Tjeders whisky

Bara whisky

Bunnahabhain Sauternes cask finish från Cooper’s Choice

Cooper’s Choice är en serie whiskies som ges ut av den oberoende buteljeraren The Vintage malt whisky company. På etiketten står ”Vintage distillation”, men detta är faktiskt något så ovanligt som en single cask som är NAS och där det inte framgår vilket år whiskyn lades på fat. Det var onekligen lite udda.

Detta vet vi: först bourbonfat, sedan slutlagring på sauternesfat. Fatet gav 372 flaskor på fatstyrka (precis 57%). Destilleriet är som synes av rubriken Bunnahabhain, rökig sådan. Här en bild på en liknande från ett systerfat:

Denna släpps den 30 januari – imorgon, om det är onsdag när du läser detta – för ett pris av 800 kronor. Såhär tyckte jag:

Doft: alltså, ung fatstark rök är ju da shit, många gånger. Gillar man ung och rå rök är det bara att njuta. Tydlig och sur rök och omogna (citrus)frukter: grapefrukt och citron. Mycket kåda också, och tallskog, samt knastertorrt hö. En bit bak lite mer mogen och söt frukt, men om det är mango eller aprikos låter jag vara osagt. Och den syrade tonen som av filmjölk eller yoghurt. (Låter kanske illa, är härligt.) Visst är detta spretigt och skrikigt, men det lirar, tycker jag.

Smak: inte i närheten av lika bra. Alkoholen stör (det brukar den göra när det är ungt) men framför allt är whiskyn gyttrigare här, med sur rök, vitpeppar, vitmossa och en lite kaosig fruktighet som inbegriper ungefär alla ljusa frukter du kan hitta – melon, citron, grapefrukt, omogen mango. De där frukterna är dock mer av ett kaosigt gytter, de har inte alls hunnit bli sams med varandra än.

Eftersmak: oväntat mild på röken, mer av något jagvetintevad som stekts på hög värme. Kort, mycket kort.

Med vatten (halvrejäl skvätt): mildare rökighet, mer bränt trä och en aning av stall. Den känns samtidigt äldre än tidigare nu på nosen. Smaken är bättre, men mindre fruktig och mer torvig nu. Fernissa, jordkällare, svag rök i bakgrunden. Något enkelspårig, och väldigt olikt hur den var ovattnad. Eftersmaken är fortfarande superkort, nu med ett litet inslag av mynta.

Sammanfattning: doften är härlig som tusan för den som gillar rökig whisky med lite riv och klös i. Sedan är det dock för ungt och omoget och för många smaker som inte har integrerats med varandra än. 79 poäng. Jämför gärna med vad Frida Birkehede tyckte.

*

Den här bloggposten bygger på ett sample jag erhållit gratis.

…och nu, kära vänner, har jag publicerat tio bloggposter på fem dagar. Det maniska tempot kommer aldrig upprepas. Ni kan andas ut, spammandet är över! Åter till whiskboken!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén