Tjeders whisky

Bara whisky

Agitator Argument: Kastanj 2023

Enligt de skotska whiskyreglerna måste whisky (sedan preciseringen gjordes 1988) lagras på ekfat. När EU skulle skriva sina regler om whisky och mer eller mindre använde de skotska reglerna som karbonpapper var man mer generös, och kravet blev att faten måste vara av trä. Du kan binda ett fat av obehandlad gran, hälla maltsprit på det, vänta i tre år och en dag, och är du i Sverige och inte Skottland är spriten whisky.

Det vore dumt. Kastanj, däremot, har visat sig lira bra. Det finns bevis för att man har använt det historiskt i Skottland, High Coast har kört privatfat av kastanj, Teeling har gjort små experiment med sådana fat och Pernod Ricard har under paraplyet Method and Madness experimenterat med fat av kastanj.

Här i Sverige har också nydanande destilleti Agitator gett ut flera whiskies som är kastanjefatslagrade. Deras Argument: Kastanj är redan inne på sin tredje utgåva. De båda tidigare, lanserade 2021 och 2022, låg på 46%. Denna gång har man ökat alkoholhalten till 50. Whiskyn har först lagrats på bourbonfat, för att få en slutlagring på kastanjefat. Den släpptes helt nyss, den 10 november, priset är 600 kronor minus ett, och när så många svenska destillerier kör med flaskor på 50 cl kan det vara värt att påpeka att Agitator kör med 70. Och oavsett hur mycket en alltid vill tänka att det handlar om whiskyn i flaskan och inte designen kan jag ju inte låta bli att säga: fan vad snygga Agitators flaskor är. Och lyfta på hatten för att de har skruvkork. Jag menar, kolla bara:

Men whiskyn då? Såhär tyckte jag:

Doft: kraftig men balanserad. Kakao, fernissa, något slags koncentrat av mörka frukter. Kan det vara svartvinbärsblad och en plommonmarmelad med mycket begränsad sötma kanske? En touch av det vita på en grapefrukt. En doft som går på knockout: det doftar massor, det doftar kraftigt. Lite varm häst också. Gott, häftigt.

Smak: även här är intrycket gott: mycket fernissa och en härlig oljighet. Alla väldoftande träslag du kan tänka dig: sandelträ, solvarm mahogny, vad mer? Linolja. Balsamvinäger. Glögg? Och den koncentrerade, inte särskilt söta plommonmarmeladen. Gott!

Eftersmak: här blir det lite tunnare och klart yngre – både doft och smak hade kunnat lura mig rejält vad gäller åldern på denna whisky. Plommonmarmeladen hänger med. Muskotnöt. Den hänger kvar mer än jag först trodde den skulle göra.

Med vatten: mer jordkällare och mer av den där hästen. Kakaostark chokladkaka. Smaken har blivit mildare, ”bärigare”: hallon, skogsbär. Men de där tyngre smakerna från före vattningen kommer med tid i munnen. Älskar dessa toner av linoljestark fernissa. Eftersmaken har fått som ett stänk av rök, sannolikt från faten. Vattnad har eftersmaken blivit ”äldre” än tidigare: det är välintegrerat, hänger kvar länge, har kakao, kokosfett, valnötter… Gott!

Sammanfattning: detta är första gången jag provar whisky som legat på kastanjefat. Om resultatet kan bli såhär har jag bara kärlek till breddningen av fattyper. En whisky att chocka dina vänner med: häll upp till dem, säg inte vad det är eller hur gammal whiskyn är. Även gamla rutinerade rävar kommer säga att detta är sådär en 10–15 år gammalt. Jag är riktigt imponerad av denna whisky. 86 poäng, med häng uppåt.

En slutreflektion: med tanke på hur otroligt mycket kastanjefaten har slagit igenom i denna whisky är det nog klokt att använda dem till just slutlagring snarare än heltidslagring. Det känns som att det väldigt fort skulle kunna gå överstyr med denna fattyp…!

*

Denna bloggpost bygger på ett sample jag erhållit gratis.


Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Tjeders whisky

Tema av Anders Norén