Tjeders whisky

Bara whisky

en High Coast bonanza, IV: Silent Mills 04: Box

Så har vår bonanza med High Coast nått sitt slut. Att prova dessa fyra whiskies tog mig två och en halv till tre timmar igår. Säga vad man vill men snabb när jag provar för att skriva smaknoter är jag icke.

Silent Mills är en sådan där serie där jag helt köper berättelserna om whiskyn. De kopplar an till gamla nedlagda sågverk i destilleriets närhet. Normalt skulle jag stå på barrikaderna och hojta som jag alltid gör med destillerier och deras berättelser. Icke så med sågverken. Jag har en släktkoppling både till området och till sågverken. Min mormor föddes i lilla Österforse nära Långsele och Sollefteå. Sågverken och träindustrin spelade en enorm roll inte bara lokalt utan som en del i hur Sverige kunde bli den rika och industrialiserade nation som vi är. När jag var barn flottades fortfarande timmer på Faxälven som rinner några meter nedanför stugan som mormor och morfar byggde. Faxälven, som rinner ut i Ångermanälven. Där de stora sågverken hade funnits. Utan sågverken och arbetarna på dem och förstås de enorma norrländska skogarna skulle Sverige inte vara samma Sverige. Att lyfta fram sågverken är fint och viktigt. Här kan du läsa lite mer.

Ett av sågverken var Box. Här kan man inte prata om ett sågverk i destilleriets närhet precis; det låg just där destilleriet ligger. Det gamla verket som brann 1890 hyllas alltså med denna rökiga whisky. Silent Mills 04 är nästan helt lagrad på bourbonfat och alla utom ett av de ingående faten innehöll rökig whisky (se fatlistan här). Tre av femton ingående fat var first-fill portvinsfat. Det hela blev 6200 flaskor på 51%. Här är den i whiskybase men än viktigare: här är den på Systembolaget. 800 kronor minus en spänn får du betala för en flaska.

Doft: High Coast brukar inte vara jätterökigt men åtminstone efter tre orökiga HC känns detta som mycket rökigt. Riktigt gammal lädersadel; päron; smutsig sötma, som om någon mortlat torv och strösocker; mer medicinal rök än jag brukar hitta i High Coast. Undrar om de någonsin varit såhär nära Islay på doften i en whisky?

Smak: söt inledning, men mer åt farinsocker nu; torv/smuts; svagt av stall; något mer finns här men jag kan bara inte sätta fingret på vad det är.

Eftersmak: tjock, oljig torvton med rökslingor i inleder, underbart; läder, om än svagare än i doften; English allsorts. Hänger kvar mycket länge.

Med vatten, rätt rejäl skvätt: ”grönare” toner kommer (mer gräs än hö, och gröna winegum), och en hel del färsk ingefära. Om något backar röken, men det kan ha varit jag som vattnade lite mycket kanske (rök brukar annars öka med vatten). Smaken är väldigt Islay: smuts, torv, kraftig svårbeskrivbar tobakssötma, medicinal rök. Eftersmaken är stor och oljigt fet. Kanske att bränt bacon tillkommit.

Sammanfattning: för några år sedan hade jag hojtat om hallå jag känner inte portvinsfaten. Numera tänker jag mer att spelar roll, det finns en ihopblandad whisky, hur doftar och smakar den. Jag hittar inget här som tyder på portvinsfat men än sedan? Detta är en kraftigt rökig High Coast, sådant förekommer inte jätteofta precis. Klart godkänd; 85 poäng? 86?


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2025 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén