Tjeders whisky

Bara whisky

Vilken whisky till sillen?

Imorgon är det midsommarafton. Det betyder att svensken kommer dricka för mycket för fort, bröta och vråla och spy i buskar. Det är ett synnerligen ointressant, dyrt och dåligt sätt att handskas med alkohol. Det är dåligt för individen, dåligt för familjemedlemmarna, ordentligt dåligt för barnen, dåligt för festen, och dåligt för samhället – eftersom förhöjt alkoholintag innebär skenande brottslighet och inte minst våld, samt enorm ökning av potentiellt livsfarliga rattfyllor.

Många människor jag känner har ett genuint intresse för alkholhaltiga drycker. Det kan vara sunt, det kan vara intressant, det kan vara livsfarligt. Så som ett första råd till dig som läser detta: bestäm dig på förhand exakt var din gräns går imorgon. Ställ fram precis all den alkohol du avser konsumera. Titta på den framställda mängden och studera den. Fundera över om det inte ändå i ärlighetens namn är aaaaaaaaaaaaaalldeles för mycket, totalt orimliga mängder, som står där framför dig. Skär ned på mängden tills den ser rimlig ut: tills du skulle kunna dricka allt det där på tio minuter och fortfarande bara vara lullig. Håll dig benhårt till just den alkoholen på midsommarafton.

Så, då har vi fått till ett läge med marginellt mindre fylla, våld och kriminalitet i Sverige imorgon, och sett till att du får en bättre midsommardag, samt att dina och andras barn bara lider marginellt mindre under festandet. Vad ska du dricka, då?

Bilden av midsommar: något heeeeeeelt annat än midsommar.

Snaps, förstås: det är svenskens tradition. Andra dagar smuttar du förhoppningsvis eftertänksamt på whisky och kanske njuter av en pilsner eller två. Men midsommar är midsommar, klart du ska snapsa till sillen.

Inget ont med snaps, i sig. Men nog är traditionen lite av det som vi i ungdomen kallade SPT: Satsa På Tillståndet. Ett beteende där alkoholen inte är vägen som är mödan värd utan istället utgör ett medel för att nå målet: FYLLA. Problemet med snapstraditionen är inte att det är just snaps, utan hur den dricks: fort ska det gå och mycket ska det vara. När shottade du sist en tvåa eller trea singelmalt? Snälla säg aldrig. Snaps kan vara gott och så, men bruket av det är djupt rotat i vår kultur och lika djupt problematiskt.

Ett sätt att hålla nere alkoholkonsumtionen och därtill få en fantastiskt mycket bättre midsommar är därför: konsumera rumsvarm singelmalt till sillen. Här ser du några anledningar:

1.       Det är skitgott och gifter sig hur fint som helst (med vissa förbehåll, se vidare nedan).

2.       Redan det att det är whisky i ditt medhavda speciella whiskyglas vid bordet gör att du inte kommer shotta.

3.       Medan de andra får allt rödare kinder och sjunger allt snuskigare visor om att den där svansen visste var den satt satt satt på femte nubben är du fortfarande på slutet av dina första tre centiliter. Och som du njuter!

Lirar whisky med sill? Ja. Du är van att få en iskall kryddad sprit till sillen, men tro mig, rumsvarm whisky spöar skiten ur kyld akvavit till sill. So there.

Men, för att återbruka min något clickbaitmässiga rubrik: vilken whisky till sillen? Istället för att ge exakta varumärken, se här några generella råd:

Alkoholhalt: håll dig till 40-46%. Det är smart för att du blir mindre onykter, vilket jag hoppas finns med i målbilden för kvällen vid det här laget. Men det är också klokt eftersom rejält fatstarka grejer kräver lite mer analys och jobb med vatten. Du vill inte känna att sillen kommer i vägen för whiskyn, du vill åt kombon.

Prisbild för en flarra: definitivt under 1000 spänn, gärna 500 spänn eller nedåt. Samma skäl som ovan: dyr whisky (hoppas jag!) väcker analytikern i dig, och du vill inte analysera, du vill njuta. Kör med någon standardbuteljering från ett destilleri du gillar. Om du inte litar till din egen karaktär, ta inte med ett helrör.

Singelmalt eller blended? För mig, definitivit singelmalt. Att byta ut god snaps mot Famous Grouse är i princip meningslöst. Du vill känna mötet mellan sill och kraftiga dofter och smaker, och på det stora hela doftar och smakar (billiga) blended mindre än singelmalt.

Sherrylagrat? BIG no-no. Russin och torkad frukt lirar INTE med sill. Lämna sherrybomberna hemma.

It’s a no for me. Med sill asså.

Slutlagrat, portvinslagrat, rödvinslagrat, extraveryspecialfatlagrat? Halvbig no-no. Whiskyn kommer krocka med sillen.

Bourbonlagrat? YES. Precis exakt så: du ska köra på bourbonfatslagrad whisky.

Rökigt eller orökigt? Enligt min erfarenhet lirar både rökig och orökig whisky väldigt väl med sältan och fettet i sill. Du kan alltså ta min favoritkombo med sill, Old Pulteney 12 YO, men du kan också köra Ardbeg TEN. Häll över i sampleflaskor om festen inte är hos dig, prova båda delarna.

Kraftigt eller snällt orökigt destillat? Jag har aldrig provat de riktiga monsterdestillaten med sill (hej Mortlach, Craigellachie, Clynelish), så där vågar jag inte yttra mig riktigt. Jag misstänker att det finns risk att sådana whiskies krockar med sillen. Men andra, säg grejer som Oban eller Strathisla, funkar finfint. Ja, även riktigt snälla orökiga whiskies som Glenlivet och Glen Grant gifter sig mycket fint med sill. Se till att du tar en whisky som DU gillar (men igen, ge fan i sherrylagringarna).

Så, en standardbuteljering whisky som lagrats på bourbonfat, 40–46%, en whisky som du redan vet att du uppskattar: det är nyckeln.

Nu slår klockan midnatt. Midsommarafton har just övergått till Midsommardagen. Innanför västen på dig finns efter tolv timmars midsommarfirande förutom ohemula mängder mat ett par öl och sex centiliter whisky. Du känner att du har druckit alkohol, men du är hundra mil från att börja sluddra. Dina och andras barn känner igen ditt beteende. Du vrålar inte. Du kommer inte kräkas. Du kommer inte köra rattfull imorgon. Du kommer inte tycka att det är en skitbra idé att slåss med Jörgen för att han säger att han älskar Elfsborg, och du är inte heller i farten med att tubba tio andra snubbar att dyka från klipporna medan du gastar ”äh, det lär ju vara bråddjupt här! KOM IGEN FÖR FAN! MIDSOMMAR, WOHOOOOOO!!!!”

Du känner viss genans över att lite för många av de andra är lite för fulla. Du är lite irriterad på hur dina vänner inte riktigt verkar lyssna på vad du säger. Men that’s on them. Du kommer må bättre än de andra imorgon, och du mår bättre än de andra nu. Och framför allt: du har fått nya doft- och smakupplevelser med dig.

Du har överlevt en svensk midsommar. Grattis.  


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

2 Kommentarer

  1. Patrik Granlund 20 juni 2019

    Brukar prova whisky, både orökig och rökig till mat. Det passar inte all mat men oj vad gott det kan bli. Var på en provning för några år sen där det sades att man inte skulle vara rädd för att prova whisky till maten. Sherry lagrat funkar kanon till mörk choklad.

    • David Tjeder 20 juni 2019 — Postförfattare

      Hej Patrik! Ja, det kan funka jättebra med så kallad food pairing. Det kan också bli riktigt uselt. MYCKET svår kombo, whisky med någotvadsom. När det blir bra blir det magi.

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén