Tjeders whisky

Bara whisky

En Macduff från Selected Malts

Idag har vi en nio år gammal Macduff i glaset, från gossarna på Selected Malts. Denna släpptes för några år sedan, 2020, och kostade då 676 kronor. Det handlar om en Macduff fatfylld 2011 som ni hittar i whiskybase här. Flaskan är på 50 cl och alkoholstyrkan ligger på 54%. Denna whisky påbörjade sitt liv i en first-fill bourbon barrel och fick en slutlagring på 15 månader på små refill sherryfat.

Macduff är ett ganska ungt destilleri från 1960-talet som ligger synnerligen nära havet i floden Glen Deverons mynning. Glen Deveron är också namnet på Macduffs officiella buteljeringar. Regionen är Highland; Glen Deverons mynning ligger just öster om Speyside, ett stenkast söder om orten Banff. Närmaste destillerigranne är nedlagda Banff. Lite längre i väst finns Glenglassaugh, i sydväst Knockdhu, i syd Glendronach. Om ni vill irritera folk med nördnördkunskaper, säg då inte att Macduff var först med skalrörskondensorer för det var de inte trots att så påstås både här och var.

Denna bloggpost kan hur som användas som en illustration – som om ni behöver mer av den varan – av att herr Tjeder må vara Nordens och kanske världens i särklass långsammaste bloggare. Men har han ett sample i sitt berg kommer den att analyseras och beskrivas, även om det är typ tre till tio år sedan flaskjäveln i fråga buteljerades…

Såhär tyckte jag:

Doft: hej hallå hej! Mycket härlig doft, härligt sötkladdig. Nybränd lergods, det gula i en solbulle, lite rå, underbakad bulle, solvarm sand. Bara nio år, skämtar ni eller? Kan icke stämma. Hallongodis. Fläder, citronfromage. Jag vet inte hur Macduff brukar dofta men detta är ”skotsk whisky i kraftiga fat” med karaktär. Om något skulle jag nog ha dragit till med Tamdhu blint. Det är inget dåligt betyg. Gillar.

Smak: något yngre här, och sherryfatet känns mer. Russin, svårfångade mörka frukter. Enorma mängder smör. Grillad aprikos? Någon sådan där stenfrukt, som det heter. Något pepprig. Choklad. Gott!

Eftersmak: även här pepprig, eller kryddig i största allmänhet. Mycket mynta. Chokladmousse. Här känns ungdomen: det saknas balans. Annars, riktigt najs virre.

Med vatten: härlig. Mer av den där solvarma sanden, och mera russin och choklad. Mindre vrål, mer nyans, och mer av sherryfatet. Suveränt balanserad. Igen, doften på denna whisky är äldre än sin ålder. Smaken är härlig med vatten: pepprigheten är som bortblåst, här är det choklad möter vaniljbulle för hela slanten. Kanske också lite svartvinbärsjuice. Härligt! Eftersmaken är även den bättre med vatten, kanske lite kort. Ladies and gentlemen, we have a swimmer!

Sammanfattning: härlig, fatdriven, bra whisky. Perfekt balans mellan bourbon- och sherryfatet, särskilt med vatten. En del ungdomstecken här och var, men absolut en whisky att rekommendera. 86 poäng.

*

Bygger denna bloggpost på ett sample jag erhållit gratis, eller köpte jag sample på den här i någon whiskygrupp? Minnet sviker mig… Hur som, gott var det!


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén