Tjeders whisky

Bara whisky

Bushmills 10 YO

Jag provade nyligen nordirländska Bushmills brett tillgängliga ålderbestämda single malt whiskies: 10, 16 och 21 YO. Jag tyckte om dem, mycket. Deras 10 YO, som jag utifrån dofter och smaker utgår från är helt lagrad på bourbonfat, är buteljerad på 40%. En flaska kostar dig 379 kronor på bolaget.

Doft: skumbananer känner jag ibland i whisky, men faktiska färska bananer är minst sagt ovanligare. Här är de dock faktiskt, en bit bak. Längre fram en härlig ung oljighet – säg en varm motor – tillsammans med enorma mängder koppar, och en krusbärspaj. Doften balanserar perfekt mellan snällt välgjord och lite mer karaktärsfullt ruffig. Koppar och krusbär dominerar. Helt seriöst, det här är en av de bästa dofter jag har känt på en orökig tioårig standardbuteljering.

En god whiskey. Bushmills grundades förresten 1784, inte 1608.

Smak: snällare, mer på vaniljsås, sött vitt bröd eller kanske hellre kakan drömmar, och rabarber (tänk som i rabarbersoppa, inte råa rabarber). De syrliga tonerna är härliga, men smaken lever inte riktigt upp till vad nosen lovade.

Eftersmak: oljigare och något smutsigare i starten, på ett riktigt härligt sätt. Följer så apelsin(zest?) och päronläsk. Detta är en syrlig whisky, utan att alls vara sur: jag anar grapefrukt och kanske citron, men de är inbäddade i en fin och försiktig vanilj med små små stänk av kola. Mycket bra eftersmak.

Med vatten: inte yngre, utan äldre i doften, oväntat. Vanilj kliver fram, också päron och fläderblom. Kopparen ligger kvar över det hela på ett imponerande sätt. I smaken hittar jag nu kiwi, men annars är den på samma smaker som tidigare – dock bättre, det är som att smakerna blivit färskare, starkare. Jag är imponerad av denna tioåring. Eftersmaken lite mer fadd än tidigare, något mindre komplex: smutsen i början är borta och kvar hänger en mer allmänt syrlig ton.

Sammanfattning: en av de bästa orökiga officiella tioåringar jag har provat. Mitt första möte med Bushmills är rejält positivt. Ibland ger trippeldestillering, som man ofta praktiserar på Irland och så ock på Bushmills, ett lite väl snällt och lent destillat. Så är definitivt inte fallet här, utan här finns gott om karaktär i glaset. Smaken ger inte riktigt vad doft utlovar, men den tar igen det med besked i eftersmaken. Jag är riktigt imponerad. 88 poäng.

*

Den här recensionen bygger på ett sample jag erhållit gratis. Som vanligt och alltid gäller att jag inte på något sätt får betalt för att skriva, och att jag skriver precis vad jag vill på denna blogg – vilket kanske kan vara värt att påpeka igen nu när recensionen blev så väldigt positiv.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Peter Rydstrand 8 april 2019

    Bushmill e bra

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén