Tjeders whisky

Bara whisky

En blindprovad Tamnavulin

Idag, ett blindskott signerat Frida Birkehede för Svenska whiskyakademien. Som vanligt är mina blinda noter helt oredigerade, komplett med funderingar och felgissningar åt alla de håll.

Doft: härlig, ganska tung. Brynt smör, svårbestämbar citrus någonstans mellan krusbär och citron, men också något som kan vara sherrytoner eller kanske från slutlagring på rödvinsfat: svarta vinbär. Kakan drömmar, och lite sockervadd. Något dyrt lite liksom parfymigt träslag. Känns inte alkoholstark. Väl sammansatt men lite tung, vet inte hur jag ska förklara det: många saker samtidigt. Ganska ordentligt oljig och vaxig, kanske honungsvaxljus. Jag gillar detta. Spontant tänker jag Old Pulteney 17 YO.

Föga anade Tjedern att det var detta han hade i glaset.

Smak: fast är detta ens 46%? Pepprigare här, och liksom gyttrigare: svagt oljig, enormt mycket mer frukt – päron, apelsin, kanske ananas, svårbeskrivbara sherryinfluenser. Med tid i munnen smörig. Man kan tugga på den här whiskyn. 43% kanske? Till och med 40%? Någon av de där femtonåringarna i Ballentines-serien, Glenburgie kanske?

Eftersmak: något spritig först, tyder på ungdom eller kanske på blended; kort. Örtig och gräsig. Inte i närheten av lika bra som smaken, den klingar ut spritigt och tunt.

Med vatten: bara ett par droppar i de sista kanske 1,5 centilitrarna. Ramlade ihop som ett korthus. Detta tyder på både 40% och på att detta är en yngre whisky än jag trodde. Kvar är det där läget där precis alla reglage står någonstans på fyra från ett till tio och allt man känner är ”det här doftar whisky”. Honung. Kanske russin. Smaken blaskigare, men bättre än doften. Någon lite märklig beska som inte alls lirar för mig. Denna ska helt klart inte vattnas. Eftersmaken faktiskt bättre än tidigare (mindre sprit), kanske päron.

Sammanfattning: vattningen höjer ögonbrynen högt. Är detta i själva verket en billig blended? Vattnad är den helt klart på under 75 poäng, ovattnad på sådär kanske en 82 eller så. Absolut njutbar whisky utan vatten, särskilt doften är härlig. Gissning: kanske blended ändå? Nej, jag stannar vid Glenburgie 15 YO. Säkert som amen i kyrkan helt åt helvete fel.

Detta var alltså en Tamnavulin Red wine cask edition, närmare bestämt en slutlagrad på fat som innehållit spanskt grenachevin. Den är buteljerad på 40% och är alltså en NAS-whisky. På Tamnavulins hemsida är deras Red wine cask edition en som slutlagrats på franska rödvinsfat som innehållit vin av cabernet sauvignon, så kanske denna på grenache är specific för Sverige? Den kom till Systembolaget 1 juni i år. Utgåvan har i alla fall lagts in på whiskybase av en svensk, och den enda länken till butik där den sägs finnas är Systembolaget. Tamnavulin har gett denna whisky ett obegripligt batchnummer, 001075. Nej, det finns inte 1074 andra batcher därute utan detta är en nyhet för år 2020. Men en får väl vara tacksam att de har ett batchnummer i alla fall.

Reflektioner vid facit: ganska logiskt ändå: en sannolikt ganska ung single malt whisky på 40%, lagrad eller sannolikt delvis lagrad på rödvinsfat. Om man undviker vatten tycker jag definitivt detta är en godkänd whisky, särskilt med tanke på det låga priset, 300 kronor på Systembolaget. I kategorin billig whisky skäms denna verkligen inte för sig (igen, om man undviker vatten). Det finns gott om NAS från destillerier med mycket högre renommé som inte är i närheten av denna whisky.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén