Tjeders whisky

Bara whisky

Craigellachie ”Dark Treacle Fondant”

Idag, en sherrylagrad single cask Craigellachie på sisådär en tolv år. ”Dark Treacle Fondant” från den oberoende buteljeraren Wemyss Malts lades på fat 2002 och buteljerades 2014. Som så ofta vattnade de ned fatet till 46%, vilket innebar att denna sherry butt gav hela 804 flaskor.

Doft: tjock, farinsockersöt, fet, fruktig, härligt svavlig utan att alls vara äggig. En antydan till tändstickor. Jag gissar friskt på att fatet var first-fill, det finns rejält med sherrytoner i denna whisky: mosade russin, inte minst. Kolasås med kakaopulver på – tyckte jag innan jag ens hade kollat specialnamnet för denna whisky…!

Smak: inte lika tjock och söt, utan mer lätt i gommen: syrlig, nästan sur, med toner av grapefrukt. Svag ton av chokladkaka. Samtidigt mullrar Craigellachies underbara råhet där i botten: den går ju inte att fånga med ord, deras köttiga och nästan brutala husstil.

Eftersmak: inleds kort med tändstickor/tändsticksplån, men övergår snabbt i syrliga toner, som sockrat grapefruktskal; tjock oljighet, svårfångade ljusare frukter här (ljusa äpplen? eller nej, men vet inte vad det är) – inte alls lika indränkt i sherry som doften och, i mindre utsträckning, smaken.

Med vatten: mindre av allt, lite oväntat: kanske att de syrligare tonerna hittat hit till doften nu, och en lite kraftigare olijghet. Men det är som att hela whiskyn liksom backade snarare än öppnade upp sig. I smaken mer maltsötma, kanske något kryddigare, torkad ananas eller mango, men även här tycker jag att whiskyn mest har just backat – det är mindre av allt nu. Samma sak med eftersmaken. Märkligt. Jag föredrar helt klart denna whisky ovattnad.

Sammanfattning: jag skrev first-fill, men det tror jag inte: det är bara på doften som sherryfatet är riktigt ordentligt tydligt. Den här whiskyn befinner sig på väg mot en djupare mognad. Jag älskar ju Craigellachies destillat och deras whiskies, och gillar denna, men tänker samtidigt att den hade kunnat liksom…djupna, på något sätt. Njutbar, absolut, men den är varken bråkigt ung och rå eller har nått den något mer integrerade tid när alla dofter och smaker har börjat integrera sig med varandra – säg från en femton år och uppåt mot en 21. Några år till på fat hade kanske gjort sitt till, vad vet jag. I poängtermer snackar vi en kanske 84: i min värld bra whisky.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén