Tjeders whisky

Bara whisky

Jörmungand 12 YO (Lihnell’s/Grythyttan)

Ett till nordisk mytologiskt väsen, en till whisky från Grythyttan buteljerad av Lihnell’s (före detta Bergslagens). Denna gång har whiskyn lagrats på hela tre olika slags fat: portvinsfat, fat av fransk ek och bourbonfat. Som vanligt handlar det om 798 flaskor, denna gång en alkoholstyrka av 46%. Denna whisky är rökig. Spontant gör mig tre olika fattyper för en så liten utgåva lite bekymrad. Är detta slattar från andra fat som blivit över eller vad? Som ni ska få se slutade det hela med att jag var mycket förtjust.

Jörmundgand släpptes i augusti förra året. När jag skrev de nedanstående noterna fanns det sådär en 140 flaskor eller så kvar att beställa. En av dem har jag knipit nu. Priset är 795 kronor. Här har ni den i whiskybase, och här har ni mina noter:

Doft: jag provar denna efter den orökiga Gulltopp lagrad på first-fill bourbon och kontrasten kunde inte vara större. Elak fulrök och väldigt spretigt. Det är svårt, i ett första läge, att säga om det spretiga är bra eller inte. Kontrastverkan är liksom för stor…! Garage; maskiner av gjutjärn med varmkörda gummiband på; den svartsmutsiga oljiga trasan som använts för att torka av maskinerna i några år. Men också en aning av pepparkaksdeg, och surdegslimpa på grovt rågmjöl. Det är rökigt, men rökigheten är typ rökt saltlakrits. Krävande, spretigt, fult. Spontant är jag skeptisk, och lite överväldigad. Avsevärt bättre efter att jag smakat på whiskyn och liksom vant mig vid det som är i glaset. Det är som att käftsmällen som smaken utgör också gör doften mer sammanhållen.

Smak: oljigt inledningsvis. Tydligt rökig, en metallisk rök som också har havsluft och tång i sig. Bläck. Massor av lakrits och choklad. Tjärpastiller. Hårt bröd på råg. Starkt kaffe och en touch av det där garaget från doften. För mig är denna smak helt underbar, men jag har full förståelse för om folk kommer tycka är schizofrent, galet och direkt dåligt.

Eftersmak: tydligt rökig inledning; kaffe; sjukhuskorridor eller tandläkarmottagning. Cigarrök. Köttgryta (!). Alltså, denna whisky är galen men my kind of crazy, efter inledande skepsis mot doften.

Med vatten: röken backar lite, nu känner jag häst och en bil som står på tomgång. Härligt. Smaken är ännu elakare nu: grapefrukt, otroligt elak rök, rökt chili, rost, stall… Underbart. Eftersmaken har dy, en brutal fulrökighet som jag associerar till Ledaig och som bara inte kan fångas i ord, köttgrytan är tillbaka.

Sammanfattning: jag skriver ibland att gamla Grythyttan är Sveriges Springbank. Det här är mycket fulare och elakare än Springbank. Jag kan tänka mig att folk provar detta och säger att detta var ett misslyckande och en dåligt ihopsatt whisky. På ett plan kanske de skulle ha rätt – det är obalanserat och spretigt. Men när man ger upp inför kaoset och spretigheten är detta grymt bra. Jag provar detta den 20 april och finner att det finns 138 flaskor kvar att beställa online. Nu blev det 137. Poäng? Alltså, 95 för kaxighet men om whiskies måste vara balanserade skulle det bli 65. Ja, jag överdriver lite åt båda hållen. För mig blir detta ändå en höjdare, att jämföras med den brutala Gast som jag också älskade. Jo fan, till min förvåning landar jag ända upp på 89 poäng för denna. När jag först doftade på den trodde jag nog att det skulle bli under 80…!

En sista reflektion. Jag provar alltså denna samma kväll som Gulltopp. Jag tror starkt på att det finns whisky som objektivt är bra och whisky som objektivt är dålig. Jag tror också starkt på att det är viktigt, när man skriver om whisky, att försöka liksom utvärdera whiskyn, inte bara beskriva den. Ska jag uppfylla mina egna krav kan man lätt säga om dessa två whiskies att Gulltopp objektivt är en bättre whisky. Den är mer balanserad, bättre ihopsatt, hänger ihop mer. Förmodligen är den också lite mer kommersiellt gångbar. Den borde alltså få ett högre betyg än den skogstokiga, obalanserade, på ett sätt liksom dåligt ihopsatta Jörmungand. Men… Men jag älskar Jörmungand mer. Mycket mer. Det är galet, ja, men på ett så underbart sätt. Jaja, så kan det gå med principerna…

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén