Tjeders whisky

Bara whisky

Mackmyra Moment Svensk ek 2008

Mackmyras Momentserie brukar vara bra, ibland riktigt bra. Idag en som lanserades för ett år sedan, Svensk ek 2008. Det är  en av de mer rejält begränsade utgåvorna i serien, med bara 761 flaskor totalt. Sex 100-litersfat av svensk ek fylldes 6/6 2008 och det hela buteljerades i april 2018. Nästan tio år på hundralitersfat av svensk nyek: det är lång tid för så aktiva fat. Priset för en flaska är 1200 kronor (minus en spänn), och faktiskt finns de tydligen fortfarande att beställa på bolaget. Alkoholhalten ligger på 47%.

Doft: väldigt speciell, på ett bra sätt. Jag hade trott att detta skulle vråla, men det gör det faktiskt inte. Snarare än nästan sherryliknande vrål, som jag ibland får från lagringar på svensk ek, hittar jag en hel skog i denna whisky. Björkris; björksav; varm granskog; varmt trä (jag tänker nästan grillkol – det finns en liksom träig ganska rejäl rökstrimma här, den slags rökighet som kan komma ur fat och inte malt); till och med en aning kåda. Stearin. Det doftar häftigt, och väldigt annorlunda än andra Mackmyra – ja, rejält annorlunda än de flesta whiskies jag nosat.

Smak: den inleds med en smäll från eken, ordentlig men positiv beska med kryddor, sedan en komplex blandning: det är granskogen igen, i dundrande sommarhetta; lakritsbåtar; brynt smör. De julkryddor man har i glögg.

Eftersmak: anländer med kåda, torr varm gran och stearin, söta kryddblandningar i botten (kanel med svartpeppar?). Försiktigt oljig. Alltså, den här whiskyn är som en svensk sommarskog i trettiogradig värme plus mindre inslag från det indiska köket en bit bak. Jag gillar det.

Med vatten: jag vattnade inte denna gång. Den känns perfekt på sina 47%. Det var dock sannolikt ett misstag att inte i alla fall prova med vatten.

Sammanfattning: jag var nästan rädd för denna whisky innan jag provade den, och tänkte att detta bara måste ju bli totalt överekat. Men icke. En riktigt häftig whisky: annorlunda, intensiv, skogig, med en bra kryddighet. Det är mycket långt ifrån en stilla sipparwhisky, utan något du sätter dig ned med och verkligen tänker på. Det är ett gott betyg, tycker jag. Det är också en whisky som är helt omöjlig att sätta betyg på: jag gillar detta just för att det är så annorlunda och ger en wow-känsla. Jag tycker det är bra. Är den bra då, whiskyn alltså? Ja. Hur bra? Omöjligt att säga. Köp en, eller kolla om du kan få tag på ett sample, och prova själv. Mackmyra Moment Svensk ek 2008 är definitivt värd att upplevas.

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis. Jag skrev noterna för nästan ett år sedan, innan jag började med poäng, därav inga poäng satta.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén