Tjeders whisky

Bara whisky

Glen Elgin 12 YO

Härom veckan blindtestade jag en intressant whisky tillsammans med andra över nätet. Här är mina noter, så pratar vi lite om whiskyn och destilleriet i efterhand.

Doft: Gräddigt/krämigt, både citrustoner (blodapelsin? liksom ”mörk” citrus); långt fram ligger i underbar balans honung och mörka frukter, typ krossade plommon kanske, och koncentrerad päronjuice. Men också något lite ”grövre” – jag associerar till jordgolv/jordkällare, men det är svårfångat. Det ligger liksom något skitigt under den snälla ytan. Aj lajk it! Mandel. Det finns något sött här som inte är honung som jag först skrev – jag tror det är vad folk menar när de säger barley sugar på engelska, en ton av spannmål-med-sötma som är härlig.  Något som bryter av mot grädden/krämigheten. Med vatten djupnar doften på ett fint sätt, det blir lite smutsigare, lite ekigare, med toner av mörka övermogna vindruvor. Trevligt.

Den här var det jag provade; jag visste bara inte om det. Najs!

Den här var det jag provade; jag visste bara inte om det. Najs! Spännande!

Smak: mer beska, mindre sötma, blommigare än doften; mycket mer liksom motvalls än doften. Ljusare frukter (päron framför allt, men också apelsin). Samtidigt lite skitig, kan inte bestämma mig för om jag gillar smutsen eller inte. Det finns en chilihetta där under också, under det snällt gräddiga. Jag gillar det här. 46%? Med vatten: det där ”djupa/skitiga under ytan” har väckts till liv mer nu, jävligt svårfångat bara. Det är lite mer spännande och intressant och lite mindre medhårs. Hittar inget sätt att beskriva förändringen. Kanske mer beska, sötman har i alla fall backat rejält.

Eftersmak: Inleds varmt fruktigt (äppligt?), lite peppar, nästan kryddpeppar följer. Snällt oljig. Något kort och inte särskilt mångfacetterad. Lite synd på så rara ärtor.

Sammanfattning/gissning: Jag tror vi befinner oss i Skottland. Det är lite för skitigt för Japan (några andra i den blinda liveprovningen gissade på japansk whisky); det är lite för många motvallstoner, och definitivt för pepprigt för Japan. Jag gillar det här, utan att vara golvad. Undrar om den inte var skvätten bättre utan vatten. Jag avstår gissning, men OB inte IB, inte single cask, 46%. Jag tror det är en standardbuteljering av en single malt i typ tio–tolvårsåldern. En bra whisky, men ingen knockout.

Detta visade sig alltså vara en Glen Elgin 12 YO. Med tanke på hur otroligt offside det går att hamna när man gissar blint är jag ruggigt nöjd med min gissning, måste jag säga!

Glen Elgin är ett relativt litet Speysidedestilleri som ägs av Diageo. Under 2016 kommer man ha kokat omkring 1,6 miljoner liter ren sprit. Den whisky som produceras här går till blended whisky, särskilt det klassiska märket White horse, där Glen Elgin är en av signaturmalterna ända sedan 1930. Ett intressant inslag som kan förklara de där lite grövre och brutalare tonerna jag anade under ytan är att de använder sig av worm tubs (spiralkondensatorer). Det är ett traditionellt och ineffektivt sätt att kondensera sprit på, långa långa kopparspiraler i vattenbad som ofta ger en lite brutalare och köttigare sprit. Många destillerier som använder sig av worm tubs kokar skrikmalter som jag älskar, och ofta finns den där smutsiga tonen någonstans under ytan eller långt fram: Mortlach, Old Pulteney, Springbank och Talisker använder alla worm tubs. (En längre lista av destillerier som använder worm tubs finns i Roger Melanders text till Advanced masterclass: The middle cut.) Glen Elgins diskreta hemsida ger som alla Diageos sidor för sina destillerier inte särskilt mycket information; stycket ovan bygger istället på Ingvar Röndes omistliga Malt whisky yearbook 2017.

Just 12-åringen, den enda officiella buteljeringen av Glen Elgin som inte är limiterad, är buteljerad på 43%. Den finns inte att köpa på Systembolaget. Den kan köpas för runt 440 spänn bland andra från Master of malt. Den oefterhärmlige Magnus Hillman har också recenserat Glen Elgin 12 YO på tastenote.se. Jag håller med dig, vännen: detta var verkligen något av Schrödingers dram! (Du som läser detta ba: eh, vadå? Jag ba: men läs hans recension så hajar du varför kvantfysikern Schrödinger dyker upp i detta sammanhang.)

*

Tack till vännen P-J som samplade upp en flaska Glen Elgin 12 YO för användande i vår lilla whiskyakademi Blindskottsklubben.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén