Tjeders whisky

Bara whisky

Longmorn 1992 ”Persian Anise”

Det kom ett sample i posten, utan etikett och med bara en e-postadress på. Sedan kom ett mejl från en whiskyentusiast, Ramtin Golshan, som undrade om samplet hade kommit fram. Jovisst hade det det!  Stort tack för samplet, Ramtin! Såhär skrev jag, något hastiga noter:

Doft: lätt, nätt, bourbonlagring med fin vanilj. Ett litet, litet alkotryck – 50%? Inte under 46 i alla fall. Det är rakt, orökigt, snällt. Under den lite svagt blommiga, gräsiga inställsamheten finns en vag, dov ton av solvarma russin och en lite ”grön” skönt omogen ton, nästan som gröna winegum och ett stänk jag-vet-inte-vad…kåda? Något som påminner om såpa men då tänker du som läser att det är tvåligt och det är det inte. Det finns också toner som av vitt vin här. En trevlig, rak, ”Speysidig”, välgjord och lite middle-of-the-road-doft.

Detta provade jag, men inte visste jag det, inte! En härlig Longmorn.

Smak: mer karaktärsfull, men huvudtonerna är rumsvarm grädde, sockervadd, gräs, men under är det spretigare och lite oljigare än snoken – skönt omogen? Ganska ordentligt söt. First-fill bourbon barrels från ett ”snällt” destilleri är en möjlighet, men det finns mer karaktär än så här. Med tid i gommen kommer en rätt rejäl beska. Det är en inte fullt så snäll whisky i gommen som man kunde tro av snoken.

Eftersmak: här kommer än mer karaktär fram. Förutom godiset sockerbitar en masse kommer en lite besk kryddighet fram – inte alls pepprigt, men mer åt nästan salviahållet. Påtagligt oljig, efter en tid nästan ettrig. Eftersmaken bryter av underbart mot den mer smeksamma doften och den något mer karaktärsfulla smaken.

Jag tror detta är absolut max femton år, sannolikt snarare runt 10. Det är från Skottland. Det kan vara Old Pulteney, något i tio–tolvårsåldern som håller 46%, som Flotilla. Ja, jag gissar Flotilla. För att tala i destillerier är det för karaktärsfullt för säg Strathmill, men långt ifrån Craigellachies brutalitet.

Detta var alltså bra mycket äldre än jag trodde, 23 eller 24 YO, från Speysidedestilleriet Longmorn: lagt på fat 1992, buteljerat 2016, från den oberoende buteljeraren Wemyss malts, och som i princip alltid med dem nedvattnad till behagliga 46%. En single cask (hogshead) som finns i en utgåva om 336 flaskor. En trevlig whisky, kanske lite väl hastigt provad av mig. Den finns att beställa på Systembolaget i detta nu för 1477 kronor.

…med stort, stort tack till Ramti Golshan för samplet! Jätteroligt!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

3 Kommentarer

  1. Ramtin 9 maj 2017

    Jätte roligt att läsa dina noter David! Har alltid undrat vad en med vassare snok o smaklökar skulle måla upp dofterna o smaken.

    Mitt namn fick sig kanske lite office remix 😉

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén