Tjeders whisky

Bara whisky

Arrans a’bunadh anno 2021

Arran Sherry Cask ”The bodega” är destilleriets motsvarighet till Aberlours framgångsrika a’bunadh: sherrybomb, fatstark. Arran är mycket långt ifrån ensamma om att kopiera Aberlours recept som stavas first-fill sherry, under 10 år, fatstarkt. Alla de traditionella sherrybombsdestillerierna har sådan här whisky. Innan vi går vidare kan det vara värt att påminna den som läser om att det här är en svår genre att övertyga mig i. Jag tycker sällan stora sherryfat ger bra whisky på mindre än minst tolv år. Det sherrytokiga Sverige älskar Aberlour a’bunadh med en intensitet som är mig i princip obegriplig, jag tycker Aberlour 15 YO är oerhört mycket bättre.

Med det sagt var det ju Arran vi skulle prata om. Den första batchen av deras Sherry Cask buteljerades på 55,8% 2019 tyckte jag var sådär well, helt okej. Alla efterföljande batcher har också de buteljerats på 55,8% vilket förresten betyder att 55,8% knappast är fatstyrka. Som om det spelar någon roll – annat än i lättheten att identifiera olika batcher, då.

Denna batch som ligger i mitt glas släpptes helt nyss, den 31 augusti. Hela 3600 flaskor kom till Sverige och de finns tillgänliga i femtiotalet butiker. Whiskybase har tre batcher buteljerade 2020 och en batch buteljerad 2021. Jag gissar att den ”svenska batchen” är denna, men om någon därute har köpt sig en flaska: kolla gärna datumet för buteljering på glaskoden (printat direkt på glaset) och hör av er till mig så jag vet.

Priset är konkurrenskraftigt, 595 kronor.

Doft: farinsocker, honung och ”något med svarta vinbär” – är det marmelad, koncentrerad juice eller bladen? Något medicinskt finns här också, jag tror det är gips kanske. Mycket tydliga toner av sherryfaten, förstås.

Smak: ungspritigt och därmed pepprigt men med lite tid i munnen kommer finare toner av russin och fläder. Svarta vinbär även här, och honung. Lite för ungt för min smak, men så är jag ju något av en snobb när det gäller sherrylagrad whisky (den behöver ha mer ålder för att jag ska uppskatta den ordentligt).

Arrans nya flaskor och etiketter är så snygga att det är svårt att inte hojta om det.

Eftersmak: ovattnat är det spritigt, dock med en härlig apelsinblom eller hellre apelsinchoklad som följer. Fin balans mellan sötma och de där citrustonerna.

Med vatten: mer choklad i doften, något litet stänk av citrus – citron? – och härliga honungskakor (de där nederländska). Enormt mycket bättre doft med lite vatten. Även smaken vinner på vattning: det peppriga är helt borta och istället är det stram sherrybomb för hela slanten, utan ”moderna” svaveltoner: russin, de svarta vinbären, vanilj i mängder. Enkelsidigt men läckert. Eftersmaken har fått lite mer honung och spritigheten har backat (men finns kvar).

Sammanfattning: en bra batch, avsevärt bättre än den första om jag bara går på minnet (och check tillbaka på bloggen bekräftar det). 84 poäng, kanske 85. Klart bra. Om du gillar fatstarka sherrybomber i de lite yngre åren kommer du troligtvis att älska denna.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén