärna ta emot kontaktuppgifter till Manfred Weber å det snaraste, idag eller imorgon. Om du väljer att inte skicka sådana vore jag tacksam om du kunde meddela att du inte ämnar dela kontaktuppgifter till honom.

Vänliga hälsningar,

David Tjeder.

När jag mejlade Profilen trodde jag att jag skulle ha ork att undersöka Manfred Weber samtidigt som jag letade efter andra fat och skrev på mina granskningar. Men jag har ett heltidsarbete, en familj och en whiskypodd och därmed minst sagt begränsat med tid. Manfred Weber-frågan blev undersökt, men att skriva om detta fick vänta.

Jag väntar fortfarande på svar på detta mejl, och har alltså liksom Springbank inga kontaktuppgifter till Manfred Weber. Det får ändå betraktas som ganska uppseendeväckande. Och det väcker onekligen frågan: existerar ens Manfred Weber?

Google är ingen vidare hjälp åt den som söker efter en broker med det vanliga namnet Manfred Weber. Min halvknackiga Duolingotyska är också ett hinder vid Googlandet. Först hittar jag en Manfred Weber som jag tror är på företaget Whiskey Tango. Mjae, det visar sig vara namnet på en kapplöpningshäst.

Jag ber därför en mycket trovärdig man med omfattande kontakter i den tyska whiskyvärlden om hjälp. Han arbetar i whiskybranschen och vill därför förbli anonym. Det är inte konstigt. Han är välkänd i whiskysverige och vår gemenskap är liten. Låt oss kalla honom Snubben. Snubben har också tänkt på att Profilens fataffärer ser konstiga ut och vill gärna assistera i letandet. Han hittar en person med rätt namn. Denne Manfred Weber driver företaget Manfred Weber Getränkevertrieb. Företaget sysslar dock främst med distribution av drycker, och verkar dessutom fokuserat på icke-alkoholhaltiga drycker. På senare år har en uppsjö av oseriösa fatföretag växt fram i både Tyskland och Storbritannien, företag som marknadsför investeringar i fat som bombsäkra investeringar. Dessa företag utgör en röta. Hur många människor som helst luras på sina besparingar genom att köpa ”fat” hos dessa oseriösa företag.

Det ska dock betonas att explosionen av sådana företag på det stora hela skett efter att Profilen sålt andelar i sina fat. Men ändå, kanske Manfred Weber Getränkevertrieb är ett sådant företag? Nej. Det går knappt att hitta något alls om alkohol på företagets hemsida. De många fatföretagen som finns idag lockar aktivt så många kunde som möjligt. Om något har de fläskiga hemsidor, skriver om hur många fat de har och försöker intensivt locka investerare.

Men vem vet, även om det verkar totalt osannolikt kanske den här Manfred Weber pysslar lite med fat vid sidan om ändå? Även om det ju vore oerhört oseriöst att göra fatköp av någon som knappt säger flasklock om sina fat kanske det är detta som har hänt? Ni märker ju vilka halmstrån jag greppar efter här. Jag och en konspirerande whiskyvän med lite IT-kunskaper – i podden En trea whisky brukar vi skämtsamt kalla honom Voldemort – skapar tillsammans whiskyentusiasten Gunnar Larsson. Gunnar får en stilig och imponerande mejladress med tydlig koppling till whisky.

Gunnar mejlade den stackars läskförflyttande Manfred Weber den 28 augusti. Gunnar uttryckte intresse av att investera i fat och sa att han hade fått Manfreds namn av en vän som hade nämnt att Manfred höll på med fat. Gunnar ville gärna köpa fat med Islaywhisky, även om annan skotsk whisky också var av intresse. Såhär skrev Gunnar – tacka gudarna för Google translate:

Sehr geehrter Herr Weber,

Ein befreundeter Whisky-Enthusiast hat mir erzählt, dass es möglich sein könnte, Fässer mit schottischem Whisky bei Ihnen zu kaufen. Ich interessiere mich für eine Investition in Fässer. Aber die Fässer, die man bei Fassinvestmentfirmen kaufen kann, die ich im Internet gefunden habe, sind sehr teuer.

Haben Sie Listen mit verfügbaren Fässern? Ich interessiere mich besonders für Bunnahabhain und Caol ila (andere Islay-Brennereien scheinen unmöglich zu bekommen zu sein).

Es tut mir leid, wenn mein Deutsch nicht so gut ist – ich habe das gerade über Google Translate ausgeführt.

Beste grüße

Gunnar Larsson, Schweden.

Gunnar har inte fått svar.

Nej, den där Manfred Weber i det företaget är just vad han verkar vara: en distributör av främst alkoholfria drycker.

Vi behöver tydligen gå bortom Google för att leta efter herr Weber. Vi behöver människor som själva arbetar med skotsk whisky i Tyskland. Snubben vet besked. Han kontaktar en välkänd tysk whiskyhandlare med goda kontakter i whiskybranschen. Igen, whiskyvärlden är liten och sådana här frågor är känsliga. Även denna person har bett om att inte få sitt namn utsatt. Vi får köra med Handlaren. Handlaren har aldrig hört talas om någon Manfred Weber som pysslar med fat. Efter att Handlaren fått ta del av min granskning i översättning blir han bestört över fallet, går vidare bland sina kontakter och gör en grundlig undersökning. Han kontaktar och pratar därför med flera stora tyska brokers på jakt efter den svårfångade herr Weber.

Precis ingen av Handlarens många kontakter har hört talas om någon Manfred Weber som håller på med fat. I sitt mejl till Springbank hade Profilen skrivit att Webers företag för åtta år sedan hette Whiskycask one to one, men att det nu hade bytt namn. Det nya namnet berättade han inte för Springbank. (Hör ni varningsklockorna? Ser ni saftblandarlamporna?)

Handlaren kollar även upp detta gamla företagsnamn. Ingen har hört talas om det. Snubben förklarar för mig att de Handlaren har pratat med i Tyskland motsvarar ungefär Sveriges Thomas Sundblom (Clydesdale) och Thomas Kuuttanen (Symposion). Det vill säga, om man är en tillräckligt stor broker i Tyskland för att sälja sådana fat som Weber ska ha erbjudit och om man har egna lagerhus i Skottland där ens personal förbereder flaskor med Kilchoman skulle de känna till namnet. Handlaren skriver dessutom apropå Profilens Springbankfat, de som från början väckte min nyfikenhet och kritiska sinne att börja nysta i Profilens fataffärer, att precis alla som håller på med fat vet att Springbank inte har sålt några fat sedan 2001. Han säger detta som en självklarhet.

Finns det en Manfred Weber som säljer fat i Tyskland? Alltså, fullständigt omöjligt är det ju inte. Tyskland är ett stort land. Marknaden för skotsk whisky är enorm i landet. Samtidigt… Om ingen av de stora i den tyska brokerbranschen har hört talas om honom? Om Google leder till i princip ingenting? Om vi inte med gemensamma insatser hittar någon hemsida? Om Profilen inte meddelade någon e-postadress till honom när han mejlade Springbank? Om Profilen heller inte svarat på min förfrågan efter något så enkelt som en e-postadress?

Betänk också hur mycket en mejladress till Manfred Weber skulle minska bedrägerihärvan. En enda mejladress eller telefonnummer, och det skulle finnas en teoretisk chans att några Kilchomanfat faktiskt existerar. Profilen, har jag fått koll på sedan sist, administrerar inte ett utan två fat med Bunnahabhain, båda fatfyllda 2017. På ”fatlistan” från ”Manfred” fanns bara ett Bunnafat, fyllt 2018. Även Bunnafaten skulle kunna korroboreras om det bara fanns en Manfred Weber att kontakta. Visst, de tveksamt existerande faten på svenska destillerier och de fiktiva Springbank- och Ardnamurchanfaten skulle vara kvar. Men med en kontakt med Manfred Weber skulle alla Profilens andra fat enkelt kunna verifieras.

Men som sagt: jag har inte fått något svar på mitt mejl till Profilen. Springbank har inte fått något sätt att kontakta Weber. Google ger ingen hjälp att kontakta Weber. En rejäl undersökning bland tyska brokers leder inte till något sätt att kontakta Weber.

Om Manfred Weber i Tyskland som säljer fat existerar är han med andra ord den mest svårfunna brokern på planeten.

Den enda rimliga slutsatsen av dessa omfattande försök att lokalisera honom är därför: det existerar inte någon sådan broker.

Fat vid Bunnahabhain distillery, som omväxling. Foto: Sean McDevitt.

Så, då stryker vi bort samtliga skotska fat Profilen administrerar. Återstår de svenska.

Jag betvivlar även dessa starkt. Profilen har som sagt redan buteljerat fyra privatfat från svenska destillerier. Men utöver de faten, finns det verkligen fler fat med Profilens namn i svenska lager? Jag tror inte det. Jag tror att Profilen administrerar andelar i precis noll existerande fat – att allt är en schimär. Jag vet från sociala medier att Profilen administrerar flera fat på Smögen och High Coast samt minst ett fat på Gammelstilla. De svenska destillerierna svarade inte på om Profilen har fat hos dem eller inte, något som beror på GDPR. Däremot fick jag förklarat för mig att de skulle svara om det var polisen som ställde frågan. Jag vet inte hur ni läser det svaret. I min bok finns en underton i svaret, en underton som säger ”han har inga fat här men det kan vi inte säga, fast om någon skulle polisanmäla skulle vi kunna säga det”.

Om någon ifrågasatte existensen av fat som jag själv administrerar skulle jag kunna få fram bevis för deras existens ganska raskt. Av alla fat Profilen administrerar har jag hittat bevis för existensen av NOLL fat. Inte. Ett. Enda.

*

En slutreflektion. Efter att jag publicerat mina granskningar är ni många som har delat med er av era erfarenheter av Profilen på mejl och Messenger. En hel del människor vittnar om andra typer av bedrägeri: samples, whiskykalendrar och flaskor som sägs ha postats men aldrig kommit. Förklaringarna från Profilen har, om folk har fått svar överhuvudtaget, ofelbart varit att paketet måste ha kommit bort i posten. Sådant kan hända. Det blir dock snabbt tydligt att Profilen har satt detta i system. Det är alltså inte bara kring fat som det förekommit uppenbara bedrägerier.

Flera personer har också gjort ganska omfattande utredningar om Profilen. Det visar sig att jag inte ens är ensam om att ha ifrågasatt existensen av Profilens fat. Minst tre personer har vad det verkar oberoende av varandra i många år varit övertygade om att deras fat inte finns. En som hör av sig har redan gjort en utredning med avseende på faten med Kilchoman. Där hävdade Profilen till en början tydligen att han hade fått ta över fat av en kompis och att faten skulle finnas hos Kilchoman. Varken den där kompisens namn eller Profilens fanns dock registrerade som ägare av några fat på destilleriet, enligt vad personen uppger till mig.

En stor mängd människor i whiskysverige har alltså långvariga, omfattande och negativa erfarenheter av Profilen. Sammantaget framträder ett mönster som är något mycket mer än en lite ostrukturerad och allmän slarvighet. Profilen har bedragit många människor på många olika sätt och han har gjort det under mycket lång tid. Det är heller inte uteslutande genom fatadministrationen, som jag har valt att fokusera på, som han tycks ha berikat sig på andras bekostnad. Om jag har fått några dussin mejl där människor beskriver att de aldrig fick sina paket; om jag har många vänner som genom åren liksom jag själv gett upp att göra några som helst affärer med Profilen på grund av att det alltid varit så mycket strul och undanflykter; om Profilen satt detta i system åtminstone sedan 2015; och inte minst, att Profilen har stängt Sveriges största whiskygrupp med 18000 medlemmar för att hindra sanningen att komma fram – hur många fler fat är det då som aldrig har funnits, där andelar bara sålts via mejl? Hur många hundra paket med flaskor eller samples eller kalendrar är det egentligen som ”kommit bort” i posten? Av alla flaskor som folk har köpt genom åren, hur många är äkta? Eftersom faten ändå är fiktiva och andelsägare ofta har svårt att veta om varandras existens, vad är det som säger att ett ”fat” som delats i trettio andelar bara har delats i just trettio andelar? Om fatet ändå aldrig har funnits kan en ju säga trettio andelar, men sälja femtio.

Jag gör ett ganska grovt överslag och räknar bara på de fat jag känner till. Jag utgår från att Profilen bara sålt så många andelar i faten som ”faten” skulle vara delade i. Det finns förmodligen flera fat som jag inte vet om. Jag landar i lite under ett par miljoner kronor. Det är en minimigräns. Bedrägeriet omfattar av allt att döma mycket mer pengar än så.

Du som läser detta kanske har blivit bedragen på 3200 kronor, eller köpte fem samples för 400 kronor 2015 som aldrig dök upp. Du kanske tycker att det hela är överspelat nu, så jävla mycket pengar är det inte, och något vidare stort bedrägeri är ju inte 3200 eller 400 kronor. Eller så tillhör du den grupp människor som efter massor av år har fått 3200 kronor tillbaka efter att jag publicerade min första granskning. Som jag dock förklarat tidigare: även om du fått tillbaka de 3200 har du fortfarande utsatts för ett bedrägeri.

Det bedrägeriet är inte något som skett mellan dig och Profilen, och det omfattar varken 3200 eller 400 kronor. Det är systematiskt och har pågått i åratal. Det behöver betraktas i sin helhet, liksom summan du saknar är del av den helheten. Räkna in precis allt som hänt sedan åtminstone 2015 och det är många miljoner kronor vi pratar om.

Kaninhålet, visar det sig, är inget kaninhål utan ett slukhål. Vi måste öka intensiteten i Alices ord om ”curiouser and curiouser”. Allt som rör Profilen är curiousest.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

5 Kommentarer

 1. Janne Bergman-Bengtsson 23 september 2023

  Underbart att du fortsätter gräva i denna härva.
  Stort tack

 2. Michael johansson 23 september 2023

  Hej jag har följt dina undersökningar
  Och det är ju inte konstigt , det finns
  ju folk som gör vad som helst för pengar. Glad att dett finns någon som
  har koll . Är ganska ny här i whiskey världen köper en del över nätet så jag har inte koll på den här profilen gå det att få ett namn på den personen så man kan undvika denna idioten . Mvh Michael

 3. Kjell Romefors 23 september 2023

  Är så imponerad av din kunskap om whisky och din stora kännedom av detsamma.
  Otroligt jobb du lagt ner och på ett begripligt sätt förmedlar det vidare till oss. TACK

 4. Conny Engstrand 24 september 2023

  Viktig och grundlig granskning, bra jobbat!

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén