Tjeders whisky

Bara whisky

Bushmills 16 YO

På sociala medier ser jag i princip aldrig någon som pimplar i sig Bushmills. Old Bushmill distillery i Nordirland kör med den traditionella irländska trippeldestilleringen, men de måste ha bra mycket bredare skärningspunkter än många andra irländska destillerier: de whiskies de ger ut har snarare karaktären av old school Scotch, tycker jag. Det är inte så mycket silkeslent och snällt som karaktärsfullt och häftigt.

Bushmills 16 YO är en single malt whiskey som lagrats på bourbon- och sherryfat, för att sedan få en slutlagring i portvinsfat. Den är buteljerad på 40% och en flaska kostar 749 kronor. Whiskeyn fick ganska stor uppmärksamhet för något år sedan när den vann guld i kategorin single malt 13–17 YO på Göteborgs öl- och whiskyfestival. Jag har varit nyfiken på Bushmills sedan dess. Nu har jag tagit mig tid att prova deras tre vanliga åldersbestämda whiskies, 10, 16 och 21 YO. Vad jag tyckte om deras mycket imponerande 10 YO kan du läsa här. Men nu, sextonåringen:

Doft: imponerande kraftig på bara 40%: koppar, kanske också järn, shortbread. Någon hint av sötad apelsin och fläder. Lite gyttrig kanske, men god doft.

Imponerande whiskey. Destilleriet är fortfarande inte grundat 1608.

Smak: whoa! Inleds härligt och på alla fronter samtidigt: svag kolasås, igen den där enorma mängden koppar som är alldeles underbar, ett stänk björnbär. Därunder svag härlig oljighet, Trocadero, krusbär, söt apelsinmarmelad, kanske grapefrukt…hoppla! Skitgott ju!

Eftersmak: inleds fantastiskt sötsyrligt, som sötade krusbär med rabarberpaj. Övergår i kolasås, koppar (jag vet, jag tjatar), shortbread… Bra skit, detta.

Med vatten: inte mycket förvandling på doften annat än att kraftig fläder hittat hit, härligt. I smaken är det som syrligt suggodis av alla sorter: fläder, citron, apelsin, och de lite sötare med päronsmak. Faktiskt inte olikt päronsplitt, när jag tänker efter. Eftersmaken har fått mer av sött pajskal men har tappat lite i den där koppartonen som jag gillade så.

Sammanfattning: Doften når inte riktigt hela vägen fram, men smak och eftersmak (särskilt eftersmaken ovattnad) är grymt bra. Jag tjatar om koppar, men det är för att det inte är en särskilt modern not i whisky, som får denna och tioåringen att kännas lite mer old school, vilket är härligt. Jag föredrar tioåringen, men även Bushmills 16 YO får ett högt betyg: 86 poäng. Definitivt 749 kronor god!

*

Den här recensionen bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2023 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén