Tjeders whisky

Bara whisky

Amrut 100 (Norge)

Det här är mitt första möte med indiska Amruts konceptwhisky 100. Det finns fyra sorter 100 i Amrut 100. Flaskorna är på maffiga 100 cl. Varje butljering görs specifikt för ett enskilt land och varje utgåva är på precis 100 flaskor. Whiskyn är buteljerad på 100° proof (engelskans proof, vilket betyder 57,1% i vår vanliga alkoholskala, volymprocent). Och whiskyn är slutlagrad på 100-litersfat av amerikansk nyek. Och nog för att den är härligt rökig, men det var inte 100 ppm på malten.

En del påstår att dessa whiskies skulle vara single cask. Det är matematiskt svårt att få ihop. 100 flaskor med en liter i varje flaska från ett fat på 100 liter? Enda möjligheten att få ut så många flaskor vore att whiskyn som gick in i fatet före slutlagringen var bra mycket högre än 57,1%, och att den justerade alkoholhalten nedåt med vatten skulle täcka hela änglarnas andel i slutlagringsfatet. Det verkar minst sagt orimligt.

Det finns ett antal utgåvor av Amrut 100, så som för Storbritannien, Danmark och Taiwan. Sverige fick tydligen sin buteljerad redan 2010, men jag har inte hittat den i whiskybase (tack Dennis för korrigeringen, i en tidigare version av denna text påstod jag att det inte fanns någon för Sverige).

Jag antar att de i så fall skulle behöva samarbeta med Viking Line eller så, för spritflaskor på 100 cl är inte något direkt lätt att driva igenom med vårt kära monopolbolag.

Versionen jag provar idag är alltså den buteljerad för Norge. Den buteljerades 4 juli 2017 och släpptes någon gång 2018. Den finns, hör och häpna, fortfarande att få tag på för 1950 NOK på vinmonopolet: här är länken. Du studsar över priset? Minns att det är höga alkoholskatter i Norge och att flaskan är på en hel liter. Den norska utgåvan gjordes för Norsk whiskyforbund, den norska motsvarigheten till Svenska whiskyförbundet. Vad Thomas Øhrbom på Whisky Saga tyckte om denna whisky kan du läsa här, och länk till whiskybase har du här (där den sägs komma från fat nummer 939. Som sagt, jag får verkligen inte till hur det är möjligt om fatet var på 100 liter, jag…).

Okej, vare därmed hur som helst, dags att prova vad vi har i glaset.

It’s a monster!

Doft: åh, härligt, riktigt härligt. Om rökig whisky kan vara bolmande och tjärig (säg Lagavulin), ha medicinala toner av jod och apotek (Laphroaig) eller dra mer åt sjögräshållet (Longrow) är detta något annat. En…torr rök. Som varm asfalt möter färsk björkved möter absolut brännhet sand. Det hela är invirat i en underbar, kolalik sötma och en del färsk frukt. Eller är det verkligen färsk frukt? Är det inte mer som tutti frutti-godis? Jag tror det. Den som provat Box American Oak kommer känna igen sig i denna whisky. Helt underbar doft.

Smak: inleds kort med rejäl sötma, men sedan kommer något sotigt: bra mycket smutsigare och torvigare än doften. Asfalt; torv; choklad; läder; tjock, oljig rök. Följer så fruktigare toner: kakao möter…mango? Kolasåsen i den här whiskyn är to die for.

Eftersmak: tjocksöt inledning, tänk en blandning av sirap och industrismuts (underbart!). Saltlakrits blandas med stark drickchoklad och dovt torvmuller i botten. Jag har inte provat många rökiga Amrut, men detta detta är den bästa rökaren från dem jag fått nöjet att smaka.

Med vatten (rejäl skvätt, 100 proof är mycket): underbar utveckling. Godisfruktigheten kliver fram, jag tänker citronsugisar och kolabönor, och den där torra rökigheten och den brännheta finkorniga sanden lirar perfekt ihop. Smaken är mildare nu, mindre skitig, och går mer på knäck, honung och torkade mangobitar, med den där underbara sötdränkta rökigheten långt bak. Det tar ett tag i munnen innan rökigheten hittar fram. En perfekt avvägning av syntetiskt syrligt fruktigt godis och mild rökighet. Eftersmaken inleds med tjärpastiller men övergår i kolasås, vanilj och kiwi. Rök och torv lurar mjukt i bakgrunden. Frukttuggummi möter rök och ljuv musik uppstår.

Sammanfattning: detta är riktigt, riktigt bra whisky. Det är annorlunda, absolut, men slutlagringen på nyek har gjort underbara ting med whiskyn. Igen, för alla som gillar Box American oak, en av deras bästa whiskies, är detta familjärt: rök i perfekt kombination med kraftig sötma och syntetisk fruktighet. Jag landar högt, 89 poäng med häng på 90. Eller, nu ska vi inte snåla: 90 poäng. Denna whisky är verkligen ett styrkebesked. Den kostar konverterat både till svenska kronor och till om den hade varit på 70 cl motsvarande 1466 kronor. Den är definitivt 1466 kronor god. Känner du någon i Norge som du kan beställa denna flaska till är detta en no-brainer: hysta upp 1950 NOK och införskaffa denna buteljering.

*

Med stort tack till Dennis som skickade mig ett sample på denna härliga whisky – puss puss, vännen!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Tore H. Vikeby 15 mars 2019

    Den er nå utsolgt på Vinmonopolet i Norge.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén