Tjeders whisky

Bara whisky

En intervju med Nordmarkens Destilleri

I juni förra året skapades helt diskret en Facebooksida som hette Nordmarkens Destilleri AB. I början av september presenterade de där sin idé att starta ett svenskt whiskydestilleri. Under hösten medverkade de på ett par mässor i Karlstad och Borlänge, men det hela genomfördes ändå ganska så mycket ”under radarn”. Själv fick jag inte upp ögonen för detta nya svenska destilleri förrän just före nyår. Inte var det genom deras underbart charmiga och quirky julhälsning på youtube, utan nyheten kom genom att Grythyttan berättade att de sålt sina pannor till Nordmarkens destilleri, en nyhet de berättade på sin Facebookvägg den 29 december 2015. Nordmarkens destilleri, vad var nu detta? Läge för en intervju och en kanonad av frågor!

Jag kontaktade alltså Ingmar Karls på Nordmarkens destilleri. Till min stora lättnad såg jag att både Whiskynörden och WhiskyTower, som ”hann före” med sina intervjuer, ställde delvis helt andra frågor än jag, även om det finns vissa överlappningar. Så, gör dig redo för en rejäl djupdykning i Nordmarkens destilleri och deras framtidsplaner!

Hur många är ni som arbetar på destilleriet, och vad heter ni?
Vi är tre som startade och driver bolaget: jag (Ingmar Karls), Morgan Svensson och Gunnar Corp. Till vår hjälp vid till exempel mässor, provningar och så vidare har vi Mikael Skoglund, vår brand manager, och Claes Gustafsson, vår brand ambassador.

Berätta om dig själv och din karriär, vad du arbetar med till vardags – hur hamnade du i dryckesbranschen?
Till vardags är jag projektledare i it-branschen, och jag bor med familj vid sjön Väsman utanför Ludvika. Jag kommer ursprungligen från Kristinehamn i Värmland. Jag är en av bolagets tre grundare och delägare. Befattning är hårt arbetande ordförande.

Jag är generellt dryckesintresserad, med fokus på whisky, snaps och öl. Det började 1997 då jag kom i kontakt med en, sedan dess, god vän som då hade ett stort whiskyintresse. Han introducerade mig mer på djupet kring denna fascinerande dryck, provningar, fat i Skottland et cetera, och jag blev snabbt frälst. Intresset har mer och mer fördjupats med en mängd Skottlandsresor och engagemang i andra destillerier; jag har erbjudit whiskyprovningar både till privatpersoner och företag under flera år.

Jag blev snabbt fascinerad av mångfalden kring smaker och dofter och sedan har jag bara fördjupat mig mer och mer till att nu vilja själv skapa och påverka framtagandet av karaktärer med ett destilleri tillsammans med mina kollegor.

Vem kommer att arbeta som destillerichef?
Vi bygger destilleriet på gården där Morgan bor och det blir då naturligt att han kommer att bli destillerichef.

Grundarna bakom Nordmarkens destilleri. Till vänster den blivande destillerichefen Morgan Karlsson, Gunnar Corps och Ingmar Karls.

Grundarna bakom Nordmarkens destilleri. Till vänster den blivande destillerichefen Morgan Karlsson; vice VD:n Gunnar Corps, och ordföranden Ingmar Karls.

Berätta om hur bolaget kom till och om ägandeförhållandena bakom Nordmarkens destilleri.
Jag, Morgan och Gunnar är de tre grundarna och delägare av bolaget och det är även vi som driver verksamheten. Vi träffades för ett antal år sedan via ”livets vatten” och idén att starta ett eget dryckesbolag och whiskydestilleri utvecklades snabbt men ändå eftertänksamt och här står vi nu med förverkligade planer.

Vilken stil av whisky är det som ni satsar på att göra?
Vi kommer att jobba med flera olika stilar. Vår lanseringsplan omfattar två mindre unika batcher per år, där vi kontinuerligt kommer att utveckla olika whiskykaraktärer i kombination med mer volymartade och kontinuerliga karaktärer.

Låt oss säga att byggandet fungerar perfekt, allt faller på plats precis som ni vill, och whiskyn utvecklas precis som ni tänkte er. Finns det några whiskies ute på marknaden som skulle kunna nämnas som referens för ungefär vart ni siktar?
Nej, faktiskt inte. Visst har vi flera personliga favoriter men det finns inget skäl att försök efterlikna någon annan whiskykaraktär på marknaden. Vi vill och kommer att ta fram karaktärer som vi själva tror på.

Kommer ni att, som många destillerier, köra två recept, ett rökigt och ett orökigt, eller blir det ännu mer experimenterande med olika recept (olika grader av rökning, trippeldestillering med mera)?
Initialt jobbar vi med orökt råsprit men på längre sikt kommer vi även att jobba med rökt malt/whisky. Vi kommer troligen dock inte att arbeta med en mängd olika rökighetsgrader.

Det är viktigt att alltid hitta en bra kombination av råsprit och fattyp och storlek för att mognaden och den färdiga karaktären skall bli kvalitativ och som man vill ha den. Man kan därvid inte enbart tänka i ppm-värden på råspriten och tro att man skall få fram en bra rökig whisky. Man skall även ha i åtanke att karaktären på den slutliga produkten påverkas av många parametrar och till exempel rökig upplevelse kan även bero på ektyp i faten samt rostningsgrad och/eller kolning av faten. Man kan erhålla en märkbart rökig karaktär även med helt orökt råsprit bara man kombinerar den med rätt fattyp och storlek.
Vi kommer generellt fokusera mer på att hitta bra kombinationer på fattyp och storlek och ett par olika råspritsorter snarare än att tillverka en mängd olika typer av råsprit.

Vad kan du berätta om själva receptet ni använder er av?
Nuvarande recept innebär ca 72 timmars jäsningstid i washbacks, och det är svensk malt vi använder. När vi fyller nuvarande fattyper håller vi 65% alkoholhalt på råspriten.

Var kommer destilleriet ligga? Hemsidan anger Holmedal, Årjäng, men mer precist?

Destilleriet byggs i en stenbyggnad i 1 1/5 plan med Visitor center och provningslokal samt destilleri. Det är en helt ny byggnad i anslutning till våra befintliga lagerlokaler. Platsen är utanför Holmedal, Värmland, vid Holmedalsjön.

Hur långt har ni kommit i det faktiska byggandet av destilleriet? Vilka har hittills varit de största utmaningarna i planerandet av byggandet? Vilka hinder har varit de svåraste att förutse? Och hur har ni löst den svåraste frågan varje nytt destilleri har att lösa, den om finanseringen?
Bygglov, ritningar och byggentreprenör är klara. Planen är att påbörja bygget av destillerilokal samt besökcentrum i april. En utmaning är att planera för en optimal storlek på byggnad. Det handlar om att erhålla kostnadseffektivitet i närtid men även möjligheter att expandera på längre sikt. Finansieringsfrågor är naturligtvis alltid en utmaning. Vi löser finansiering via eget kapital, banklån och vårt tredje produktben, vodkabaserade produkter där vi säljer egenutvecklade snapsar, vodka och limoncello till restauranger och inom kort via systembolaget.

Vem har ritat/designat själva destilleriet?
Byggnaden som den är i dag är Lantbruksarkitekten LRF med idéer från markägaren och vi tre delägare i bolaget. Destilleriet är designat av bla Forsyths.

Vilken är er vattenkälla?
Det är en gammal genuin vattenkälla från tidigt-1900 tal (Arthurkällan). Det finns även en djupborrad källa att tillgå.

När hoppas ni gå ”on stream”, dvs när hoppas ni att newmake börjar flöda ur spritpannan?
Planen är att nya lokalerna för destilleri och besökscentrum skall vara färdiga så att vi kan börja installera destilleriet under september 2016. Planen är att de första dropparna newmake från det nya destilleriet skall levereras i slutet på året. Under tiden kör vi vår ”lillpanna” som redan nu är igång och levererar mindre mängder newmake.

Kan du berätta lite om destilleriets utrustning?

Vi har två kopparpannor, så kallade potstills från Forsyths. Lågvinspannan är på 900 liter och spripannan på 600 liter. Uppvärmning av pannorna sker med hjälp av ånga. Pannorna är relativt breda och har korta halsar, utan boilling balls.
Kondensatorer finns med från det destilleri som tidigare brukat pannorna
[alltså Grythyttan, David Tjeders anmärkning]. Vi har en mycket bra tysk kvarn där vi maler nuvarande mältat korn av svenskt ursprung. Vi provar just nu jästsorter från Kronan, jäst för söta degar, samt maurijäst.
Våra jäskar är tillverkade i oregon pine (trä) och vi har tre stycken med kapacitet på 1000 liter vardera.
Det blir mer jobb med träkar men vi tror mycket på att dessa kar skall bidra positivt till karaktären på vår råsprit.

Här inne sker den magiska omvandlingen: en av Nordmarkens Destilleris pannor i närbild.

Här inne sker den magiska omvandlingen: en av Nordmarkens Destilleris pannor i närbild.

Ungefär vilken kapacitet bygger ni destilleriet för?
Ungefär 22000 liter/år. Det går att utöka kapaciteten om man utökar jäskapaciteten.

Jag har läst att ni ämnar ha en egen energikälla för destilleriet. Berätta gärna mer om detta! Kommer destilleriet att vara helt självförsörjande med energi?
På gården där destilleriet skall byggas finns det ett naturligt utflöde som härbärgerar en liten vattenturbin med generator som i dagsläget genererar ca 15–20 kW. Denna energikälla kommer att leverera energi till destilleriet tillsammans med solfångare och solcellpaneler. Kylvatten kommer att tas från en närbelägen sjö cirka 50 meter från destilleriet.

Ni erbjuder redan nu fatförsäljning, på batcher av newmake som ni kokat efter eget recept men på ett annat destilleris pannor. (Det fascinerar mig förresten att detta inte görs i större utsträckning: small batch distilling där oberoende aktörer hyr in sig hos andra destillerier. Det finns ju faktiskt inte ett enda svenskt destilleri som är igång 24/7 365 dagar i veckan.) Kan du avslöja var ni kokade? Var batcherna ni kokade rökiga eller orökiga?
På grund av avtal kan jag inte ange vilket destilleri vi använde oss av men vi hyrde in oss och körde anläggningen själva med eget recept.
Samtlig råsprit vi tillverkat till dags datum i inhyrd anläggning samt i vår egen ”lillpanna” är av orökt karaktär.

Många destillerier byggs och planeras just nu, särskilt i USA och på Irland, men även i Skottland, internationellt, och i Sverige. Bara under 2015 har vi hört om det yttepyttiga Uppsala destilleri, planerna för ett större destilleri i Arboga med Oskar Bruno som destillerichef och med backning från Nordic whisky capital, och så ni, Nordmarkens destilleri; samtidigt kokade Tevjsö destilleri en mindre batch svensk bourbon på majssprit i kollonpannor. Tror du att det finns en risk för överetablering i den lätt överhettade branschen? Finns ni alla kvar om tio år, eller har branschen vid det laget lagt så mycket på fat att efterfrågan omöjligen kan motsvara det enorma utbudet?
Inom Sverige producerar varje destilleri generellt små mängder råsprit/whisky, vilket i nuläget gör att det antal destillerier som finns enbart gynnar varandra och varumärket svensk whisky. Både inom Sverige och internationellt. På längre sikt är jag dock övertygad om att man som destilleri måste vidga sin marknad och även sälja internationellt för att överleva, speciellt om det tillkommer fler svenska whiskydestillerier.

Det är även viktigt att hitta sin egen nisch, med unika erbjudanden och även med värdeökande upplevelserelaterade erbjudanden i kombination med whisky. Här kan vi svenska destillerier differentiera oss i jämförelse med våra skotska kollegor, som mer fokuserar på enbart volymprodukter och väldigt lite på värdehöjande produkter relaterat till den rena whiskyprodukten.

I Skottland ägs nästan alla destillerier av stora korporationer. Samtidigt finns en hel del gränsöverskridande samarbeten mellan destillerier, med utbyten av fat. I Sverige är istället varje destilleri oberoende ägt, eller till stora delar oberoende ägt, och man hittar inte Mackmyrafat hos Box (annat än de som fyllts med Boxsprit, då), Smögenfat i Mackmyras lager, och så vidare. Vilka för- och nackdelar ser du med dessa två olika strukturer på branschen?

Skottland har stort fokus på volym vilket ger fokus på produktionseffektiviseringar vilket leder till större bolag med storskaliga fördelar. I Sverige har destillerierna inte uppnått de volymerna och vi är samtliga relativt unga innovatörer i branschen, vilket gör att samgåenden snarare skulle riskera att hämma utvecklingen av svensk whisky.
Svensk whisky måste satsa på kvalitet och unik karaktär snarare än hård produkteffektivitet i nuläget. Vi måste skapa ett varumärke på den internationella marknaden och initialt är inte prisbilden ett konkurrensmedel.

När räknar ni med att släppa er första egna whisky?
Vi tillverkade vår första råsprit under 2015 (vi hyrde in oss i ett annat svenskt whiskydestilleri och körde anläggningen själva med eget recept) och med tanke på det har vi enligt definitionen egen whisky 2018. Vi kommer dock lansera vår egen första whisky när vi anser att den har en bra mognad och förnämlig karaktär. Vi har en del riktigt bra fat som vi tror kommer att ge en högkvalitativ och angenäm whisky med relativt kort mognadstid. Min gissning är att det första whiskysläppet sker under 2019.

Vi kommer dock redan i år, planerat för månadsskiftet mars/april, att släppa vår första whisky som oberoende buteljerare.
Det blir en single malt whisky med medelrökt sherryfatskaraktär. Vi släpper den ej kylfiltrerad och utan färgämnen vid 48% och på 50cl flaska. Den kommer att säljas via systembolagets privatimport. Namnet kommer att vara ”Initium” som betyder ”uppstart, första utgåva, begynnelse” på latin.

Vill man förhandsteckna sig för Initium gör man det via info@nordmarkensdestilleri.se.

Har ni redan nu tankar på saker som vilka slags fat ni främst kommer att använda och ungefär vilka slags utgåvor ni tänker er?
Vi tycker främst om whisky på fatstyrka då vi anser att det ger ett stort mervärde för kunden som då själv ges en stor möjlighet att lyfta fram olika smak- och doftkaraktärer. Vi kommer att nischa in oss på små batcher med unik och högkvalitativ whisky där vi utnyttjar vår förmåga att kombinera rätt råspritstyp med rätt fattyp och lagringstid.
Vi har i dagsläget två fatleverantörer i Thorslunds kagge och en mindre fatleverantör från sydöstra Spanien där vi avtalat sherryfatsleveranser för framtiden.
På 50-litersfat jobbar vi med spanska ex-sherryfat (oloroso och längre fram även PX), nya fat av svensk ek och nya fat av ungersk ek. På 200-litersfat (barrels) jobbar vi med ex-bourbonfat och på 250-litersfat (hogsheads) ex-sherry fat. Jag kan även avslöja att vi planerar för nyttjande av amaronefat och romfat.

Ingemar Karls kvalitetsprovar ett fat. Tro det eller ej, men denna aktivitet heter faktiskt bung hole sniffing.

Ingmar Karls kvalitetsprovar ett fat på traditionsenligt vis. Tro det eller ej, men det han gör här heter faktiskt bung hole sniffing.

Hur stor del av er produktion tror ni inledningsvis kommer gå ner i privatfat (om ni lyckas väl med sådan försäljning)?
Våra produktionsplaner är dynamiska gällande antalet fatägarfat. Vi vill gärna sälja fatägarfat då det samverkar med vårt ena produktben, upplevelser, där vi med våra egna produkter som bas erbjuder exklusiva och innovativa dryckesupplevelser till privatpersoner och företag.
Marknaden för fatägarfat riskerar dock att bli mättad inom Sverige vilket innebär att vi som bolag inte kan bygga ekonomin primärt på produkten, fatägarfat. För att nämna en siffra skulle jag säga 10% av totalkapaciteten.

För egen del, kan du nämna någon eller ett par whiskies du själv gillar?
Jag har många olika favoriter och det som är så trevligt med whiskykaraktärer är att det finns så ofantligt många och vad man föredrar varierar med tidpunkt och sinnesstämning. Men jag kan nämna att jag generellt tycker Glenmorangie tillverkar väldigt kvalitativ whisky med en förmåga att verkligen kunna lyfta fram olika fattypers speciella bidrag till whiskyns slutgiltiga karaktär.

Hela gänget bakom Nordmarkens destilleri på mässa.

Hela gänget bakom Nordmarkens destilleri på mässa. Från vänster till höger Morgan Svensson, Claes Gustafsson, Ingmar Karls, Mikael Skoglund och Gunnar Corps i förgrunden.

 

Whiskyvärlden är smockfull av outtalade regler: vattna aldrig kontra vattna alltid, det eller det destilleriet anses dåligt med det eller det anses bra, och så vidare. Avslutningsvis, tycker du att det finns några vanliga misstag bland whiskynördarna; några råd som du vill ge whiskydrickarna där ute?

Satsa på cask strength för att själv få möjlighet att plocka fram olika karaktärer i whiskyn genom att lyfta fram olika smak- och doftämnen via vatten.

Också, värm glaset i händerna för att framkalla ytterligare smak- och doftkaraktärer.
Följ gärna vår whiskyprovarskola som uppdateras varje söndag på vår facebooksida.
Där får man en mängd tips.

Ja, det var hela intervjun med Ingmar Karls på Nordmarkens destilleri – ett projekt som det ska bli synnerligen intressant att följa under åren som kommer. Ett stort tack till Ingmar som tog sig tid att svara på mina detaljerade och näsvisa frågor!

Längre fram återkommer jag med intervjuer jag genomförde under Cinderella whisky fair, med Juliette Buchan från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail samt destillerier som Wolfburn, Springbank, Glenfarclas och Old Pulteney. Det lär inte gå jättefort; att transkribera intervjuer tar brutalt lång tid. Ja, och så kommer det ju lite mer smaknoter, och destilleripresentationer (nästa station Scapa!), samt en presentation av en originell experimentbenägen man som gav världen ordet Fishky och också har provat vad som händer om man kastar ner hela torvstycken i tunnan där whiskyn lagras, samt smaknoter på de experimentella miniutgåvorna. Fjortonårig Bruichladdich slutlagrad på silltunna var bättre än sitt rykte, men mer intressant än god, kan jag avslöja. Stay tuned, whisky people!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén