Tjeders whisky

Bara whisky

Clynelish 1997 17 YO Whiskybroker

Whiskybroker, en skotsk oberoende buteljerare grundad och ledd av Martin Armstrong, gör saker och ting lite annorlunda. Armstrong öser ur sig single casks som enbart säljs direkt via företagets hemsida och kan därför hålla humana priser på sin utgivning. (Jag köpte en 28 YO single cask Glen Grant därifrån häromdagen. £70 gick den loss på. Bara en sådan sak, liksom.) Lite mellan skål och vägg har jag hört att en del människor från branschen är mäkta irriterade på Armstrong för hans låga priser.

Kvaliteten på Whiskybrokers utgåvor är minst sagt varierande. Det finns underbara utgåvor, det finns whiskies som är klart bra, men det finns också någorlunda gott om det som på engelska brukar kallas ”duds”: fat som inte är bra, eller fat som buteljerats vid fel tidpunkt. Det sista kan bero på att man gärna buteljerar whiskies i sådär åtta–nioårsåldern. Eftersom faten ofta är refill gör det whiskyerna till klart unga och ibland direkt ofärdiga.

Köper man en whisky från säg till exempel Adelphi är den minst dubbelt så dyr, men du kommer inte stöta på någon whisky där du tänker att hoppla, varför buteljerades denna whisky? Med Whiskybrokers buteljeringar är det lite si och så med den frågan.

En kul effekt av Whiskybrokers massiva och varierande utgivning är att det är ovanligt att se deras flaskor på auktionssidor. Genom att hålla priserna nere (och etiketterna skitfula!) ger han ut whiskies som förblir liksom…whiskies. Alltså, en destillerad dryck lagd på ekfat som buteljeras och sedan dricks upp. Visst, du kan spara på flaskorna och det är givetvis inget som helst fel med det. Men, med just Whiskybrokers buteljeringar kommer aldrig eller sällan den där djävulen på axeln indansande från vänster och börjar viska i ditt öra att flaskan du köpte för x nu är värd 2x, eller 2,5x, och att den därför kanske kommer att nå 5x, och ska du nu verkligen då dricka den om det är så?

Whiskyn i glaset idag är bra, och tillhör den mycket stora mängd bra whiskies från Clynelish lagda på fat just 1997 som finns att tillgå och som började formligen forsa ut över whiskyvärlden från oberoende buteljerare för några år sedan. Detta är första gången jag provar denna whisky med noter, men jag har provat / smakat den flera gånger tidigare. Det handlar om en sjuttonårig single cask som buteljerades 2015 på 54,5%. Mer detaljer i whiskybase, här.

Doft: syrligare än jag minns den: nästan färskpressad citronjuice. Kolabönor, godiset Brio. Svagt av nyklippt gräs. Och svårbeskrivbara toner jag vill kalla både kalk och…granit…! Stenigt, på något sätt. Och…gips. Najs!

Smak: oh, det är här det händer: massor av tutti frutti-godis, kraftig syra (apelsinzest, citroner), honungsvaxljus. Päron, torkad ananas, de där syrliga frukterna som säljs där bladen sitter kvar runt (physalis! #okejjaggooglade). En perfekt lite syntetisk fruktbomb. Doften var helt okej, men här i gommen formligen exploderar det av smaker.

Eftersmak: vaxljusen igen, men utan honung nu; syrliga äpplen; kolabönor. Att Clynelish är ett nästintill perfekt destillat är ju sedan gammalt, och att oberoende buteljeringar av Clynelish kan vara jättebra är lika sedan gammalt. Detta är inte en sanslöst bra whisky, men tillhör onekligen kategorin riktigt bra Clynelish.

Med vatten: egentligen synd att vattna denna när den är så maffig på sin fatstyrka (eller om styrkan är reducerad något, det är omöjligt att veta och åtminstone för mig spelar det faktiskt ingen roll). Men det är klart vi måste ta reda på vad som händer! Mer röda äpplen på nosen, mer kalk och gips. Lite ruffigare, sådant gillas. I smaken har frukterna blir mindre väldefinierade och färskare, och de blöta färska päronen har klivit fram. Skitgott fortfarande, men jag undrar om det inte var ännu bättre innan, faktiskt. Eftersmaken är underbart syntetfruktig och har fått en ton jag vill kalla hårt humlat öl.

Sammanfattning: en bra Clynelish. Just whiskybroker är som sagt väldigt variabel i kvalitet som oberoende buteljerare . Men finns det dalar finns det också toppar, och denna whisky hör till de bättre. Klart bra whisky. 87 poäng, med häng uppåt på 88.

Denna whisky har jag sedermera även blindprovat, och tyckte då 87 poäng. Noterna är likartade men inte exakt desamma. Den buteljeringen har en annan etikett, men är exakt samma whisky som denna från Whiskybroker. Du kan läsa mina blinda noter här.

*

Jag vet inte om denna samplet kom från vännen Lars som också köpte sig en av dessa, eller från att jag själv hällt upp ett sample från egen sedan länge tömd flaska. Sannolikt Lars, så tack Lars.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén