Tjeders whisky

Bara whisky

Redbreast 21 YO

Provandet ligger lite nere efter att jag fått något slags märklig eftersläng av min gamla (som jag tror) Corona: doft- och smaksinnet är inte borta på något sätt, men det är…rubbat. Men det är klart, jag har väl noter på cirka 50 whiskies minst på datorn från tidigare, så varför inte lägga upp något sådant istället?

Idag därför, Redbreast 21 YO. Redbreast är en single pot still Irish whiskey. Tänk typ single malt, fast allt korn har inte mältats utan omältat korn är också med i processen. Den är buteljerad på 46%.

Som ni kommer se provade jag denna blint, och inte bara för att jag skrev whisky utan e… Som vanligt gissade jag tokfel. Men spelar roll: detta, mina vänner, är en riktigt jävla bra whiskey.

Doft: jag gissar direkt efter fem sekunder: blended buteljerad före 1970. Så, nu ska jag bara fokusera på doft och smak. Underbar old school-smuts: de där rejält gamla kopparmynten som hör äldre whisky till. (Äldre som i destillerad för länge sedan.) Järn. Gammal motor, spillolja. Här finns också en massa underbar liksom dov fruktighet: aprikoser och inlagda mandariner. Blyerts. Blommor i vas som börjat bli gamla. Verkligen old school, men kan vara single malt. Bushmills kanske? Nej jag skulle ju strunta i gissningarna. Fantastisk doft, detta.

2019 ändrade de design men den jag provade var bottlad 2015 så såhär ska det se ut.

Smak: oljig smutsighet och den där smutsiga koppartonen, samtidigt liksom silkeslena toner. Malkulor. En del brutal beska som inte direkt är tanniner och som för mig skriker OBE; man måste hålla kvar spriten lite längre för att nå det underbara. Svårfångad fruktighet, den lite unkna smutsen och koppartonerna dominerar. Frukten kan vara åt det mer tropiska hållet, men de viskar så väldigt under den underbara smutsen. Som ni märker tycker jag detta är sketagott. Knappast en whisky för den som inte provat så mycket, dock.

Eftersmak: jösses. Gröna winegum, havsluft, blyerts, smutsig olja. Underbart. Detta måste vara buteljerat för jättelänge sedan. Eftersmaken hänger kvar länge och är mycket svår att beskriva, har apelsiner i sig någonstans, och järn. Bläck, också. Krävande, fantastiskt.

Med vatten: blommigare, lite renare (allt är relativt). Färskt gräs på våren. Smaken vann inte på vattning, beskan blir svår och en hel del ettriga kryddor har tillkommit. Eftersmaken är fortfarande mycket bra, men denna vann inte på vattning.

Sammanfattning: inte en whisky för nybörjare. Jag upplever den som ganska alkoholstark men säger ändå: blended på 43% buteljerad på typ 60-talet. Kan också vara singelmalt kokad på typ 60-talet. För mig, riktigt härlig whisky. 91 poäng, kanske häng på 92. (Så skrev jag vid provningstillfället. Dagen efter gjorde jag det som vi antagningshandläggare kallar en upprättning när vi gjort ett uppenbart fel: helt klart 92 poäng.)

Redbreast 21 YO är lagrad på både bourbon- och sherryfat, och sherryfaten är onekligen mycket tydliga i den. Den produceras på samma gigantiska destilleri som också gör Jameson, Midleton distillery. Ett bevis så gott som något på att romantiseringen av små destillerier ofta är missriktad…

Detta är en whiskey som jag synnerligen starkt kan rekommendera att du som läser införskaffar, om noterna ovan lockar förstås. Jag trodde som synes att detta var ett fall av ”they don’t make them like this anymore”. Och så gör de det. Lite som när jag provade Bushmills och tänkte jösses vad old school och skitgott detta är.

Redbreast 21 finns tyvärr inte på Systembolaget, och från vad jag har hört finns det inga planer på att ta in den heller. Redbreast 12 och 15 YO finns däremot att köpa där – båda kan anbefallas, även det är bra whiskey. Men detta, asså… Om du vill köpa Redbreast 21 får du alltså helt enkelt googla upp och beställa från utlandet. Den går loss på 1500 spänn ungefär, kanske skvätten mer. Och tro mig, detta är faktiskt mer än 1500 kronor gott, alla gånger.

*

Tack Håkan för att du använde denna som blindskott i vår lilla akademi. Och för en gångs skull kan jag säga det där som jag har så sjukt svårt för när folk säger på sociala medier: ”Den där har man ju en av.”


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén