Nu har det gått typ 36345 dagar sedan jag publicerade något på bloggen sist. Låt oss göra något åt det! Vi börjar med en Aberlour Casg Annamh, batch 10 (eller 0010 som de skriver på flaskan). Det är en NAS-whisky buteljerad på 48%. Men inget av det där visste jag när jag skrev noterna nedan. Som alltid rekommenderas blindprovning. Roligt och lärorikt alla gånger! Mer om whiskyn efter smaknoterna.
Doft: honung, ljung och något lite ettrigt från alkoholen. Mycket fruktig, är det päron eller mer syntetiskt? Typ Trocadero? En del vanilj. Känns något ung. En touch av blyerts. Både sherry- och bourbonfat, tror jag. Chokladkaka. Det ettriga har nu försvunnit. En behaglig och välbalanserad, kanske lite ung maltwhisky tror jag. Mjölkchoklad också.
![](http://tjederswhisky.se/wp-content/uploads/2024/12/Casg-with-box.jpeg)
En annan batch än den provade, men rätt design i alla fall!
Smak: söt, sherrykladdig inledningsvis. Mycket farinsocker och rejält med färsk vanilj. Lite smörig munkänsla. Touch av kaffe. Det här är gott: en stabbig, kraftig maltwhisky med en rejäl dos sherryfat.
Eftersmak: välbalanserad, en härlig lite oljig ton. Mjölkchoklad, svartvinbärsblad, päron. Hade jag känt peppar och lite mer ”funk” hade jag sagt Old Pulteney men nog är denna whisky från ett destilleri som kokar en liksom rejäl, kraftig sprit av det slag som funkar särskilt bra på sherryfat? Typ Glendronach eller Aberlour. Den känns klart fullmogen, inte lika ung som på doften.
Med vatten: härligt. Apelsinblom, även färska apelsiner. Chokladen och kaffet kliver framåt. Smaken har tappat lite tycker jag, samma toner som tidigare men mer nedtonat, och den lirade bättre för mig när den skrek. Eftersmaken har fått fina citrustoner, typ mandariner?
Sammanfattning: en riktigt najs, middle of the road-whisky på typ 46% med mycket sherry i sig. Härligt liksom stabbig, kraftig. Det här kan man lätt dricka ett par liter av utan att behöva hålla på och detaljanalysera. Poängmässigt tänker jag typ 86, kanske med häng på 87. En whisky att införskaffa. Men vad är det? Kan Glendronach 12 vara såhär bra? Gillar detta massor, kanske Glendronach 15? Fast nej, så gammal känns den inte som. Kanske någon NAS från Glen Garioch? Hur som, anbefalles att avnjuta ofta och mycket!
Lite om whiskyn, då: Aberlour Casg Annamh finns på Systembolaget och kostar 649 kronor. Den ges ut med batchnumren utskrivna – halleluja! – och alltid på 48%. Jag vet inte vilken batch det är som finns där just nu, men jag provade alltså batch 10. Den finns inte i whiskybase än, så här har du en länk till batch 9. Jag är sannolikt i rejäl minoritet bland whiskyentusiaster i Sverige som tycker denna whisky är bättre än Aberlours fatstarka och mycket mindre balanserade sherryvrålare a’bunadh. Casg Annamh är likt a’bunadh en NAS och tydligen ”triple cask matured”, för det står det på etiketten. Vilka tre slags fat? Aberlours hemsida ger inte svaret. Där står något om ”Spanish oak Oloroso Sherry casks/butts” och att whiskyn är ”a distinctively rich Single Malt providing adventurous malt lovers with the ideal introduction to Sherry cask matured whiskies”. Det sista håller jag verkligen med om. På etiketten står också ”American & sherry oak casks”, vilket är något enerverande med tanke på att sherryfat normalt är av amerikansk ek. Skrivet på det sättet betyder American oak här sannolikt bourbonfat. Men det är ju bara två fatsorter, och den ska vara triple matured?
Nåja, det är lätt att gnälla på bristande information. Bra och balanserade whiskies som också är sherrybomber är det inte precis gott om, särskilt inte i den här prisklassen. De 48 procenten är mycket behagligare än a’bunadhs vrål. Jag föredrar Casg Annamh.
*
Denna bloggpost bygger på ett blindprovat sample använt inom Svenska whiskyakademien. Tack för denna Susan!