Tjeders whisky

Bara whisky

Ardnamurchan AD/sherry cask release

Det nya skotska destilleriet Ardnamurchan satsar stort. De har inte varit igång i tio år än men har redan lyckats skapa sig en uppmärksammad plats i det skotska whiskyutbudet. Ardnamurchan har också valt att till skillnad från många andra nya destillerier lägga sina priser någonstans under det fyrsiffriga. Jag misstänker starkt att det är en mer långsiktigt hållbar strategi än de destillerier (jag tittar på dig Lakes, med flera) som vill vara lyxprodukter redan från dag ett. Ardnamurchan släpper dessutom efter mina erfarenheter bra whisky.

För oss svenskar gör Ardnamurchan just nu ett lätt förvirrande dubbelsläpp: två olika whiskies med likartade namn är snart här. Båda är rökiga men bara en heter något med peated.

Den 1 december kommer en rökare i det fasta sortimentetet bara för Sverige. Den heter Sherry cask peated (eller AD/Sherry cask release peated, beroende på hur noga man följa texten på etiketten), kostar 649 kronor och är buteljerad på 50%. Sherry och rök och relativt lågt pris: en smart kreation för den svenska marknaden således, vi gillar den kombon här i Sverige. Den blir Ardnamurchans första permanent tillgängliga whisky i Sverige. Här hittar du lite information om Sherry cask peated på Clydesdales hemsida.

Redan imorgon den 23 november kommer dock ett annat släpp från Ardnamurchan, nämligen den whisky som vi har i glaset idag. Den heter istället Sherry cask (eller, igen: AD/Sherry cask release). Även denna är buteljerad på 50% men har en prislapp på 669 kronor. Det är ett bra pris om man betänker att den kostar just över 60 pund i Storbritannien.

Denna, som som synes inte heter något med peated, är alltså sitt namn till trots en rökig whisky. Batchen är på 13998 flaskor och så mycket som 40% av de ingående faten är rökiga. Ja, nu när jag läser på om whiskyn i efterhand ser jag att eftersom de rökiga faten är långt större (butts, i jämförelse med de orökiga hogsheads) är mer än 50% av den ingående whiskyn faktiskt rökig. Ardnamurchans flaskor har en QR-kod som skickar dig till deras hemsida där du får all upptänklig information om whiskyn i just din flaska. Thijs Klaverstijn på Words of whisky har delat den här länken för sin flaska i sin recension. Via länken framgår bland mycket annat följande saker: kornet för denna whisky är Concerto och odlades på Broomhall, vilka fyra personer på Adelphi som äger Ardnamurchan som buteljerade just denna whisky, att Alistair MacKay skötte framställandet av mäsken vars genomsnittliga jäsningstid var 76 timmar, att Scott Stewart skötte destilleringen och att skärningen från försprit till hjärta för den här batchen gick vid 76,5% (väldigt högt!) och, mycket förvånande, att skärningen till eftersprit gick så högt som vid 66,7%. Eller har de månne bara kommunicerat skärningarna för sitt orökiga recept? De där skärningspunkterna ser märkliga ut för rökig whisky. Hur som får vi också veta att alla ingående fat i denna release fylldes så sent som 2018 och fatnummer och -typ. Whiskyn i glaset är sålunda mycket ung. Många av faten är av spansk ek och det är en blandning av oloroso- och PX-fat.

För att sammanfatta: whiskyn i glaset heter alltså Ardnamurchan Sherry cask eller kanske om man så vill Ardnamurchan AD/Sherry cask release. Det finns just under 14000 flaskor av den. Den kommer på webbsläpp 23 november. Alkoholhalten är på 50% och alla ingående fat är sherryfat, en blandning av oloroso och PX. 669 kronor är priset. Här har du whiskyn i whiskybase.

Noterna nedan är förresten skrivna utan all kunskap om whiskyn som jag just bombarderat dig med.

Doft: jag provar denna ganska kort efter Clydesides smeksamma och väldigt rena stil. Detta framstår vid jämförelse som rejält ungt, ofärdigt och alldeles enormt smutsigt. Jag får påminna mig om att här finns inte bara rökig whisky utan allt är ju faktiskt sherryfat. Detta är en helt annan skola av whisky. Okej, så vad har vi då? Julskumgodis, tobak/otänd cigarr, terrakotta (tänk lerkrus). Det är inte särskilt rökigt men däremot tydligt torvigt; jordigt. Underbart. Mycket russin och sötlakrits. En rejäl doft med en härlig brist på elegans.

Smak: Här känns röken och torven tydligare, även om de inte dominerar. Det är rostat bröd och rostigt järn. Choklad, jord, en lite smutsig, fett oljig rök. Inte gödsel, men åt det hållet – tänk som doften av en ko. En härlig, elak smak.

Eftersmak: inleds underbart metalliskt rökigt – eller, det är nog som rökt rost, inte metall. En del läder och kanske lite stall. Massor av fet choklad. Den härliga chilipepprigheten hos Talisker – jag tycker nästan alltid att det finns en släktskap mellan Ardnamurchan och Talisker, på något plan.

Med vatten: ännu lite ”fulare” toner tas fram, jag gillar det: garage, gips, sjukhuskorridor. Grapefrukt också. Det finns massor av sherryinfluenser i denna whisky, givetvis, men jag märker att de dofterna inte riktigt landar i mina smaknoter. Det beror på att de ligger en bit bak och som så ofta med ung sherrylagrad whisky är det mer av antydningar än att de olika dofterna ”landat” än. Det doftar liksom…sherrylagrat. Smaken har mycket av lerkrus och har fått en fin lite ljusare fruktighet: päron, inte minst. I bakgrunden ligger en tydlig härlig smutsrökighet. Eftersmaken har tobak, russin, en smak som är som mossa doftar (!) och en härlig, oljig ton.

Sammanfattning: om man föredrar välbalanserad whisky från 10 år och uppåt kommer denna väldigt unga och elaka whisky framstå som omogen, rå och lite ruggig. För mig är detta som framgått av mina noter gott. Den här whiskyn försöker inte vara vacker eller elegant och just därför är den så njutbar. Det blir ett bra och högt betyg: 86 poäng. Jag betonar igen: har man svårt för ungwhisky kommer man att landa betydligt lägre i poäng, säkerligen även en bit under 80 poäng. Som alltid gäller att smaknoter säger mer om en whiskys karaktär och stil än den poäng en person sätter.

Inget nytt destilleri imponerar på mig som Ardnamurchan. För 669 spänn med dagens whiskypriser är det här för min del inget att snacka om, bara att hugga en flaska.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. Jörgen Agerskov 22 november 2023

    Väldig bra whisky precis i min smak cherry toner och rök

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén