Tjeders whisky

Bara whisky

The Circus från Compass Box

Vidden av mitt sampleprokrastinerande kan icke överdrivas. Som en som skriver om whisky händer det att jag får samples från branschen. Ibland frågar de om jag vill ha, ibland bara skickar de. Efter att vännen Jeroen drog igång En trea whisky med mig och Mathias har mitt ständiga dåliga samvete bara ökat; jag har provat oerhört lite whisky särskilt de senaste två åren, om man med prova menar i betydelsen skriva smaknoter, utvärdera, sätta poäng. Det har varit mer glatt och nöjt sippande: mindre analys, mer njutning.

…och jag kan bara inte ta emot ett sample och skriva online något i stil med ”skitgod, den här släpps imorgon, köp den!” och inget mer. Det är den lutherska sidan av mig: ett gratis erhållet sample måste utvärderas. Eftersom den lutherska sidan konkurrerar med den där David Tjeder som prokrastinerar att verkligen skriva noter blir effekten ofta snopen och helt legitimt otillfredställd, för er som skickar grejer: det kommer ju fan aldrig några bloggposter med noter? Eller, inte aldrig, men sällan.

Men! Jag är enveten! ”Plötsligt” betar jag som ni märkt på sistone i samplesberget igen. Och har jag fått ett sample ska det banne mig utvärderas, om så importören har släppt 984 whiskies sedan jag fick mina två eller tre centiliter och hela frågan egentligen är fullständigt utagerad från deras perspektiv.

Så med dagens sample. Det står på det att det är The Circle från Compass Box. Jag känner igen designen på sampleflaskan såsom varande från importören Symposion. Det står ett artikelnummer, ett pris – 1628 kronor – och ett lanseringsdatum: 2/12. Det tar mig lite tid att gräva runt bland mina mejl innan jag fattar att lanseringsdatumet avser år 2020. I whiskybase hittar jag bara en enda The Circus. Den är på 49%, utgåvan är på 2490 flaskor och den är buteljerad 2016. Som alltid tycker jag designen är fantastisk och som alltid misstänker jag att vännen Mathias inte gillar denna extravaganta plottrighet som jag bjuder på i storbild:

Vi tar lite mer om whiskyn efter noterna.

Doft: oj vad fin. Fina parfymiga träslag; jättemilt av teakolja; aprikos. Kanske mango. Om det finns något som är parfymiga oljor är det detta: dofter som både är fina och milda men ändå liksom koncentrerade. Jösses vad jag flummar. Jasmin; fläderblom; kanske också hallongodis, typ sura remmar. Detta är gammal whisky där dofter och smaker fått tid att lugna ned sig. Härligt.

Smak: sherryprofilen är tydligare här, med fina små anslag av fikon, också en del lädertoner. Jättefin frukt ovanför de båda noterna: aprikos, igen, inlagda ingefärspäron, den tjocka sockerlagen som de ligger i. Så välbalanserad, så god. De subtila välbalanserade frukterna är mycket goda. Vilken njutning att få smaka en blended av denna kaliber.

Eftersmak: igen dessa milda toner: godiset sockerbitar, annan skumgodis med försiktiga toner av hallon och päron.

Med vatten: bara en liten liten skvätt, detta är gammal whisky och även om sherryn är mycket mild är jag rädd för tanniner. Mer konserverad frukt på doften, och de lite maltigare, kraftigare sidorna av whiskyn kommer fram. Härligt. Smaken har så många lager av mild frukt, jasmin, marshmallows, röda winegum långt bak… Eftersmaken är försiktig. Mjuka viskande frukter.

Sammanfattning: när whisky blir gammal riskerar den att bli kryddig på obalanserade sätt. Här finns knappt några kryddor, bara otroligt välintegrerad, viskande frukt. Ett underbart bra exempel på vad man kan göra om man har trötta fat och rejält gott om tid. Detta måste vara minst tjugo år gammal whisky, antagligen närmare trettio. Men vem behöver ålderbestämningar, om det är såhär gott? 89 poäng. Lätt värt de där 1628 kronorna som den kostade back in the day. Också en stil av whisky en sällan får uppleva numera, när så mycket fokus är på kraftiga och aktiva fat som ska ge tydliga och rejäla dofter och smaker. Hatten av till gänget på Compass Box, det här gjorde ni bra.

The Circus är en NAS blended Scotch whisky. Vill du veta mer om komponenterna i den (men inget om de ingående delarnas åldrar), se Compass Box hemsida. Dess tillkomst beror på så kallade parcels – paket, helt enkelt – med fat som skulle gå till blended whisky men som blev liggande i sina så kallade marrying casks, alltså fat där ingredienserna skulle gifta ihop sig. Dessa fat var refill sherry butts. Till detta har de slängt in en first-fill sherry butt med maltwhisky från Benrinnes. Faktabladet som kan laddas ned från hemsidan har bland annat detta:

Igen, detta är ett bra exempel på hur bra det kan bli när man blandar malt- och grainwhiskies. En whisky med klass.

*

Denna blixtsnabba bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén