Tjeders whisky

Bara whisky

Dálvve sherry influence

Den första buteljeringen efter Box namnbyte till High Coast i somras har anlänt: Dálvve sherry influence. Det handlar som namnet visar om en version av deras Dálvve, men med en hel del sherryfat med i mixen.

Här är mina noter – mer om whiskyn efter dem.

Doft: fruktigt, vagt torvigt, och tydligt ungt. Sockerkaka, mosade russin och mörka vindruvor. Därunder ligger en svag torvighet och en sprucken läderfåtölj. Kanske en antydan saltlakrits. En lite smutsig vaniljton. Den vanliga Dálvve är betydligt rökigare på nosen, i de batcher jag har smakat. Detta har också en skön lite smutsig murrighet som jag inte har hittat i andra Box/High Coast. Det här påminner faktiskt lite om Old Pulteney 17 YO, om än detta förstås är yngre på doften.

Dálvve with an oloroso twist.

Smak: den anländer sött och med tydliga sherryinfluenser (torkad mörk frukt). Sedan kommer de rökiga faten in och kastar in läder och en tydligare rök där doften mer bjöd på torv i botten. En klar vaniljsötma följer, en lite smutsig kolasås och banne mig, röken har faktiskt fått några stänk av oljighet, typ dieselmotor. Detta är avsevärt smutsigare än andra Box/High Coast, med en pepprighet i botten som nästan minner om en lågintensiv variant av Talisker. Det är som att de med denna utgåva har tagit ut svängarna mer i riktning mot Skottland och bort från Japan. Annars brukar jag tycka japanska whiskies ligger närmare till hands som referens för vad High Coast producerar. Härligt.

Eftersmak: mycket tydlig rökstart: lite syrlig rök ihop med salta charkuterier, en viss oljighet. Här finns också en del mörka frukter men också ljusare sådana: aprikos, tror jag. Är det månne mynta med här också?

Med vatten: torven blir tydligare på doften, och särskilt lädertonerna. Sötlakrits nu också – lite som Basset’s Liquorice allsorts, faktiskt. Smaken blir kraftigare i sherryinfluenserna och i frukten (fikon, färsk mango), och den tydliga pepparn backar något.  Eftersmaken blir underbar med vatten: motvalls och smutsig och oljig, med tydlig rök. Hade jag fått prova denna vattnad och blint hade jag definitivt gissat på Skottland, men hade landat i ”för lite rök för Islay och definitivt för rökig för Old Pulteney”. Inte en sportmössa att jag hade tänkt att denna härligt ruffiga whisky skulle kunna komma från High Coast, som så ofta gör saker som är tekniskt sett perfekta och liksom stramare. (Observera att mer perfekta inte alls behöver betyda ”bättre”, om ni frågar mig).

Sammanfattning: jag vet att jag tjatar om detta destilleri när jag gång på gång är så imponerad av vad de ger ut. Men denna whisky är lagrad på normalstora fat och är faktiskt bara 5 YO. Det måste man imponeras av. Visst är denna whisky ung, och visst känns det att den är ung. Men fem år? Aldrig i livet att jag hade gissat det vid blindprovning. Priset, en femhundring för 70 cl, är rejält konkurrenskraftigt. Är Dálvve Sherry influence bättre än till exempel deras Quercus-serie, som kostar 300 mer i flaskor på 50 cl? Nä. Det är lättare att blanda ihop imponerande whisky i mindre batcher, och i den serien har delar av fatlagringen skett i ännu mer aktiva fat än nyek, vilket gör de whiskyerna mer fullmogna. För en femhundring och 70 cl är det dock inte så mycket att huttla om, om man gillar lite småbråkig whisky: bara att hugga en flaska.

Som vanligt avslöjar team Melander & Karlsson (Roger och Lars: den svenska whiskyns motsvarighet till Bill och Bull och Knoll och Tott, ni hörde det här först) precis allt den nyfikne behöver veta på destilleriets hemsida. I korthet:

Dálvve Sherry influence är 5 YO. Upplagan är 13104 flaskor. Drygt hälften av whiskyn (54,17%) har lagrats på sherryfat (olorososherry), resten på bourbonfat. Bara 13,61% av den ingående whiskyn är rökig – vilket visar hur lite rök som behövs för att verkligen göra avstamp i doft och smak på whisky. Alla ingående fat var first-fillfat.

Med Dálvve Sherry influence tar High Coast ett steg västerut i inspiration, är mitt intryck. De beskriver själva denna whisky som elegant, men jag associerar som synes ovan till destillerier med lite ruffigare destillat, som Pulteney och Talisker. High Coast kliver nu samtidigt in i ”the big boys’ league”. Detta är alltså deras första buteljering under nya namnet High Coast och det är den första buteljeringen som också släpps i liten skala i USA. De är inte framme ännu, whiskyn är fortfarande för ung för det, och det kommer nog dröja en fem–tio år innan de kan utmana skottar och japaner på allvar, men det kommer. Tro mig. Hoppas bara att de säljer lagom mycket, inte för mycket, tills dess. Jag vill ju att deras släpp om en fem–tio år då ska vara i alla fall en fyra–sju år äldre. Och då jävlar, vänner.

Några reflektioner och tankar om framtiden 

Om vi kliver innanför skinnet på de som driver utvecklingen på High Coast distillery har de stora ambitioner, inte minst internationellt. De vill bli större och mer framgångsrika än bara genom att sälja till den svenska marknaden. De började definitivt som ett destilleri för entusiaster, med höga kunskapsambitioner och ibland kanske lite väl hög svansföring gentemot andra spelare på den svenska marknaden. Men ska man vara något mer än ett destilleri för de invigda, för superentusiasterna, måste man göra whisky i större batcher. Om vi översätter till Ardbeg: för att sälja mycket Ardbeg TEN släpper de också en del andra grejer, i mindre utgåvor. Inget destilleri med ambitioner att sälja stora mängder whisky kan i längden enbart ägna sig åt små specialutgåvor i serier som kittlar samlare och superentusiaster. För att Hannah McSomething och Kalle Hallå som gillar whisky sådär i största allmänhet ens ska känna till att du finns kan du inte enbart släppa grejer i minibatcher som säljer slut på fem sekunder, hur bra whiskyn än skulle råka vara. Om du ska få internationella försäljare att ta in dina grejer och om du vill att folk ska känna till ditt varumärke gäller det att släppa något som inte bara finns tillgängligt idag och fem dagar till.

Det är i det ljuset man ska förstå både Dálvve och Dálvve sherry influence. Fler sådana här lite större släpp kommer att komma framöver. Dálvve Sherry influence är däremot en så kallad ”one-off”, som inte kommer tillbaka.

*

Den här romanen bygger på ett sample jag erhållit gratis. Jag hoppas att jag efter en ganska stor mängd rejält kritiska recensioner även av sådan whisky har fått något slags trovärdighet när jag säger att jag inte skriver ÅT branschen, utan OM branschen, och att jag skriver vad jag tycker oavsett om de som skickat grejer tycker om det jag skriver eller inte. 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

1 Kommentar

  1. L-G 6 november 2018

    Ha inte för bråttom med den här!
    Några droppar vatten och gärna
    2 timmar i glaset.
    Gör enorm skillnad.

    Men vad hände med USA-släppet?
    Det handlas visst 75:or i Tyskland.
    Kan det stämma?

    Mvh L-G.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén