Tjeders whisky

Bara whisky

Engelsk whisky, engelska destillerier

Jag pinnar på med min uppslagsbok om whisky. Ingenting tar mer tid än att researcha aktiva destillerier. Eftersom de ploppar upp i sådan fart numera blir till och med Malt whisky yearbook en inte helt tillförlitlig källa, när man börjar syna särskilda länder i sömmarna.

Ta bara England. Jag trodde på en höft de hade Lakes, Cotswolds, St. George’s och något destilleri i London som kanske var igång. Icke då, det finns hela 14–16 destillerier i England, beroende på hur man räknar – och hela tre stycken bara i London! Här har du dem, ihop med en hel drös bilder på olika spritpannor. Men först en kort allmän text:

engelsk whisky När St. George’s distillery i Norfolk kom on stream i december 2006 var det första gången på mer än hundra år som ett destilleri med fokus på whisky startades i England. Eller, redan några få år tidigare hade faktiskt Healys fyllt några fat, men där är produktionen inte alls på samma sätt fokuserad på whisky. Under det sena 1800-talet fanns det något tiotal engelska whiskydestillerier; det var dock då som nu främst produktion av gin som England var känt för. Numera är det med England som med så många andra länder, att whiskydestillerierna växer upp som svampar i jorden, med ett femtontal aktiva destillerier 2017; att produktionen är liten och hantverksmässig; att det är entusiaster snarare än stora ägarkonglomerat som startar och bygger destillerier. I jämförelse med till exempel Australien är i alla fall en del av destillerierna något större, och till skillnad från till exempel Tyskland har de engelska destillerierna huvudfokus på whiskyproduktion, även om andra spritsorter också produceras för extra inkomster.

Engelska destillerier uppvisar dels traditionellt ”skotska” inslag, med en tydlig dominans av traditionella kopparpannor för de större destillerierna, men man kan också ana den kreativa friheten som finns i att inte behöva följa Scotch whisky regulations 2009. Adnams Copper House, London distillery och Spirit of Yorkshire är alla exempel på destillerier med pannor eller kombinationer av pannor som inte skulle vara godkända för maltwhiskyproduktion hos Englands norra granne.

Så, då var vi redo: här har du dem, (nästan?) alla destillerier i England som pysslar med att maka whisky:

Adnams Copper House Grundat 2010 av ölbolaget Adnams och on stream samma år. Pannorna är tyska, från bolaget CARL, och består av en 1000-liters kolonnpanna som körs som första panna, samt en hybridpanna: en 850-liters kopparpanna med en rektifieringskolonn med hela 42 plattor. När de producerar whisky snarare än gin och vodka landar de på en new make som håller 90–91% ABV innan den vattnas ner för fatfyllning. Både malt- och grainwhisky produceras och den första whiskyn släpptes 2013. Copper House är det egentliga namnet på destilleriet om man ska vara riktigt, riktigt petig; whiskyn däremot heter Adnams.

Hemsida: adnams.co.uk.

Bimber Engelskt destilleri grundat av Evelina Chruszczyk 2015 och on stream samma år; de första faten för whisky fylldes i maj 2016. Bimber ligger i London och har fått sitt namn efter det polska ordet för hembränt. Bimber har två alembicpannor från Hoga i Spanien, Doris på 1000 liter och Astraea på 600 liter. Bimber lagrar sin whisky på bourbon- port och PX-fat samt fat av amerikansk nyek. Den första whiskyn är tänkt att släppas i juni 2019.

Hemsida: bimberdistillery.co.uk.

Chase Engelskt destilleri med fokus på gin och vodka, grundat av William Chase någon gång under 00-talet; han fick idén till destilleriet 2004 och destillerade sin första vodka i pannorna 2008. Chase distillery har också i relativt liten skala experimenterat med whiskyproduktion; de första faten fylldes 2014. Produktionen omfattar inte bara maltwhisky, utan även majs och råg har använts. Chase distillery är utrustat dels med en hybridpanna från den tyska leverantören CARL, dels en enorm rektifieringskolonn som är hela 70 fot (21,3 meter!) hög. Ett första släpp av whisky kan väntas någon gång 2019 eller 2020.

Hemsida: chasedistillery.co.uk.

Cooper King Engelskt destilleri, eller destilleriprojekt, i Yorkshire, grundat 2016 av paret Abbie Neilson och Chris Jaune. Neilson och Jaune är starkt inspirerade av australiensisk, särskilt tasmansk whisky och lärde sig destillera i Redlands distillery school under Bill Lark och Dean Jackson. Produktionen kommer att vara ekologisk. De hoppas komma on stream under 2017 och kommer att vara Englands enda destilleri som använder en traditonell kopparpanna av australiensiskt snitt med deras skarpare vinklar, beställd från Tasmanien (företaget Knapp Lewer).

Hemsida: cooperkingdistillery.co.uk.

Copper Rivet Engelskt destilleri grundat 2016 av Bob Russel ihop med hans söner Matthew och Stephen. Destilleriet kom on stream samma år, men det är oklart om man i skrivande stund bara producerat andra sorters sprit än new make för whisky. Den planerade whiskyn är tänkt att släppas 2020 under namnet Masthouse. Destilleriet är utrustat både med en traditionell kopparpanna med kokboll och en hög kolonnpanna. (Ja, och en väldigt specialdesignad panna ritad av destillerichefen Abhi Banik, men den är för produktion av gin så den struntar vi blankt i.)

Hemsida: copperrivetdistillery.com.

Cotswolds Engelskt destilleri grundat av Dan Szor 2014, on stream samma år. Destilleriet har två traditionella kopparpannor från Forsyths: en mäskpanna på 2400 liter och en spritpanna på 1600 liter med en mindre kokboll på halsen. Båda har långa, tydligt nedåtlutande lyne arms. Cotswolds har även en hybridpanna på bara 500 liter för produktion av andra spritsorter än whisky. Destilleriet har vidare en mäsktunna och åtta jäskar i rostfritt stål. Produktionskapaciteten har getts i flaskmängd, alltid ett krångligt mått, det är tydligt att produktionen varken är normalstor (skotska mått) men klart större än ett litet hobbyprojekt: 300 000 flaskor om året. Ett första släpp av whisky, Inaugural release, kommer ske hösten 2017.

Hemsida: cotswoldsdistillery.com.

Traditionella kopparpannor hos Cotswolds. Hybridpannan från Holstein i Tyskland som kan anas en våning ner till höger används inte vid whiskyproduktion.

Dartmoor Engelskt destilleri grundat 2016 av två affärsmän utan tidigare erfarenheter av whiskybranschen, Greg Millar och Simon Crow. Destilleriet, som delvis finansierats med crowdfunding via Kickstarter, kom on stream i februari 2017. Dartmoor har haft hjälpt av branschlegendaren Frank McHardy, som de med en viss skarvning kallar Dartmoors ”Master Distiller”, i konstruktionen av destilleriet; destillerandet görs de facto av Millar och Crow. Mäsken produceras vid ett lokalt bryggeri och körs in till destilleriet. Dartmoor har en i whiskysammanhang mycket speciell alembicpanna på 1400 liter från 60-talet, med en massiv kokboll i toppen, som de köpt av cognacproducenten Miguel D’Anjou i Frankrike. Kondensorn är en worm tub/spiralkondensor (eller är det möjligen en worm, men inte en worm tub?).

Hemsida: dartmoorwhiskydistillery.co.uk.

Dartmoor: en panna som inga andra i whiskybranschen, längst till höger i bild. Springbanks mångomtalade gamle destillerichef Frank McHardy i mitten.

East London Engelskt destilleri i östra London (duh!) som också är en bar, grundat av Alex Wolpert 2015 och on stream samma år. East London liquor company, som företaget heter, har två hybridpannor från Arnold Holstein med både kittel med kokboll i toppen med 650 liters kapacitet och en kolonn som följer på kopparpannans lyne arm. Mäsken bryggs inte på plats utan på bryggeriet Crate. Destilleriet kokar whisky som en av flera olika sorters sprit. Huvudspåret vad gäller whisky är rye, men en rad olika stilar produceras.

Hemsida: eastlondonliquorcompany.com.

En av de båda pannorna hos East London liquor company. Destilleri bakom glasvägg i en bar, hur coolt är inte det?

Healys Engelskt destilleri grundat redan 2003 av Kay och David Healy som en del av deras Healy’s Cyder Farm; on stream sedan 2003 eller 2004. Den första single malt whiskeyn, som de stavar med e och kallar Cornish snarare än English, släpptes 2011 som 7 YO under namnet Hicks & Healy. Mäsken bryggdes på St Austell brewery och destillerades på Healy’s Cyder Farm i en traditionell kopparpanna från Forsyths. Inga släpp har skett under de senaste åren och det är oklart om det lilla experimentet med whiskey var kortlivat eller har fortsatt.

Hemsida: healeyscyder.co.uk.

Isle of Wight Engelskt destilleri grundat 2015 av Xavier Baker och Conrad Gauntlett och on stream samma år. Isle of Wight distillery kokar en rad olika sorters sprit. I december 2015 fyllde de sina första fat med blivande whisky. Mäsken görs inte på destilleriet utan köps in utifrån från Goddard’s brewery. Isle of Wight har två hybridpannor, en mindre och en yttepyttig, som minner om Lomondpannor: traditionell cylindrisk kittel med kolonn istället för svanhals.

Hemsida: isleofwightdistillery.com.

Även Isle of Wight kör med klart icke-traditionella pannor för sin whiskyproduktion.

Lakes Engelskt destilleri grundat 2014 av Paul Currie – som för övrigt var medgrundare till destilleriet Arran tillsammans med sin pappa Harold – tillsammans med en grupp privatpersoner (”private investors”, som det så luddigt heter på engelska). Lakes distillery ligger vid sjön Bassenthwaite i Lake district, därav namnet. Destilleriet kom on stream hösten 2014. För att vara ett nytt destilleri är Lakes ganska stort, med en produktionskapacitet på 240 000 LPA om året och en faktisk produktion på 150 000.

Destilleriet har fyra jäskar och två traditionella kopparpannor från skotska företaget McMillan, med en mäskpanna på 5000 liter i lampglasform som heter Susan och en spritpanna på 3500 liter, Rachel, med en ovanligt rund kittel, kokboll och kraftigt uppåtlutande lyne arm. (Jag skriver detta sista med viss reservation: det kan vara så att spritpannan jag sett online i själva verket är deras ginpanna, det hela är något oklart.) Lakes praktiserar mycket långa jäsningstider på hela 90 timmar, vilket tillsammans med att new maken håller 70% vid ”receiver strength” och spritpannans lyne arm pekar mot en lättare, blommig och fruktig sprit, något de också själva säger att de producerar. Det första whiskysläppet är planerat för 2018, men de har redan blandat ihop och gett ut en blended whisky, The One.

Hemsida: lakesdistillery.com.

London Engelskt destilleri grundat 2012 av whiskyexperten Darren Rook ihop med bryggaren Nick Taylor som bolaget The London Distillery company. Destilleriet kokar också gin och var när de drog igång det första whiskydestilleriet i London på just över 100 år. Whiskyproduktion sattes igång kort efter att de fått tillstånd för sådan produktion i december 2013. London distillery kokar både rye- och maltwhisky och experimenterar med både jäststrängar och kornsorter; man har bland annat använt ”äldre” kornsorter som Plumage Archer och Maris Otter. I december 2015 flyttade man whiskyproduktionen från Battersea till Berdmondsey i centrala London, nära Towern. De kokar sin whisky på en hybridpanna från det tyska bolaget CARL: en traditionell pot still i lampglasform med uppåtlutande lyne arm och helt cylindrisk bas/kittel är sammankopplad med en mindre kolonnpanna med fyra plattor. Destilleriet är utrustat med två rostfria jäskar. En till större panna på 2100 liter ska installeras tidigt 2017. I skrivande stund har ingen whisky släppts.

Hemsida: londondistillery.com.

London distillery. Pottan till vänster går an i Skottland; kolonnen till höger skulle dock göra all whisky producerad vid destilleriet till grainwhisky. Icke så i England, där EU:s regleringar gäller.

Spirit of Yorkshire Engelskt destilleri grundat av Tom Mellor och David Thompson 2016 och on stream sedan maj samma år. Destilleriet är utrustat med två traditionella kopparpannor med nedåtlutande lyne arms. Spirit of Yorkshire kokar dock två olika sorters new make. Halva året praktiseras traditionell dubbeldestillering, men resten av tiden kopplas en liten kolonnpanna med bara fyra plattor till spritpannan, vilket ger ett lättare destillat genom extrema mängder reflux, och en kraftigt förhöjd alkoholhalt på new maken. Kolonnpannan sägs vara den allra första kolonnpanna som det klassiska pot still-företaget Forsyths har byggt. De båda sorternas new make lagras för sig. Spirit of Yorkshire är självförsörjande med korn, som Tom Mellor odlar på sin egen gård, och mäsken bryggs på näraliggande Wold Top brewery, som också det drivs av Tom Mellor, dock ihop med Gill Mellor, inte David Thompson.

Produktionen är ganska stor för ett nytt oberoende ägt destilleri, på 80 000 liter; om utrustningen körde 24/7 skulle de teoretiskt kunna komma upp i hela 450 000 liter sprit om året.

Hemsida: spiritofyorkshire.com.

Spirit of Yorkshire: traditionella ”pottor”, visst, men den lilla kolonnpannan är ett originellt inslag! Bild från Master of malts blogg.

St. George’s Engelskt destilleri i Norfolk grundat 2006 och on stream i december samma år. St. George’s distillery är utan tvekan det mest kända engelska whiskydestilleriet. Destilleriet grundades av James Nelstrop tillsammans med hans son Andrew. St. George’s distillery har en mäsktunna av halvlautertyp med koppartak och tre jäskar i rostfritt stål där man praktiserar långa jäsningstider på hela 85 timmar. Destilleriet har helt traditionella kopparpannor, en mäskpanna i lampglasform på 2800 liter och en spritpanna med kokboll på 1800 liter. Planen var faktiskt att bygga ett mikrodestilleri med bra mycket mindre pannor, men eftersom ansökan att få koka sprit i sådana pannor avslogs fick Nelstrop fick tänka om! Nu har sonen Andrew, som driver destilleriet själv efter James död 2014, ett destilleri med en kapacitet på 104 000 LPA och en faktisk produktion på ungefär 50 000.

Whiskyn som makas vid St. George’s distillery heter som bolaget som driver destilleriet, The English whisky Co. St. George’s distillery producerar både rökig och orökig whisky (ungefär 40% av produktionen är rökig). De släpptes sin första whisky som treårig 2009 under namnet Chapter 5; tidigare släpp av new make och ung lagrad sprit samt senare släpp har sedan hetat saker som Chapter 2, Chapter 14 och så vidare. Ett slags core range kom först 2013 med Classic och Peated inom The Black range; de fick nya namn 2016, Original och Smokey.

Hemsida: englishwhisky.co.uk.

Helt traditionella ”pottor” på St. George’s distillery

Ja, det var de femton aktiva whiskydestillerierna i England idag, om än Cooper King ”bara” är i allra högsta grad på g. Faktiskt finns det ett sextonde också, och kanske ännu fler: White peak distillery i Devonshire, vars pannor just håller på att makas på McMillan’s. Vi får be att återkomma om dem.

Blev du nyfiken på mer ur min kommande ordbok – eller om det är mer av ett uppslagsverk vid det här laget. Här hittar du andra poster ur den kommande boken.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

4 Kommentarer

  1. Peter Lundvall 5 maj 2017

    Tjena David
    Är inte Scottish Whisky Regulation anammade till EUs regler? Angående slutet av St George.
    Och under Copper Rivet står årtalet 2010. Jag misstänker ett felslag på tangentbordet, borde nog vara 2020.
    Keep on!!

    • David Tjeder 5 maj 2017 — Postförfattare

      Tack för påpekande, Peter! Det finns några småskillnader mellan SWR 2009 och EU, men hinner inte ta det i precis denna sekund…!

      • David Tjeder 5 maj 2017 — Postförfattare

        Då ska vi ser, helt kort: SWR 2009 är ”tajtare” än EU:s regler. För att vara Scotch MALT whisky måste whiskyn vara batchdestillerad i pot still, så en kolonn i Skottland förvandlar per definition whiskyn till grainwhisky oavsett vad mäsken gjorts av. För att vara malt whisky i Skotland gäller också att det måste handla om mältat *korn*; i EU kan du göra en single malt whisky som är gjord på 100% mältat råg, bara det är mältat är det single malt. I EU gäller att whisky måste lagras i TRÄFAT, inte ek som i SWR 2009, så du kan hälla Smögens new make i ett fat av mullbärsträ, vänta i tre år och en dag och ändå få kalla det whisky. Det var nog skillnaderna, tror jag, sådär på en höft. 🙂

        • Peter Lundvall 5 maj 2017

          OK, visste nog egentligen svaret ?, men tänkte mig inte för om panntyp ?

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén