Tjeders whisky

Bara whisky

Näcken

Så har den då anlänt: Näcken, den femte och sista whiskyn i Väsenserien. Näcken släpptes den 1 juni av Bergslagens independent bottler och innehåller som de tidigare i serien whisky som producerats på det nedlagda svenska destilleriet Grythyttan. Det är en 6 YO orökig whisky på fatstyrka 58,2% som lagrats på mindre bourbonfat. En flaska på 50 cl går loss på 995 kronor, hur länge den nu fortsätter vara tillgänglig.

Upplagan är nämligen liten, på ungefär 500 flaskor. Med såhär små släpp av whisky, dessutom från ett nedlagt destilleri, hade jag mer än gärna sett att upplagornas storlek hade varit exakt angiven på etiketterna, och att eventuella nya batcher skulle släppas med batchangivelse. Detta är whisky för nördar, och nördar vill veta hur många flaskor som finns av en given whisky. Och: om alla flaskor säljer slut och de blandar till en till utgåva, hur vet jag då om jag har Näcken version 1 eller Näcken version 2? (Jag vet, jag tjatar, jag sa samma saker när jag skrev om Troll. Men i alla fall, som min dotter brukar säga.)

Så har då alla i Väsenserien släppts. Sjukt snygga etiketter!

Nå i alla fall. Vi vet på ett ungefär upplagans storlek, vi vet vilket slags fat whiskyn legat på och vi vet att den kommer från Grythyttan – om än utgivarna har blivit tvungna att skriva ”distilled in Lillkyrka” istället för ”at Grythyttan whisky” på etiketten, eftersom något måndagsexemplar till människa helt utan kopplingar till det gamla destilleriet har passat på att varumärkesregistrera ”Grythyttan whisky” och nu vill ha betalt för att destillerinamnet varit utskrivet på tidigare släpp. Man upphör aldrig att förvånas.

Nå i alla fall – hur är den då?

Doft: det här börjar riktigt bra. Kokosflingor och knäck och någonstans därunder en lite metallsmutsig ton, som varm koppar med små inslag av rost. Nygräddade våfflor (jag lovar!). Längre bak, en ordentligt varm, torr skog, om det är tall eller granskott vet jag inte riktigt. Kolabönor. Den renaste och liksom ”rakaste” av de whiskies jag har provat från Grythyttan destilleri. Trots den rejäla alkoholstyrkan finns här noll alkobett.

En bra svensk whisky. På de faktiska etiketterna står det ”Distilled in Lillkyrka”.

Smak: den inleds ”fett”, med skirat smör och rumsvarm grädde. Sedan rejäla kryddor i botten (chili, en svag pepprighet); kakao eller bitter, mörk choklad; svag sötlaktrits.

Eftersmak: ordentligt kryddig inledningsvis, med chili, peppar och herbes de provence. Detta följs av en rejäl beska, nästan åt grapefrukthållet (det vita mellan zest och köttet). Rejält motvalls; om doften smeker medhårs är eftersmaken nästan ett krig i munnen. Jag gillar ofta när det inte är alltför smeksamt, men detta är väl kraftigt för min smak.

Vi vattnar – en sexåring på 58,2%, givetvis vattnar vi. På nosen får jag mer av de metalliska tonerna (men minus rosten), och kokosen har backat. Gröna vindruvor och kiwi har kommit fram – det är ”ljusfruktigare”, om ordet är förståeligt. En härlig utveckling! Smaken har blivit lite oljigare, kakaon är borta och istället hittar jag gräsigare toner ihop med den där svårbeskrivbara försiktiga smutsen, som jag finner alldeles underbar. Eftersmaken är avsevärt bättre nu, en smutsig oljighet möter upp mild vanilj och torkade blommor. Om jag hade fått prova denna vattnad direkt hade jag tvekat mellan Aultmore 12 och Old Pulteney 12, och landat i Aultmore 12: två riktigt bra standardbuteljeringar som balanserar finare toner med ett skönt klös. Näcken vinner verkligen mycket på vatten. Vi hamnar i en karaktärsfull, kraftig, lite oljesmutsig historia som jag finner alldeles underbar. För den som pysslar med poäng är vi efter vattning någonstans i krokarna av 85.

Sammanfattning: detta är inte en whisky för nybörjare. Vattna den, och du blir rikligt belönad. Jag håller Troll högre, men Näcken är ännu en bra whisky från Bergslagens independent bottler.

Med tanke på min nyligen framförda arga kritik av hur sunkig marknadsföring som förekommer inom whiskybranschen är det förresten en lisa för själen att ta del av den humor som teamet bakom Bergslagens independent bottler uppvisar när de beskriver Näcken:

Näcken är ett av det mest fruktade väsen i svensk folktro. En naken, vacker man som sitter i en fors och spelar den ljuvaste musik på sin fiol. Så förtrollande är tonerna att människor, särskilt unga kvinnor, hoppar i vattnet och dränks av Näcken. Eller också dansar de, tills de dör av utmattning. Kanske skulle Näcken vara trevligare om han fick sig ett glas whisky från Bergslagen.
Näcken whisky har lagrats på Bourbonfat i 6 år. Smaken är [och så följer deras smaknoter].

Inget ”denna whisky har inspirerats av Näcken” eller ”liksom Näcken förtrollar är denna magiska whisky blabla” eller ”denna whisky är naken som Näcken” eller ”denna whisky förtrollar damerna likt Näcken” eller annan bottenlös yadayada. Bara en rolig lätt drift med svensk folktro. Tack för det! (Och här var det jag som skrev att whiskyskribenter aldrig skulle göra copy paste från ägargruppers beskrivningar. Fast om det de skriver är vettigt och/eller roligt tycker jag faktiskt att det må vara hänt.)

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis. Som jag förklarat tidigare: nej, det betyder inte att jag hyllar oavsett vad och nej, jag tar inte på något sätt betalt för att skriva smaknoter och ja, om jag inte gillar det jag provar skriver jag det (vilket torde vara uppenbart att jag gör, för de flesta som följt min blogg ett tag). För recensioner av tidigare släpp i Väsenserien, se här för Troll (mumma!) och här för Älva (inte alls lika imponerad). Jag köpte samples på Skogsrå och Vätte för ett tag sedan men har inte provat dem än, det kommer framöver).


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén