Det har gått sex år sedan Smögens Pär Caldenby släppte sitt förslingsverk Primör, en treåring lagrad på quarter casks av fransk nyek. När han tömde de där faten fyllde han dem genast med ny sprit. Nu har whiskyn i de faten buteljerats som sex år gammal, på den skräckinjagande fatstyrkan av 68,2%. (Spriten hade inte vattnats ned till det sedvanliga 63,5% före fatfyllning, därav den höga alkoholhalten.)
Det blev 1616 flaskor och namnet det helt logiska Primör Revisited.
En detalj om fat och fatnummer. Primör var buteljerad på faten 5 och 14–21/2010. Primör Revisited är resultatet av fat 46–53/2013. I riktigt benhårt strikt mening fanns alltså ett fat mer i Primör än vad som ingår i Primör Revisited. Notera också att fat förstås får nya nummer när de fylls igen: 2013 var de där faten fat nummer 46–53 som fylldes 2013, och det att de en gång hette saker som 18/2010 är då inte längre aktuellt.
En till detalj, om namnen på fat. Ett helt nytt fat som inte har innehållit något innan kallas ibland för new oak, oftare för Virgin oak; här i Svedala kör vi på nyek. Vad är då ett sådant fat, när det fylls för andra gången med new make för whisky? Hade första gången varit att fatet fylldes med något annat (bourbon, sherry, rom, rödvin) hade faten nu kallats first fill. Men de fylls ju för andra gången med new make. Second-fill Virgin oak, kanske? Men det låter lite mysko? Jaja, spelar roll, så länge vi vet vad det är för fat så.
Primör Revisited kostar 880 kronor (ja, inte 879 utan verkligen på riktigt ett pris som slutar med en nolla, redan det värt en djup bugning åt Hunnebostrand till) och finns forfarande kvar att beställa på Systembolaget trots att den släpptes 28 november. Håller folk i julslantarna eller vad? Här är hur som helst länk till whiskybase.
Doft: nog känns alkoholen, men inte alls så mycket som en kunde tro. Mycket trä och kryddor: solvarm mahogny, kanske sandelträ. Den doftar som något jag vill kalla träparfymigt, är det ens begripligt? Om ni vet sådana där påsar med väldoftande innehåll där det finns sandelträ och något som drar åt rökelse. Kryddor: muskot, röktorkad chili, lagerblad, flera sorters pepparkorn. Hasselnötter och mandel också, nästan mandelmassa faktiskt. Torvigt. Inte så mycket rök. En får nosa försiktigt till en början, men när näsan väl vant sig vid kraften i doften går det utmärkt att dofta ordentligt ur glaset, vilket är förvånande. Detta doftar riktigt bra, och som bra mycket äldre än sina sex år.
Smak: världens allra minsta sipp… Inte riktigt så farligt som en kunde tro. Aggressiv alkohol, absolut. Torv, varm plast (jag antar att det snarast är den aggressiva alkoholen som gör det), dyr köttfond, lagerbladen från nosen. Stängd som få i smaken, som väntat. Detta är knappast buteljerat för att avnjutas på fatstyrka.
Eftersmak: mullrande chili med sötlakrits i djupet, riktigt varm sand (ja, som den doftar), lerkrus (dito). Svårfångad fruktighet. På nosen går denna whisky hur bra som helst på fatstyrka, men givetvis tarvar denna whisky vatten, rejält med vatten.
Med vatten: först 5 ml ned i vad som torde vara typ 2,8 cl whisky, det vill säga väldigt lite vatten. Att hålla på och dutta med droppar på de här styrkorna är liksom helt meningslöst. Fruktigare (dadlar med kakao), också rejält mycket köttigare (stor bit av nötkött som brynts rejält). Smaken har fått sötlakrits, kryddpeppar och rosépeppar – men det är inte pepprigt som i aggressivt och ”hett”, utan mer att kryddorna kokat med länge i en köttgryta. Eftersmaken har en dov rökmatta, men whiskyn är fortfarande mer torvig än rökig.
Fem milliliter till och jag önskar att jag ägde en alkomätare för jag undrar vad alkoholstyrkan kan ligga på nu: härligt. Lite sura röda bär har tillkommit, tobak, en ”havig” rök (rök med sjögräs). Fortfarande domineras whiskyns doft av rejäl köttgryta och en härlig, nästan parfymig ton som från ädelträer. Smaken är härlig nu, om man gillar whisky som är lite ungt motvalls: åldern börjar anas. Bärigare och fruktigare än tidigare, men smakerna är svåra att precisera. Faten har gett denna whisky ett rejält avtryck: det är köttgryta med det dova kryddmullret, muskot, kanske kanel… Eftersmaken har fått ett svagt tillskott av skumbanan (!), tydligare rök, järn. Aggressiv vid lite större sippar fortfarande. Små sippar visar större nyansrikedom. Detta är en whisky att avnjuta eftertänksamt och försiktigt. Fem milliliter till i vad som bara är lite mer än en bottenskyla, mest som ett experiment: antingen har alkoholen slagit ut mina smaklökar, eller så gick det att till sist vattna denna whisky till något som liknar tvehågsen underkastelse. Inte dåligt, men…tamt. Eftersmaken hänger fortfarande kvar hur länge som helst, med en härlig blandning av rök, torv och salmiak.
Sammanfattning: en best till whisky. En häftig upplevelse: det finns fascinerande många lager i den, trots sin ungdom. Jag upplever den varken som särskilt rökig eller torvig: de sakerna finns absolut med i bilden, men det som dominerar är den där köttgrytan med den liksom djupa, icke-aggressiva kryddigheten och de svagt parfymiga ädelträtonerna. Den är god, den är häftig, den är så långt ifrån en sipping whisky du någonsin kan komma. För den som köper sig en flaska: vattna rejält, och i omgångar. Jag brukar säga att man alltid ska prova varje whisky på sin buteljeringsstyrka först, men det kan man faktiskt hoppa över med Primör Revisited: nästan 70% är helt enkelt för mycket.
Svår att poängsätta: Primör Revisited är så häftig, intressant, maffig och helt enkelt extrem att det vid provning är lätt att skjuta undan den grundläggande frågan om kvalitet. Jag har sett flera online som sagt att Primör Revisited är lika bra eller bättre än singelfatet på svensk nyek som släpptes samtidigt. I min gom är singelfatet överlägset. Även Primör Revisited är dock ett rejält styrkebesked från högintressanta Smögen. 86 poäng.
*
Tack till Mathias N som med sitt idoga samplande av intressanta whiskies utgör ett hinder i mina försök att vinna jordskredsseger i kriget mot samplesberget 2019. Tack till Mathias E som blixtsnabbt redigerade bort bakgrunden till mina hastigt tagna flaskbilder ovan.