Tjeders whisky

Bara whisky

Compass Box Phenomenology

En blindprovad whisky. Vi tar snacket efter noterna.

Doft: Ganska stillsam i nosen. Blek vanilj à la refillfat, torkade blommor. Rosor, tycker jag. Ganska mycket kola. Ett mycket snällt destillat (kanske Strathmill?) i botten här. Jättesvårt på bara doft att gissa ålder, men 10–12? Det finns en lite lurig metallisk ton i botten, som kan antyda både rejäl ungdom men å helt andra sidan snarare uppåt en 18 YO. Lite lustigt med den tonen, kan inte bestämma mig för om jag tycker det är en off-note eller inte. Lite päron, typ gråpäron, också. Mycket försiktig snok. 

Smak: äppligt så det förslår: röda äpplen, torkade äpplen. Lite päron. Mer rejält med vanilj än i doften, gräddigare. Detta är mycket välbalanserat och väldigt gott.

Eftersmak: inleds lite härligt ekbeskigt (igen tyder på ålder), följer så gräddkola, svag ton av hö, något som kan vara krusbär men som nog är kiwi.

Gissningar och reflektioner under provningen: Glenlivet 18 YO? Tror detta är 18–21 år gammalt, med tanke på hur ruggigt välbalanserat det är i gommen. Fast jag vill vara lite motvalls (detta då mot andra under provningen), så jag skjuter helt vilt åt ett annat håll: Glencadam 15 YO. Detta smakar som en ålderbestämd OB, 46%. Underbart exempel på hur bra orökig whisky på bourbonfat kan vara, detta. Lite blyg på nosen, men man har ju verkligen igen det i gommen och i eftersmaken. Jag finner att jag inte vill analysera, bara njuta av denna välgjorda whisky med sådan imponerande balans. Man trattar ju alldeles för lite sådan här whisky.

Med vatten: Doften vattnad är härlig, för den blir lite liksom ”råare”. Mer gräs och lite sötlakrits nu. Rabarbermarmelad. Otroligt bra balans i doften fortfarande, men den har väckts och blivit lite mindre diskret. Smak: om det tidigare var mest äpplen är det nu mest päron: stora frasiga ihop med päronjuicekoncentrat. Lite torkade blommor i bakgrunden, svag mynta. Detta är riktigt bra whisky. Eftersmaken vattnad är STOOOOOOOOR: fransk rabarbermarmelad (om du inte ätit sådan, tänk rabarber möter knäck, helt sanslöst gott), äpplen, svag kolasås, äpplen. Jävlar vilken eftersmak med vatten! Det är nästan som att den vattnade eftersmaken inleds med rökslinga, alltså klassisk slinga från kolad ek, inte från destillat. Hittar lite torr cider här nu också, och kanske hint av läder. Jag stannar på att gissa att detta är Glencadam 15, men tror egentligen att detta är äldre, 18–21 YO. Mycket välgjord whisky.

Slutreflektion: Jag tycker att detta är riktigt, riktigt bra i genren. Ska man gnälla är det snällare än vad jag brukar uppskatta – det finns mycket whisky i den här skolan – men vad gör väl det med denna kvalitet? Blir mycket förvånad om detta inte är en åldersbestämd officiell buteljering.

Detta var vad jag skrev under den helblinda provningen. Skulle jag såhär i efterhand under renskrivandet dra till med poäng hamnar vi högt: sådär en 88, 89 kanske. Det visade sig alltså vara NAS-aren Phenomenology av whiskymakarna Compass Box jag hade i glaset. Länk till whiskybase har du här. Om du som läser inte har koll på Compass Box är de en firma som, om de verkade i USA, skulle kallas för en NDP, alltså en non-distiller producer. Det betyder att de blandar till whiskies utan att själva driva ett destilleri, och de blandar till whiskies av de fat de har istället för att ge ut dessa som singelmalt eller singelgrain. Ett mycket piggt och marknadsföringsmässigt framgångsrikt företag. Jag har hyllat dem på denna blogg (för deras så kallade transparency campaign, för större öppenhet kring de ingående delarna av deras whiskies), och jag har kritiserat dem kraftigt på denna blogg (för deras hot om stämning mot svenska Box, numera High Coast, som pressades att byta namn av Compass Box). Helt oavsett vilket perspektiv man lägger på dem är Compass Box en frisk fläkt inom Scotch whisky, och när resultatet i glaset är såhär bra kan man bara applådera.

Phenomenology är en blended malt buteljerad i september 2017 på 46%. Upplagan ligger på den jämna siffran 7908 buteljer, och den betingar ett rätt högt pris i butiker, omkring en €150. Det ligger någonstans ett snäpp över gränsen för hur god den var, tycker jag. Hade den kostat 900 hade jag utan tvivel och jublande beställt en flaska, hade den kostat 1200 hade jag tänkt att mja, kanske inte ändå. Å andra sidan innebär ju alltid någorlunda begränsade släpp att en får lov att betala ett något högre pris för det en får i glaset.

Phenomenology är en blended malt. Det betyder att den innehåller whisky från flera olika maltdestillerier, men ingen grainwhisky. Compass Box har på sin hemsida delat receptet. I enlighet med Scotch whisky associations tidigare bestämmelser mot deras whisky This is not a luxury whisky kan de inte längre avslöja åldern på de ingående komponenterna. Det visar sig vara ett mycket intressant recept:

En whisky med en hel del av receptet från Speysidedestilleriet Glenlossie, som ägs av Diageo.

Phenomenology är alltså en whisky nästan totalt dominerad av Glenlossie, med en rejäl skvätt Tamdhu. Ovanligt nog för Compass Box: ingen Clynelish! Bara 3,5% utgörs av sådan whisky som jag när jag provade upplevde som att det fanns någon skvätt rök jag trodde var från faten: Highland Park och än mer Talisker och Caol ila. Det är det som i blendingsammanhang brukar kallas för ”top dressing”: fat med annorlunda, ofta kraftigare karaktär som bara knappt anas i den färdiga whiskyn, men som ger den ett extra djup.

Compass Box har varit tydliga med att de meddelar hela receptet på whiskies de ger ut, inkluderande åldern på de olika komponenterna, till alla som frågar. Givetvis skickade jag ett mejl. Och fick svar. I svaret ingick följande tydliga formuleringar från Compass Box:

We ask that you please treat the age information as being for your eyes only.  We believe that we should be able to share this information if we are asked for it but are keen to avoid any claims being made that we are trying to ”promote” the ages of our whiskies through third parties by sharing this information.

Thank you for your understanding and discretion.

Det är rimligt tänkt och absolut en förnuftig begäran. Jag kommer därför inte skriva ut de exakta åldrarna på de ingående komponenterna här. Däremot kan jag säga att min blinda gissning på att detta är 18–21 YO var en mycket bra gissning, om än det finns mindre mängder ingående whisky i Phenomenology som är yngre än så.

Med Phenomenology kan man återigen konstatera att Compass Box inte bara är ruggigt duktiga på marknadsföring: de gör faktiskt bra whiskies också.

 


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén