Idag kör jag smaknoter på en blended malt, det vill säga en whisky blandad av enbart maltwhisky men från mer än ett destilleri. Denna sorts whisky hette tills nyligen vatted malt. Det handlar om The Spice tree från kvalitesbuteljeraren Compass Box, ett företag som gör egna blended malts. Mer om buteljeringen nedan, här kastar vi oss rätt in i dofter och smaker.
Doft: min första association är kryddhonung. Har jag lurats av namnet på whiskyn? Det är verkligen väldigt mycket kryddor här, lagda i en fet klick honung. Men det finns mycket mer också: marmelad gjord på apelsiner och citroner. Ett rejält stänk modellim, med ett visst förbehåll: detta är mitt nya favoritord, så det finns en viss risk att jag ”hittar” det i all whisky jag sniffar på. Det finns också en doft som av fukten eller ännu hellre vätskan i färskt trä, som när du yxar ner ett träd; inte björksav, bra mindre sött. Någon gång ska jag ta mig möjligheten att sniffa på lignin, är det månne det jag känner? Men kryddorna, kryddorna! Ett stänk svartpeppar, ett stänk rödpeppar, sedan en hel kryddhylla med örter. Efter ett tag hittar jag så mycket bourbonvaniljtoner att det känns som att det finns ett stänk av bourbon i whiskyn – vilket det ju förstås inte finns. Vatten tar bort en del av kryddigheten och gör det hela lite mer bourbonsnällt.
Smak: först en ganska ordinär vaniljton, sedan kommer de nu nästan stickande kryddorna, med en rejäl pepprighet, samtidigt som whiskyn ändå känns sidenlen mot gommen. I bakgrunden, snällare mer vanliga toner av vanilj(glass) och honung; även lätt brända eller rostade mandlar. Med vatten: mindre kryddighet, en ton av svarta vinbär (! – det brukar höra till portvinslagrad whisky, i min ringa erfarenhet); överlag fruktigare än kryddig.
Eftersmak: denna inleds med en rejäl pepparsmäll, sedan honung, sedan kommer en mer komplex kryddighet fram. Med vatten: bra mycket snällare och mer lite mer ordinär. Mja – det här är nog ett exempel på en whisky som i alla fall jag föredrar ovattnad.
Sammanfattning: låt dig inte luras av upprepandet av ordet honung ovan – det är en underton i whiskyn, absolut inte dominant. En riktigt habil whisky, mer spännande och komplex än vad mina smaknoter antyder. För de 721 kronor denna whisky betingar på Systembolaget skulle jag dock hellre köpa något annat – det finns bättre whisky till det priset, tycker jag – men en klart habil vardagswhisky med en kryddig twist och en relativt hög grad av komplexitet.
Och så lite om whiskyn, då. Spice tree är sammansatt enbart av malter från regionen Highland, med Clynelish som det som brukar kallas ”the signature malt”, alltså den whisky som det är mest av och som ger mest till smaken. The Spice Tree har en intressant historia: John Glaser på Compass Box buteljerade den första gången 2005, men tvingades inom ett år att sluta göra den av The Scotch Witchhunt Association, SWA. Eller, nej, står det för Scotch We’rereeeeeeallyconservative Association? Jag minns inte riktigt nu i rappet. Whisky, ja, så var det! Scotch whisky association, det känns igen. Compass Box hade nämligen genomfört en intressant innovation i hur de åldrade sin whisky: de satte in hårt rostade stavar av fransk ek inuti tunnan, något som därmed ökade whiskyns kontakt med ekträ och därtill gav kraft till annars något trötta fat. Detta experiment stoppades alltså av SWA som menade att detta var ett otillåtet sätt att åldra whisky på. SWA hotade att stämma Compass Box, som valde att sluta göra whiskyn. (Den första batchen av The Spice Tree på bara drygt 4000 buteljer är nu förstås eftersökt och kostar mångdubbelt mot vad den gjorde då den släpptes.) Sedan, 2009, återkom The Spice Tree. Nu var whiskyn skapad på ett nytt sätt: fat hade givits lock och botten av hårt rostad fransk ek för att imitera den stil de hade använt i sina första två batcher av whiskyn. Designen var också ändrad så att en lätt skulle kunna se skillnad på de gamla och de nya buteljeringarna. Vi ska vara tacksamma att Compass Box inte gav upp sitt experiment helt – detta är en klart najs kryddbomb som jag inte skulle vilja vara utan att ha smakat.
All information om The Spice Tree är hämtad från Compass Box egna hemsida, här och här (s. 7 i den pdf-filen).