Tjeders whisky

Bara whisky

Pittyvaich 12 YO Flora & fauna, blindprovad

Som vanligt med blindprovade whiskies är mina noter oredigerade. Mer om whiskyn efter noterna.

Doft: väldigt mycket choklad ligger längst fram. Faktiskt så mycket att jag inte hittar så mycket mer, inledningsvis. Touch av fernissa, smält stearin, och svarta vinbär – om det är juice eller blad eller saft vet jag inte riktigt. Eftersom alkoholen knappt känns alls torde detta vara klart över 18 år och på typ 46%, kanske till och med lägre. Det finns en touch av cigarr här också. Plötsligt känner jag hur mycket aprikos som helst, märkligt att jag kunde missa det innan. Smörpopcorn, också. Vällagrat, välintegrerat, mycket fint.

Smak: mjölkchokladkaka; kakaobitter i botten. En svärm av mörk rejält torkad frukt, som liksom koncentrat av frukt mer än frukt (plommon, dadlar) – och underbar liksom mjuk oljighet. Detta känns som över tjugo år gammalt. Svagt av damm och ganska gott om Earl Grey/bergamottolja. Det där med att frukterna känns som koncentrat av frukter och hur otroligt välintegrerade alla dessa smaker är antyder ålder – minst 21 år.

Eftersmak: härligt kryddmuller i botten, som från inkokta kryddor i en köttgryta, helt utan ettrighet. Choklad, choklad, choklad. Lite kort kanske.

Med vatten: jag vattnar försiktigt pga ålder och att denna iallafall delvis måste vara lagrad på sherryfat. Mer av de mörka fruktkoncentraten; en touch intorkad ketchup; kanske seg knäck med lite mandel i. Men fortsatt dominerat av choklad. Julkryddor har tillkommit. Smaken har fått en aning av kolasås, lite mer drag från kryddorna men förblir i samma underbara skola som tidigare. Eftersmaken har intorkade Coca-colarester.

Sammanfattning: jag tror detta är en vällagrad officiell buteljering med antingen bara sherryfat eller dominerat av sherryfat och med inslag av bourbon. 46%? Kanske högre ändå när jag tänker efter? Jättebra whisky. Vad det kan vara lämnar jag därhän – eller någon gammal Strathisla från Gordon & MacPhail kanske. Skitgott. Om än inte liksom ”min” skola av whisky är detta verkligen kvalitet. Vattnat antyder den lite lägre ålder än ovattnat, men jag stannar däruppe någonstans omkring en 21–25 år. Poäng: det är nog en 90-poängare, detta.

Reflektioner vid facit och lite om destilleriet: ja, officiell buteljering var det ju faktiskt, men bra mycket yngre än jag trodde. Alkoholhalten ligger på 43%. Just denna flaska inköptes av ägaren 2007. Han har nu kollat in sin gamla flaska (se kommentarerna nedan) och den så kallade L-koden på den visar att den buteljerades 2005. Här en länk till whiskybase. United Distillers som ägde Pittyvaich la det i malpåse 1993. Pittyvaich kom aldrig i produktion igen och raserades fullständigt 2002. Synd, för kolla bara vilken otroligt vacker byggnad det var…

Bild hämtad från whisky.com

OK, så inte jättevackert alltså. Well, well, det handlar ju faktiskt om vad som finns i glaset, inte hur destillerier ser eller i detta fall såg ut. Och denna whisky var ju synnerligen god.

Pittyvaich byggdes 1974 som ett systerdestilleri till Dufftown, med fyra pannor som var exakta kopior av Dufftowns. Syftet med destilleriet var att koka mer whisky till blenden Bell’s. Det ska vi inte hålla emot Pittyvaich. En förkrossande majoritet av de skotska maltdestillerierna är fabriker för att skapa maltwhisky till blended whisky.

Detta kan kanske vara men är med stor sannolikhet inte den första whisky jag provat från Pittyvaich.

*

Tack för att du använde denna buteljering för blindprovning i Svenska whiskyakademien, Håkan!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

  1. Håkan Staaf 8 april 2020

    Kul att du tyckte om den 🙂
    Jag gillar den också.

  2. Håkan Staaf 15 januari 2021

    L koden säger 2005

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén