Tjeders whisky

Bara whisky

Ardbeg: som om arkeologi vore fotboll

Det är den där tiden på året igen, då de mest inbitna Ardbeggianerna ropar hej och hå och tjo tjim och alla bloggare skriver som vanligt gratis copy åt Ardbeg (jag sitter och gör det nu) och trådar fylls överallt på nätet med bestämda åsikter om Ardbeg, fast ingen vet nästan någonting alls.

Minns ni den där texten som jämförde fotboll med arkeologi?  Om att hur man än gjorde var det totalt omöjligt att komma undan, om arkeologi skulle ha den ställning fotboll har idag? Några godbitar:

So, you awaken to the clock radio. It’s 7AM. Just as you awaken, it’s time for the news and archaeology already. Not news and other historical investigations, like library restorations or museum openings (unless there’s another event happening), but just the news and archaelogy. Malaysian plane is still missing. Pistorius is still on trial. New dig announced in Giza. Ancient Mayan temple discovered. Exciting stuff.

När stackaren sedan kommer till jobbet, vad händer då? Arbetskamraterna pratar om arkeologi. På väg hem från jobbet, överallt kända arkeologer som gör reklam för parfymer eller kalsonger. På krogen visas utgrävningar live där fulla män vrålar saker som ”SEND IT FOR CARBON DATING, YOU USELESS CUNT!” mot skärmen.

Det är en fantastiskt rolig text. Men vad har den med whisky att göra?

Because Ardbeg. Ardbeg har en så hängiven och kraftigt ökande skara av följare och fans att Ardbeg börjar bli som arkeologi mot fotboll i den där analogin för mig. Sverige och svenska grupper på sociala medier är klart värre än internationellt. Det går knappt en dag utan att jag ser minst fyrtio flaskor Ardbeg i mitt Facebookflöde. Nio av dem är från folk som tar sig en Ardbeg och övriga 39 från ytterligare en Ardbegsamlande karl som har tagit en bild på sitt whiskyskåp. Eftersom samlingen är imponerande och får 196 likes och 88 kommentarer är just den tråden ofrånkomlig: om och om igen under dagen kommer den bilden rassla förbi i mitt feed. Som en livesändning av en arkeologisk utgrävning.

Och då gillar jag ju ändå Ardbeg, på det stora hela. Jag tycker att flera av deras whiskies är kanongoda. Jag gillar den där bilden på samlingen, till och med – första gången jag ser den på dagen. Jag kan inte ens föreställa mig hur det måste vara att vara min vän Kjell: att älska Glenlivet och främst vara inne på orökig whisky, och ständigt behöva förklara för precis alla andra att nej, jag har ingen Ardbeg hemma.

Ardbeg fungerar också ganska mycket som fotboll i det att det aldrig tar slut. Försäsongen inleddes igår, med bilder på nästa års släpp för Feis ile. De delades av bloggare, de delades av folk som delade bara bilderna från bloggare, de ledde till urtifjorton trådar. Nu kommer ett par veckor av upphetsat prat om den nya Ardbeg följa. Sedan lugnar det sig, många glömmer, och vi är tillbaka i detta normalflöde: titta på min Corry titta på min ANB titta på min LOTI detta är en Uggla L7 jag äger en 21 YO jag har öppnat en Provenance Ping 1 är bäst titta på min vägg med Ardbeg. Det är så sekter fungerar: fattar du inte vad Ping 1 eller ANB är är du utanför, men alla vi på insidan, vi förstår minsann.

På så sätt fortgår det så under hösten och vintern, tills Ardbegsäsongen brakar loss big time igen på våren. Man pratar igen om årets kommande Feis ile med större intensitet än tidigare. Och så kommer släppet. Jag har tidigare i samband med Ardbeg Kelpie gjort en jämförelse med Melodifestivalen:

Ardbegs släpp för Ardbeg Day är ofta roliga, ofta intressanta, väldigt väldigt väldigt sällan bättre än Ardbeg TEN, och skapar ungefär 1543 trådar på sociala forum. Som evenemang betraktade är detta whiskyvärldens motsvarighet till Melodifestivalen. Bäst att köpa på sig ordentligt med popcorn, för snart kokar det över av känslor och bestämda övertygelser bland Sveriges alla whisky- och investeringsentusiaster. Du älskar inte whisky! Fan, knappen hann inte ens bli grön! Var det någon som fick någon? Jag högg fem här! Ardbeg Kelpie bytes. Ardbeg Kelpie säljes. Ardbeg Kelpie samplas. Ardbeg Kelpie öppnas. Ardbeg Kelpie har tagit slut. Ardbeg Kelpie står brevid andra flaskor med Ardbeg. Kolla här är min Ardbeg Kelpie. Ardbeg Kelpie tog slut fort. Ardbeg Kelpie finns nu tillgänglig på sidan bla bla. Kolla vad Ardbeg Kelpie går för på den här auktionssidan. När kommer vanliga Ardbeg Kelpie? Är det bara annan etikett? Nej, säger någon, den är nedvattnad till 46%. Jaha. Vilken av de båda Ardbeg Kelpie är bäst? Committee, säger alla. Det är exakt som Melodifestivalen: omöjligt att inte förhålla sig till, omöjligt att komma undan.

Men, tänker jag nu, det är inte som Melodifestivalen. För i vår, just när nya Ardbegen släpps i sin första, mer ”begränsade” version, blir det exakt som Melodifestivalen. Och vi får alla de där trådarna. Lite senare kommer General release på 46%, och det blir nästan lika hysteriskt igen. En kort, lågintensiv period av titta min Ardbeg följer under sommaren. Och sedan, just som vi äntligen börjat sluta tjata i oändlighet över årets Feis ile-släpp, vad händer då? Ja, då släpps etiketterna för nästa års Feis ile-släpp, och vi pratar om den kommande Ardbeg igen. Det är cykliskt. Det tar aldrig slut. Som fotboll. Eller arkeologi.

Ja, och så var det nästa års släpp, då. Det blir en med romfinish. Den heter Drum. Etiketterna ser ut såhär.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén