Tjeders whisky

Bara whisky

Box Quercus II Alba

Möt Quercus II Alba, den andra whiskyn i Box Quercus-serie. Whiskyn har inspirerats av ett gammalt nordiskt Östersjöodjur, Qualba, som vid Ångermanälvens mynning slukade flera svenska skepp hela under 1700-talets första hälft då Ostindiska kompaniet bedrev handel med Kina via Sidenvägen. ”Liksom den legendariska Qualba åt hela säckar kanel, kvitten, krysantemum och, ja, hela skepp byggda av urgammal vindpinad ek är denna whisky full av kaxig attack och kryddrik mångfald. Whiskyn är en hyllning till det gamla sjöodjurets omättliga aptit på nya spännande dofter och smaker”, säger Roger Melander, destillerichef på Box.

Box Quercus II Alba.

Eller nej. Inga stories om monster eller hand-selected special casks eller hur inspiration har hämtats från vajande kornfält eller formen på gamla stridsyxor eller Fan och hans moster vidhäftar denna whisky. Det finns bara berättelsen om hur den framställts, lagrats och blandats. Den heter Quercus för det är ek på latin, och Alba för att faten där slutlagringen skett var av ekarten Quercus alba. Och tvåan är för att den första i serien var Quercus I Robur.

Vad är det då vi har i glaset?

Doft: Frukt och vanilj i massor. Nylagt linoleumgolv; mango; en lätt anstrykning av fernissa; torkad aprikos; och en solvarm trädoft som jag vill kalla varm gillestuga. Det finns en något syrligt fruktig ton här också som jag inte associerar till citrusfrukter – om något är det rabarbersaft, eller krusbär. Kanske någon mörk vindruva med i mixen. Underbart.

Smak: inleds mindre sött och vaniljigt än doften, med toner av apelsin, papperslim och vag kolasås; följer så färska vaniljstänger, kolasås, färsk mango…kvardröjande svag pepprighet (rosépeppar?) av alkoholen långt bak, och en tydlig oljighet. Vid tredje sippen hittar jag de syrligare tonerna från doften, den där rabarber/krusbär-kombon.

Eftersmak: kryddig inledning som övergår i (mat)oljighet, långt bak svag svag chilihetta. Krusbär, definitivt. Syrligare frukter här än i gommen. Rejäl vanilj, igen. De kryddiga inslagen väger upp fint mot de kraftigt fruktiga och vaniljiga tonerna.

Med vatten: doften är mer äpplig nu, röda ugnsbakade eller torkade äpplen, och en lite oljigare, råare ton som jag verkligen gillar; typ rågmjölsbröd, eller mörkt bröd. Smaken har blivit lättare, somrigare, jag hittar fläderblom och kanske ljus melon, vaniljen är också försiktigare nu; kryddigheten finns kvar, men den ligger under de andra smakerna på ett annat sätt. Eftersmaken har kvar sin kraftiga kryddighet, och till krusbären kan vi nu lägga hård, omogen kiwi. Den utvecklas mycket fint med vatten!

Sammanfattning: Hasse Nilsson på Box har i olika sociala medier sagt att han tycker att detta är det bästa Box har buteljerat. Det är faktiskt inte helt omöjligt, även om jag skulle behöva ha någon referens bredvid för att kunna våga påstå det. Det är en riktig sommarwhisky, särskilt vattnad. Jag älskar älskar ÄLSKAR att den är helt orökig. De ordentligt aktiva faten har inte dribblat bort Box fruktiga destillat. Med Quercus II Alba visar Box var skåpet ska stå – Boxskåpet, nämligen. Deras orökiga destillat är himmelskt, och det är också i orökiga bourbonlagringar Roger Melander ser Box framtid vad gäller husstil. Quercus II Alba är helt klart bland det bästa Box buteljerat. Den är fem år gammal. Den. Är. Fem. År. Gammal. Mer Box orökigt åt folket!

Och så något om själva whiskyn i sig, då. Box Quercus II Alba är en helt orökig whisky som lagrats i fem år på first-fill bourbonfat (quarter casks och barrels) och sedan slutlagrats lite olika länge i 83 mindre fat på 40 liter och 14 fat på 96 (!) liter av ny amerikansk ek. De mindre faten hade kolats med kolningsgrad 3. Det handlar alltså om den typ som används för att lagra bourbon, fast mindre i storlek, och här har nyeksfaten använts som finish på en boubonlagrad whisky istället. Det var sådana här fat av amerikansk nyek som gjorde Box utgåva American Oak till en sådan höjdare – men den utgåvan var delvis rökig, och Quercus II Alba är alltså orökig. Whiskyn har buteljerats i flaskor om 50 cl på 50,8% och den totala upplagan är ganska stor, 9799 flaskor, varav 5000 släppts på Systemet. Priset är 799 kronor.

*

Den här recensionen bygger på ett sample jag erhållit gratis. Nej, jag skriver inte positivt för möjligheten att månne någon gång om ett halvår få chansen att prova en trea till utan att betala, men jag vill att ni ska veta när jag köpt whiskyn jag provar själv, och när jag inte har gjort det.

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén