Tjeders whisky

Bara whisky

Springbank 10, 15 och 18 YO

En annorlunda provning, denna gång: en lina, och vi testar dem ihop. Med en såhär jämförande provning glas för glas händer flera saker. Ni slipper mina mer romanliknande smaknoter, och min förmåga att sätta poäng slås ut för mig när jag sitter med flera whiskies samtidigt. Det gör nog inte så mycket, jag är ändå inte riktigt pålitlig när det gäller Springbank, destilleriet som 100% objektivt gör världens bästa whisky. Eller kanske rimligare: mitt älsklingsdestilleri.

Detta sätt att prova utan att skriva helt separata noter har jag aldrig gjort förut, så låt oss se om det funkar…! Jag nosar alla tre, smakar alla tre. Jag begränsade mig till att få skriva fyra saker per ”sida” av whiskyn som maxgräns. Noterna ska hållas korta, är tanken.

Doft:

10: oljig, härligt surrökig, limejuice, svagt av vaniljbulle.
15: dov sherry, snyggare sherry än Springbanks ibland lite väl galna sherryfat kan vara. Svag torv, mjölkchoklad, instant coffee (själva ”kristallerna”), stearinljus.
18: kalk, kexchoklad, svagt av saltlakrits, svagt medicinal.

Slutsats: 10 vinner, sedan jämnt men 18 är lite bättre än 15.

Tre bra whiskies.

Smak:

10: oljig, maltig, tång, svag apelsin.
15: smält smör, russin, svagt svagt av stall, knastertorr sommarskog.
18: kåda, oljig, rök som lätt vidbränt rågbröd, saltlakrits.

Slutsats: 10 vinner, sedan 18, sedan 15.

Eftersmak:

10: köttgrytspepprig, kalk, mossa, syrlig bacon.
15: tydligt rökig, vitmossa, kåda, apotek.
18: torv, saltlakrits, vitpeppar, mossa.

Slutsats: 15 vinner, sedan 10, sedan 18.

Med vatten (yttepytte, sex små droppar i sista typ centilitern, samma mängd vatten i alla tre): detta gjordes enbart utifrån ”bättre” eller ”sämre”, som synes:

10: bättre men lite tamare på doften.
15: enorm förbättring på alla tre ”plan”.
18: bättre, men eftersmaken var nog bättre ovattnad.

I min gom vinner 10 YO denna provning – men så gillar jag också lite rå och nästan lite ofärdig Springbank. Före vattning tror jag 18 spöade 15, men vete håken om inte 15 tog andraplatsen efter vattning. Ganska jämnt skägg mellan de två dock. Gillar man sherrylagringar kommer man tycka att 15 är helt överlägsen av dessa tre.

Sammanfattning: Tre bra whiskies, inte riktigt djupprovade som synes, men ack så roligt att mer aktivt jämföra samma whisky vid olika åldrar, och begränsa mängden svada (som som bekant kan vara rätt omfattande från undertecknad). Alla tre lanseras på Systembolaget den 30 januari. Lite mer info:

Springbank 10: 630 kronor. 60% bourbonfat, 40% sherryfat. Buteljerad 2019; exakt vilken av 2019 års batcher det är vet jag inte. Sist jag djupprovade en batch av Springbank 10, också den buteljerad 2019, gav jag den 89 poäng. Springbank 10 är antagligen den bästa standard 10 YO som finns. 366 flaskor kommer till Sverige.

Springbank 15: 976 kronor. 100% sherryfat. Buteljerad 2019, men jag vet inte exakt batchnummer (en tidigare batch av Springbank 15 buteljerad 2019 har du detaljerade smaknoter på här). 204 flaskor kommer till Sverige.

Springbank 18: 1500 kronor. 100% bourbonfat. Buteljerad 2019. (Detaljerade smaknoter på en batch buteljerad 2017 här.) 186 flaskor kommer till Sverige.

*

Denna bloggpost bygger på samples jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén