Tjeders whisky

Bara whisky

Old Pulteney Clipper

Förlåt att det har dröjt något så in i bängen. Bloggen har legat nere av en massa anledningar. Den främsta är att mina smaklökar har varit synnerligen skakiga efter en rejäl dust med Corona i december. Sedan har jag liksom inte riktigt kommit igång med provandet även efter att smaklökarna tycks vara i ordning.

Som aperitif inför berget av aktuella releaser som jag velat vänta med tills smaklökarna hamnat i excellent skick tar vi då en NAS-are från Pulteney distillery. Clipper buteljerades 2014 i en upplaga av 16200 flaskor. Den är lagrad på bourbon- och sherryfat och buteljerad på 46%. Här är den på Old Pulteneys hemsida. Den finns fortfarande brett tillgänglig för samma pris som när den släpptes. Tänk om whiskyvärlden bara vore sådan generellt, huh?

Old Pulteney och NAS brukar betyda whisky av lite mer tveksam kvalitet. Eller låt oss vara helt ärliga, NAS generellt brukar betyda whisky av lite mer tveksam kvalitet. Då ska vi se om detta är något att hänga i julgranen, då…

Doft: parfymig apelsin kanske inte låter gott, men det är det. Svag vanilj, sötad grapefrukt, och en hint av torkad ananas. Även svagt av choklad. NAS brukar dofta omoget och samtidigt att man använt väldigt aktiva fat. Så är det inte här. Den här doften är nästan perfekt liksom mejslad: välavvägd, kraftig. De där svaga tonerna av ljus tropisk frukt är underbara, och doftar som att det finns inslag av betydligt äldre whisky i blandningen som sannolikt inte är gammal. Kanske att det finns lite mosade russin här också. Bourbonfaten dominerar definitivt.

Smak: än bättre. Vanilj inledningsvis, sedan de där härliga citrustonerna, här mer grapefrukt och mandarin. Under det hela ligger mango och ananas. Ett milt pepprigt bett och svag oljighet som formligen skriker att whiskyn är från Old Pulteney. Man kan hålla denna whisky i munnen hur länge som helst och den bara växer, vilket är synnerligen ovanligt med NAS. Här kommer kakan drömmar, svagt av rabarber, ett stänk motorolja, gröna äpplen. Alltså vad fan, detta är ju kanongott?

Eftersmak: mild, svagt pepprig, ljusfruktig. Något mer anonym än vad doft och smak antyder.

Med vatten: jag älskar att skapa ord, så nu kör vi: päronigare. De här mycket milt parfymiga ljusfruktiga tonerna som är så svåra att beskriva. Kakan drömmar möter sötad grapefruktzest kanske. Bättre än före vattning. I munnen har vattnet föga oväntat gjort underverk: milt oljigare, mer av de där svaga tropiska frukterna. (Föga oväntat eftersom whiskyn höll för att stanna i munnen läääääänge, och då har den ju vattnats ordentligt i munhålan.) Eftersmaken har fått spearmint och något jag vill beskriva som paprika till sig, kanske också någon pepprighet, annars på samma toner som tidigare.

Sammanfattning: jag hade trott någonstans 80–84 poäng max, men detta är många steg bättre. Vi är snarare på 87, 88 poäng. Detta är verkligen förvånande. Ni vet när marknadsavdelningar om NAS säger att det ingår en del skitgammal whisky i blandningen? Det där som vi som konsumenter först tror på i en massa år och sedan när vi blivit mer kritisk och luttrade genomskådar som fullständigt skitsnack, för varför skulle de ta mycket äldre whisky och blanda i när de kan tjäna mera på den äldre whiskyn utan att blanda bort den? Jag kan tänka mig att denna whisky har fat som ingått som är typ en 8–13 år. Men de där tropiska frukterna hör äldre whisky till, säg en 20–25 YO eller så. Det skulle inte förvåna mig om någon eller ett par ordentligt gamla bourbon barrels blandades ned i denna NAS-are. Jag landar på 88 poäng. Klart imponerande.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén