Tjeders whisky

Bara whisky

En blended malt från Smögen och Spirit of Hven

Detta är ett kul samarbete: Pär Caldenby har slagit sig ihop med Henric Molin på Spirit of Hven och gjort en 8 YO blended malt ihop. Bländande släpps på Systembolaget imorgon den 24 november. Den är buteljerad på 55,5% och är den första svenska blended malt-whiskyn där alla ingående komponenter är framställda i Sverige. (Mackmyra har faktiskt tävlat med sin Brukswhisky internationellt som en blended malt med argument att den var framställd på gravitationsdestilleriet och bruksdestilleriet, men nej vet ni vad, det tycker vi är rätt fubbigt. I så fall hade de behövt marknadsföra den som en blended malt konsekvent liksom.)

Upplagan på Bländande torde vara någorlunda stor: Hven har bidragit med fyra barrels av kolad amerikansk nyek, Smögen med fyra first-fill bourbon barrels och en oloroso sherry hogshead. Cirka 1850 liter råsprit har alltså används, ta lite änglarnas andel på del, plussa på för att 55,5% knappast lär vara fatstyrka och du lär ha en upplaga på i alla fall minst en 3000 flaskor.

Såhär tyckte jag:

Doft: finns det torrt ljunghonungiga dofter? Det är inte som torkade blomster, alls, men liksom torr ljung jag känner. Suverän rökt kolasås – eller, kola som virats in i en blandning av rök och salmiak. Långt bak någon salt fisk. Svårbeskrivbar frukt, lite härligt syntetisk som hos winegum. Doftar mycket gott, klart mindre rökigt än jag hade trott. (Nyupphälld var den rejält rökig på doften, men nu när jag provar har glaset stått någon halvtimme.)

Smak: betydligt rökigare; ostron; blyerts; suveränt stickig rök efter en tid i munnen. En kort tid innan där känns röda äpplen och fin vanilj, men sedan kommer den underbara stickiga liksom chilirökta röken. Nästan dieseligt oljig. Härligt oelegant. Asfalt, lakrits. Några skvättar limejuice eller om det är citron en bit bak. Håll kvar denna i munnen längre, den blir underbart brutal då.

Eftersmak: jösses vad underbart brutalt. Hav, spillolja, järn, tjock rök. Granskog om sommaren en bit bak: svagt ”parfymigt trädig”, med kåda.

Med vatten, rätt rejäl skvätt: fortsatt väldigt mycket finare och snällare på doften än på smaken. Svår att fånga i ord dock. Rågbröd och sura äppelkart låter väl inte så kul men tro mig, detta doftar jättehärligt. Den blir mer liksom fulare och ovårdad i doften med tid i glaset – det gillar vi. Smaken har mer vanilj nu, nästan tjock vaniljsås inledningsvis, och gröna winegum i mängder. Kommer så chiliröken och de andra brutala tonerna. Igen, håll denna whisky i munnen i minst femton sekunder, det är fantastiskt vad som händer då. Eftersmaken något snällare nu med vatten, de skogiga inslagen är nu både gran och tall. En del mintgelé har tillkommit i den askiga och härliga röken.

Sammanfattning: jag önskar jag hade utsatts för denna blint. Hade jag varit lika positiv över de många håll som denna whisky drar åt om jag inte hade vetat om dess häftiga tillkomsthistoria? Eller är det i själva verket tvärtom, att den här smaken hade imponerat än mer på mig blint, utan fördomar? Detta är en kompromisslös whisky som ändå har balans och liksom…struktur. Det imponerar. Den smakar varken som en Smögen eller som en Spirit of Hven, vilket jag tycker är riktigt glädjande: Pär och Henric har fått fram något annat än sina olika stilar i blandingsarbetet. En schysst virre mer rejält med karaktär. Kanske en 85 poäng eller så? Eller 86?

Priset är lite saftigt, 1495 kronor för en 8 YO. Det är mer än vad de båda destillerierna skulle ha tagit var för sig om de hade gett ut just sina ingående fat i denna blanding i singelmaltform. Att blended malt i sig skulle ha ett lägre pris än singelmalt, som några glunkat om online, är mig fullständigt obegripligt. Att blended malt däremot i sig skulle meritera ett högre pris än singelmalt tycker jag väl kanske inte direkt är givet. Priset har inte varit en faktor i min poängsättning, det är det aldrig.

Själva grejen med en svensk blended malt tycker jag är grymt kul. Det finns mer åt det hållet för den som vill nörda ner sig – en flaska som är à la Smögen och den kommer i en träställning à la Spirit of Hven, och så vidare. Låt oss hoppas att detta blir det första av många sådana här roliga samarbeten mellan svenska destillerier!

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2022 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén