Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 18 och 21 (2023)

För de som följt denna blogg i några år, eller lyssnat på En trea whisky, vet ni att oddset för att kombinationen ”David jiddrar om Springbank” och ”positiva ord” ska sammanstråla är cirka 1,001. Jag älskar destilleriet, jag älskar deras whiskies, jag älskar deras produktionsprocess, jag älskar staden där destilleriet ligger, jag älskar att de golvmältar, jag älskade att göra Springbank whisky school, jag älskar hur deras whiskies är så underbart annorlunda än all annan whisky som produceras. Så, om detta är det första du ser om Springbank från mig, nu vet du.

Med det sagt kastar vi oss in i årets utgåvor av Springbank 18 och Springbank 21 som alldeles nyss släpptes på Systembolaget.

Springbank 18 (2023)

2023 års utgåva av artonåringen hittar ni i whiskybase här. Den buteljerades i maj och har följande fatprofil: 65% sherry, 20% bourbon och 15% rom. Laserkoden, det som brukar kallas bottle code och är printat på glaset vid flaskans bas, är 23/96. 298 flaskor kom till Sverige till priset 1549 kronor. De släpptes i torsdags den 26 oktober. Även om den sålde slut kan det säkert hända att någon inte plockar ut sin flaska så att enstaka buteljer dyker upp här och var under veckan som kommer.

Förresten: på sex år har priset på denna buteljering stigit hundra spänn. Det säger något om hur lite Springbanks ägare är intreserade av att suga ut maximalt med pengar ur sina kunder sedan tokhypen för destilleriet har skapats.

Doft: murrig och inledningsvis ganska stängd. Den som har tålamod att vänta blir dock rikt belönad. Enorma mängder fernissa. Vaxljus. Gamla nyinfettade läderskor. Plommonjuice, eller som jag tänker mig att koncentrat att plommonjuice borde dofta. Romerska bågar. En härlig lite bränd sötma, som när man smälter socker i het stekpanna. Sherrystinn doft men utan att det vrålar – mycket välintegrerat.

Smak: så mycket fikon och plommonmarmelad att det nästan är löjligt. Och massor av läder. Här finns också någon ton av apelsin, som en grillad apelsin kanske. Metalliska rökslingor följer efter en tid i munnen, tror lätt rostigt järn kommer närmast för att beskriva detta. Kanske en hint vitpeppar. Mycket oljig och tjock i munnen. Det tar tid för röken att komma fram men den är mycket tydlig när den väl har anlänt: härligt ful, som vidbränt nötkött på döende grill.

Eftersmak: plommonmarmelad inleder, bränd kola med mycket kakao i. Tydliga oljiga rökrester och något metalliskt jag inte riktigt kommer åt vad det är.

Med vatten: fräschare och piggare: toner av jasmin och varm tallskog med lite kåda kommer ur glaset. Mycket svårt att bestämma vilka frukter det är här, kanske röda frasiga äpplen. Det lägger sig och blir mer likt från före doftningen efter en tid, om än tydligt fruktigare än innan. Smaken är också den nättare, finare – mild vanilj, äpple, en hint av kanel. Med tid i munnen kommer destillerikaraktären fram mer med sin omtalade ”Springbank funk”: smuts, chili, olja, rost, vitpeppar… Eftersmaken är avsevärt rökigare än tidigare, härligt ful: oljig rökt fisk, bitter mörk choklad, och den där metalliska röken som är underbar.

Sammanfattning: det är omöjligt att helt tämja Springbank och denna artonåring är inget undantag. Ytterligare ett styrkebesked från detta smutsens destilleri. Jättegott. 88 poäng.

Vidare mot nästa dram!

Springbank 21 (2023)

2023 års 21-åring buteljerades i juli och har bottle code 23/131. Den har ett annat fatrecept: 45% bourbon, 20% sherry, 20% rom och 15% portvinsfat. Man blir ju nyfiken, är det slutlagradee saker eller handlar det om fulltidslagring på dessa olika slags fat? Springbank är egensinniga och receptet för återkommande buteljeringar bortom tioåringen är i princip aldrig identiskt över tid. Jag skulle gissa på heltidslagring i dessa slags fat.

Med 21-åringen är mängden flaskor inte en hemlighet: det finns 3600 av denna. 88 flaskor kom till Sverige till priset 3619 kronor. De släpptes i torsdags och bokades upp snabbare än du hinner säga ”den här flaskan tänker jag sälja på auktion!” Såhär tyckte jag:

Doft: mycket fräschare än artonåringen. Det borde inte förvåna givet det helt andra fatupplägget, men fräschören är ändå slående. Aldrig att jag hade gissat Springbank på detta blint. Citron, kanske citronfromage, är min första tanke. Och ljus kolasås. Världens minsta lilla aning av tjärpapp. Godiset gröna kulor.

Smak: så ljusfruktig! Päron, fruktkarameller, mango. Sedan kommer maräng ihop med tonerna av gammal rökig whisky: ett mineralt rökviskande, jag vet inte hur annars jag ska kunna beskriva det. Svagt av både läder och choklad. Men det är den fina fruktigheten som dominerar. Kanske också ananas.

Eftersmak: inleds oväntat rökigt. Ganska kraftiga toner av både tobak och chili. Övergår i gröna winegum, citronjuice och gräs.

Med vatten: ännu mildare. Svag vanilj, kakan drömmar, och någon ljus fruktighet jag inte kommer åt. Eller är det söta krusbär? Smaken är ännu snällare nu, har mer av päronsplitt och nyskurna äpplen. Bara långt långt bak anas lite smutsigare, rökigare toner. Hade jag ens känt dem om jag hade provat detta blint? Eftersmaken har fått massor av spearmint i den milda röken. Små aningar av salt torkat kött och läder, men det ligger långt bort.

Sammanfattning: en mycket snäll Springbank. Normalt brukar deras 21-åringar vara mycket subtila, men nog brukar här också finnas mera? Liksom flera lager? Denna är snäll och god men skakar inte om mig. Gott, absolut, men vore detta en duell skulle artonåringen vinna alla dagar i veckan. 85 poäng.

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén