Tjeders whisky

Bara whisky

Balvenie DoubleWood 12 YO

Man hittar ett sample, på vilket det bara står Balevenie DoubleWood 12 YO 40%. Med min egen handstil, dessutom. Jaha, så kan det vara.

Denna whisky kostar 490 kronor på Systembolaget. Här har har du den i whiskybase. Balvenie DoubleWood påbörjar sitt liv på bourbonfat och får en slutlagring på sherryfat. Såhär tyckte jag:

Doft: den känns inte blaskig, vilket en förstörd nos som min brukar kunna tycka om whisky på vad som ju faktiskt är normalstyrka för whisky, 40%. Russin, svagt; kärsmin, också det svagt; druvjuice; vaniljstång; ljus fudge. Bra, men inte speciellt. Jag brukar verkligen gilla Balvenie, provar alldeles för lite från det destilleriet. Den här känns dock lite tam.

Smak: colanappar; svag av lite smutsig eller rostig metall; svartvinbärsdryck (inte syntetisk juice). Väldigt tydliga sherryfat, nästan mer här än på doften. Med tid i munnen blir den ganska platt.

Eftersmak: glöggkryddor, svagt, inledningsvis; sedan svag oljighet. Kort och ganska platt. Jag skulle oändligt gärna vilja ha ett glas med en rent bourbonlagrad 12 YO Balvenie bredvid – jag misstänker starkt att jag skulle föredra den.

Med vatten: bara några få droppar. Bra utveckling. Mer av colanapparna från smaken, söta kex (typ Digestive), en svag lite rå oljighet som breder ut sig. Bra så. Smaken är däremot mer utsmetad nu, det är som att bourbonfaten och slutlagringen på sherry inte riktigt kommer överens och man simmar i en lite fadd blandning av de båda fattyperna. Mja… Eftersmaken upplever jag som i princip oförändrad.

Sammanfattning: en okej vardagswhisky. Ska man lägga 490 kronor på en whisky finns det bra mycket bättre alternativ än denna, tycker jag nog. Balvenie kan bättre än såhär, och når ofta i min bok bra mycket högre. 78 poäng.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén